News » Απολογισμός Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2014
Posted on 18 Aug 2014 16:27
Table of Contents
|
Ένα σχεδόν ολόκληρο υπέροχο καλοκαίρι τελείωσε για μια ακόμη χρονιά για εκατοντάδες παιδιά στη Βιβλιοθήκη μας! Ανάγνωση, δημιουργική φαντασία, πολυάριθμες νέες παραστάσεις, ρυθμός, παιχνίδι, κοινωνικότητα, καλλιτεχνική έκφραση γέμισαν τον χρόνο και τον κόσμο των παιδιών. Με την υπάλληλο Ελένη Μιμίκου στον κύριο οργανωτικό αλλά και εκπαιδευτικό ρόλο, αλλά και με πολύτιμους βοηθούς το υπόλοιπο προσωπικό, εθελοντές και εμψυχωτές φιλότιμους και έμπειρους εκπαιδευτικούς να λειτουργούν και να υλοποιούν δράσεις σε καθημερινή βάση από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 5 Αυγούστου της φετινής καμπάνιας ανάγνωσης και δημιουργικότητας που είχε τον γενικό τίτλο
"Ό,τι κι αν σκέπτεσαι, σκέψου το αντίθετο"
Με αφορμή την ανάγνωση εκατοντάδων βιβλίων, έννοιες των επιστημών, της Φυσικής, της μουσικής αλλά και της καθημερινής ζωής όπως: ήχος και παύση, πάνω και κάτω, ανατολή και δύση, ορθό και ανάποδο, φως και σκοτάδι, κλασική και μοντέρνα μουσική, μαζί και χώρια, χάνω και βρίσκω, δεξιά κι αριστερά, βοράς και νότος, θυμάμαι και ξεχνάω, όμορφο και άσχημο, καλημέρα-καληνύχτα, αλήθεια και ψέμα, μαλακά και σκληρά, ράβε και ξήλωνε, τέλος και αρχή, χθες και σήμερα, τάξη και ακαταστασία, σωστό και λάθος, άγριο και ήμερο, γη και ουρανός, παλιό και καινούργιο, πριν και μετά, ακόνισαν το μυαλό και το συναίσθημα ενώ διεύρυναν την αντίληψη και εμπλούτισαν τη γνώση των μικρών μας φίλων.
Απολογισμός μέχρι σήμερα;
48 δράσεις σε 37 ημέρες, 1000 συμμετοχές παιδιών, 25 εθελοντές, σημαντικός αριθμός γονιών, 500 extra δανεισμοί βιβλίων!
Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείψει και η ουσιαστική συμβολή τοπικών φορέων, είτε ως συνεργάτες όπως του Τροφωνείου Ωδείου, είτε ως χορηγοί, όπως του Συλλόγου Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, και του ραδιοφωνικού σταθμού CITY FM 92,00.
Η επιτυχημένη εκστρατεία δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που ξεκίνησε την άνοιξη με εκπαίδευση του προσωπικού από την έμπειρη ομάδα εκπαιδευτών της Ειρήνης Βοκοτοπούλου, και τη μεθοδευμένη οργάνωση και τον απαραίτητο προγραμματισμό. Η πορεία σφραγίστηκε με τη δωρεά 100 βιβλίων, αναλωσίμων και κιτ πειραμάτων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Future Library.
Η καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας κλείνει την αυλαία για τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς στις 3 Σεπτεμβρίου με μια διαφορετική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δράση/εκδρομή, που θα δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και γονείς να γνωρίσουν δυο ακόμη αντίθετες έννοιες: "Αρχαίος και Σύγχρονος Κόσμος στα βορειανατολικά της Λιβαδειάς". Σύντομα θα ανακοινωθού οι λεπτομέρειες.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Photogallery
ΙΟΥΝΙΟΣ 2014
16-6-2014: Ξεκινήσαμε με τη δημιουργία ενός πίνακα αντιθέτων που έγραψαν τα παιδιά και το ημερολόγιο πρόγραμμα της καλοκαιρινής εκστρατείας… Με εμψυχώτρια τη θεανώ Χαλιώτη και βοηθό την Ιωάννα Τσώνη, τα παιδιά άρχισαν να μπαίνουν στο κλίμα του τι θα ακολουθήσει..
Διαβάσαμε «Το ασχημόπαπο» και δημιουργήσαμε 2 ομάδες οι οποίες κατά τη διάρκεια της αφήγησης κατέγραφαν τά όμορφα και τα άσχημα.
Μετά το τέλος της αφήγησης ακούσαμε τι είχαν καταγράψει τα παιδιά και κάναμε μερικά σχόλια.
Πήραμε χαρτί μέτρου και ζωγραφίσαμε μερικά από τα όμορφα και άσχημα που κατέγραψαν τα παιδιά…και όλα αυτά με εμψυχώτρια την Νάνα Φλώρου και βοηθούς την Ιωάννα Τσώνη και την Αντζελα Παπασπύρου.
Τα παιδιά πιασμένα από το χέρι ανά δύο πήγαν στο πάρκο που βρίσκεται κοντά στη βιβλιοθήκη και παρατηρώντας το χώρο ανακάλυψαν πολλά αντίθετα πράγματα. Κάθε ζευγάρι ανακάλυψε και ένα αντίθετο (άσχημο-όμορφο, στενό-φαρδύ, προστατευμένο-απροστάτευτο, ψηλό-κοντό, ελαφρύ-βαρύ, κλπ)!Η Λένα και η Μαργαρίτα Μπάτα απαθανάτισαν με τη φωτογραφική μηχανή τα αντίθετα των παιδιών. Καθήσαμε στη σκιά ενός δέντρου και παίξαμε ένα παιχνίδι με τις κάρτες της WWF «Καλύτερη ζωή».
Γυρνώντας στη βιβλιοθήκη εκτυπώσαμε τις φωτογραφίες που είχαμε τραβήξει στο πάρκο και κάναμε ένα κολάζ!
Εμψυχώτρια η Νάνα Φλώρου και βοηθοί η Λένα, η Μαργαρίτα, η Αντζελα Παπασπύρου και η Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου.
Κάναμε μια κουβέντα με τα παιδιά για το τι είναι ορθό και τι ανάποδο, βρήκαμε καταστάσεις, ενέργειες και πράγματα ορθά ή ανάποδα.
Διαβάσαμε το παραμύθι «Τα τρία απαίσια γουρουνάκια» και χωρισμένοι σε 5 ομάδες γράψαμε από μια ανάποδη ιστορία και στο τέλος τη ζωγραφίσαμε.
Εμψυχώτρια η Νάνα Φλώρου και βοηθός η Αντζελα Παπασπύρου.
Ομάδες παιδιών δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες. Τους δώσαμε μόνο μια αρχή και ένα τέλος, και έκαναν οαυμαστές ιστορίες που στο τέλος τις αποτύπωσαν στο χαρτί.
Εμψυχωτής ο Γιώργος Λάιος.
Μιλήσαμε για το πώς φαίνονται τα πράγματα από πάνω προς τα κάτω και πώς από κάτω προς τα πάνω, παρατηρήσαμε και με τους δύο τρόπους τα αντικείμενα που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη, και στη συνέχεια τα παιδιά τα ζωγράφισαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο.
Εμψυχώτρια η Θεανώ Χαλιώτη και βοηθοί η Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου και Άντζελα Παπασπύρου.
Συγκεντρωθήκαμε όλοι στο πιο όμορφο σημείο της πόλης μας, την «Κρύα», και κάτω από τον ίσκιο των δέντρων, η Μάρω Ρόδη μας μίλησε για το Μεσαιωνικό Κάστρο που δεσπόζει ακριβώς από πάνω.
Τα παιδιά απεικόνισαν σε λευκό και μαύρο χαρτί αυτό που έβλεπαν, υπό τις οδηγίες της Μάρως. Η εξόρμηση ολοκληρώθηκε με την ανάβαση μέχρι το υψηλότερο σημείο του κάστρου!
Παιδιά και εθελοντές (Φωτεινή Παπαθανασίου, Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου) έμειναν κατενθουσιασμένοι με τη μοναδική ευκαιρία που είχαν να γνωρίσουν το Κάστρο της πόλης τους ακόμη καλύτερα.
Μιλήσαμε για την τάξη και την ακαταστασία, ανακατέψαμε τα πάντα στο χώρο που βρισκόμασταν και προσπαθήσαμε να τα επαναφέρουμε στην πορηγούμενη κατάσταση της τάξης.
Στην 1η συνάντηση, για τα πιο μικρά παιδιά, παίξαμε το παιχνίδι με τον Κο Ακαταστασούλη!
Κάθε παιδί είχε ζωγραφίσει κάτι (σπιτάκι, ήλιο, καρπούζι,πεταλούδα, κλπ) και με κλειστά μάτια προσπαθούσε να το φέρει επιτυχημένα πάνω στην κοιλιά του.
Στη 2η συνάντηση, για τα μεγαλύτερα παιδιά, προσπαθήσαμε με κλειστά μάτια να τακτοποιήσουμε και να τοποθετήσουμε τα παπούτσια σε κάθε καρέκλα. ενώ στο τέλος ζωγραφίσαμε την τάξη και ακαταστασία!
Εμψυχώτρια η Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου και βοηθοί η Ιωάννα Τσώνη, η Αντζελα Παπασπύρου, η Φένια Τσιάκου και η Φωτεινή Παπαθανασίου
Μιλήσαμε για την αλήθεια και το ψέμα,διαβάσαμε την ιστορία του Πινόκιο, είπαμε αλήθειες και ψέματα, παίξαμε το παιχνίδι με τις κάρτες που είχαμε φτιάξει με αλήθειες και ψέματα που αφορούσαν σε θέματα και τίτλους βιβλίων και κατασκευάσαμε ένα "Πινόκιο" . Εμψυχώτριες η Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου με την Αποστολία Μάγγα και βοηθό τη Στέλλα Διαμαντή.
Μιλήσαμε για το τι είναι σωστό και τι λάθος, κάναμε ερωτήσεις στα παιδιά σύμφωνα με τις καρτέλες που είχαμε και όχι μόνο! Παίξαμε το παιχνίδι του σωστού-λάθους βάζοντας στο μέτωπο κάθε παιδιού μια λέξη και ένα άλλο παιδί δίνοντάς του μια βοήθεια του ζητούσε να βρει τη λέξη! Εμψυχώτρια η Μάγγα Αποστολία και εθελόντριες η Ιωάννα Τσώνη και Στέλλα Διαμαντή.
Για δεύτερη φορά βγήκαμε στο πάρκο της γειτονιάς και ψάξαμε τα αντίθετα. Αυτή τη φορά δεν τα φωτογραφήσαμε αλλά τα πήραμε μαζί μας στη βιβλιοθήκη.
Επιστρέφοντας λοιπόν στο χώρο μας τα ταξινομήσαμε σε αντίθετα και κάναμε πάλι ένα κολάζ, διαφορετικό όμως από την πρώτη φορά! Και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.
Εμψυχώτριες η Μάγγα Αποστολία και η Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου.
Η συγγραφέας του βιβλίου Φρόσω Σπυροπούλου αφού καλοσώρισε και γνώρισε τα παιδιά με ένα παιχνίδι, δραματοποίησε το παραμύθι της «Καλημέρα ήλιε» με τη βοήθεια των παιδιών, τα οποία μεταμορφώθηκαν σε ήλιο, φεγγάρι, ημέρα, νύχτα, αστέρια, ακτίνες. Χόρεψαν, τραγούδησαν , έπαιξαν θέατρο φτιάχνοντας δικές τους ιστορίες με τον ήλιο και το φεγγάρι.
Βοηθοί της σε όλο αυτό το σκηνικό η Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου και η Στέλλα Διαμαντή.
Η Φιλιώ Χαλιώτη μίλησε στα παιδιά για την πιστή Πηνελόπη, για τον αργαλειό και για το μύθο της αράχνης. Αφού λοιπόν έμαθαν τι είναι ο αργαλειός και πως λειτουργεί, άρχισαν να υφαίνουν κι αυτά το δικό τους πανί. Με βοηθούς τη Φωτεινή και την Φένια έφτιαξαν καταπληκτικά πράγματα…
Τα παιδιά άκουσαν τις ιστορίες του «σκαντζόχοιρου που ξέχασε να φοβηθεί» και του «τρυφεράκανθου»από την Εύη Μπιλιάλη και βάλθηκαν να κατασκευάσουν σκαντζοχοιράκια με διάφορα υλικά. Χρησιμοποίησαν χαρτόνια, πλαστελίνες, σπίρτα, γαρύφαλλα και έφτιαξαν καταπληκτικά πράγματα, με την εμψυχώτρια Εύη και τις βοηθούς της Στέλλα Διαμαντή, Φωτεινή Παπαθανασίου.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2014
Με παρέα την Μάγγα Αποστολία, την Εύη Μπιλιάλη, τη Στέλλα Διαμαντή τα παιδιά βγήκαν έξω και με «πυξίδα» ένα ζάρι περπάτησαν στα "πέριξ" της βιβλιοθήκης. Κάθε φορά που το ζάρι έδειχνε μπρος, πίσω, αριστερά κλπ. , σταματούσαν και παρατηρώντας γύρω τους κατέγραφαν αυτά που έβλεπαν. Επιστρέφοντας στη βιβλιοθήκη κατασκεύασαν από ένα ζάρι του οποίου οι έδρες ζωγραφίστηκαν με τις εικόνες που είχαν καταγράψει νωρίτερα. Στη συνέχεια φτιάξαμε ένα λαβύρινθο από καρέκλες και μαξιλάρια για το παιχνίδι που θα ακολουθούσε.Ανά ζευγάρια καθοδηγούσε ο ένας τον άλλο να περάσει τον λαβύρινθο κάνοντας δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω από εμπόδια κλπ.
Διαβάσαμε το βιβλίο του Maurice Sendak “Where the wild things are”, και τα παιδιά ζωγραφίσαν τον εαυτό τους άγριο τέρας και του έδωσαν ένα όνομα: Το Τερατοφάντασμα, ο Φτερόνυχας, ο Πολυκέφαλος, η Αγριοχέρα, ο Ρομποτοάνθρωπος, η Βαμπούλα, η Αγιόματα, το Αγκαθοτέρας, ο Διαβολάκιας Παχουλάκιας, ο Λιονταρορινόκερος, ο Τερατοκλόουν, η Σφήκα της θάλασσας, ο Καταστροφίξ κ.ά.
Στη συνέχεια το κάθε παιδί μας είπε τι ακριβώς είναι αυτό το τέρας που δημιούργησε και τι θόρυβο κάνει, χρησιμοποιώντας τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης.
Τελειώσαμε με το χορό των τεράτων υπό την καθοδήγηση της εμψυχώτριας Σοφίας Βασιληά και των βοηθών της Στέλλας Διαμαντή και Μαρίας-Χριστίνας Αθανασοπούλου.
«Δώσαμε και πήραμε» που λέει και ο λαός μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά! Τα παιδιά κατασκεύασαν σφουγγαρένια αντικείμενα, ζωάκια, δεντράκια, πεταλούδες, πύραυλους, σούπερ ήρωες κλπ. και τα αντάλλαξαν μεταξύ τους! Φεύγοντας "πήραν" το σφουγγαρένιο αντικείμενό τους κι ένα μπρελόκ που είχε φτιάξει η εθελόντρια Φένια Τσιάκου και μας "έδωσαν" μεγάλη ικανοποίηση με το ενδιαφέρον και τη χαρά που έδειξαν σε αυτή τη δράση! Οι εθελόντριες Μάγγα Αποστολία, Αθανασοπούλου Μαρία-Χριστίνα, Διαμαντή Στέλλα, Παπαθανασίου Φωτεινή βοήθησαν τα παιδιά στις κατασκευές.
Οι εκπαιδευτικοί Σοφία Βασιληά, Μάκης Μωραϊτης, Στέλλα Διαμαντή, Βασιλική Νιαβή, Λίνα Καραγγέλη χώρισαν τα παιδιά σε δυο ομάδες και η κάθε μια διάβασε από ένα παραμύθι (Ο Πέτρος και ο λύκος – Ο λύκος με τα 7 κατσικάκια). Τα παραμύθια λοιπόν τα αναποδογύρισαν και έγιναν «Ο πονηρός Πέτρος και ο αγαθιάρης λύκος» και «Το κατσικάκι και τα 7 λυκάκια».
Στη συνέχεια αφηγήθηκε η μια ομάδα στην άλλη το παραμύθι που δημιούργησε.
Σήμερα ήταν η «μέρα του παιδιού»! Τα παιδιά χόρτασαν παιχνίδι… σκάκι, γκρινιάρη, cluedo, κρεμάλα, έχτισαν σπίτια και άλλα ξύλινα οικοδομήματα, γνώρισαν την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από παιχνίδια με χάρτες και ερωτήσεις και έφυγαν πολύ ευχαριστημένα και χαρούμενα!!
Η Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου έκανε μια κουβέντα με τα παιδιά για το τι υπάρχει στη γη και στον ουρανό και στη συνέχεια με ζωγραφική, κατασκευές και κολάζ αποτύπωσαν αυτά που είχαν συζητηθεί. Δημιούργησαν μια εικόνα της γης και του ουρανού την ημέρα και μια άλλη τη νύχτα
Η μέρα με φως και σκοτάδι ήταν και φωτεινή αλλά σκοτείνιασε κιόλας, αφού κλείσαμε τα μάτια των παιδιών και τους δώσαμε αντικείμενα για να τα αναγνωρίσουν. Μιλήσαμε για τα συναισθήματα που γεννά το φως και το σκοτάδι, για λέξεις που περιέχουν μέσα τους αυτές τις δύο έννοιες, για ζώα που ζουν στο φως και στο σκοτάδι, για ζωγραφική , για φωτογραφία, για πράγματα που έχουν σχέση με φως και σκοτάδι.
Κάθε παιδί ζωγράφισε μια εικόνα με φως και μια με σκοτάδι, την εικόνα που βλέπει η κόρη του ματιού, έκοψαν εικόνες από περιοδικά και έφτιαξαν τους δικούς τους πίνακες
«Θυμηθήκαμε» να φτιάξουμε κάρτες για το παιχνίδι μνήμης! Με τη βοήθεια της Σοφίας Βασιληά, της Στέλλας Διαμαντή και της Φωτεινής Παπαθανασίου τα παιδιά έφτιαξαν και μόνοι τους κάρτες για το παιχνίδι και ξεκίνησαν τον αγώνα για να θυμηθούν τις εικόνες, τα γράμματα, τους αριθμούς, τους τίτλους των βιβλίων..
Τελικά τα παιδιά έχουν πολύ καλή μνήμη…
Η Μαρία Παπαλουκά με την ζωντάνια της ξεσήκωσε από νωρίς τα παιδιά με ένα χορό γνωριμίας μεταξύ τους. Στη συνέχεια έδωσε λίγο χρόνο στα παιδιά να ξεκουραστούν και να γνωρίσουν τα καινούρια βιβλία… και ξεκίνησε το παιχνίδι με ερωτήσεις, παντομίμα, μαντέματα. Σε λίγη ώρα η πολύχρωμη σκακιέρα γέμισε με σημαιούλες! Νικητές …οι "Μονομάχοι"
2η συνάντηση με τη γη και τον ουρανό αλλά αυτή τη φορά με ζώα που ζουν εκεί! Αφού έριξαν μια ματιά όλοι «στο βιβλίο με τα ζώα» και αφού μιλήσαμε για ζώα περίεργα και παράξενα, επικεντρωθήκαμε στη δημιουργία ενός μίγματος κολάζ και ζωγραφικής όπου τα παιδιά …για μια ακόμη φορά… «έγραψαν»!
Ξεκινήσαμε με το τραγούδι «Κεφάλι, ώμοι, γόνατα, πόδια», διαβάσαμε το βιβλίο ο γυμνός βασιλιάς και στρώσαμε αρκετά μέτρα χαρτιού όπου τα παιδιά ζωγράφισαν το περίγραμμά τους με τη βοήθεια της εμψυχώτριας Σοφίας Βασιληά και των εθελοντών Στέλλας Διαμαντή, Φωτεινής Παπαθανασίου και Φένιας Τσιάκου.
Ο χώρος γέμισε με ψαλίδια, μπογιές, χαρτί γκοφρέ, χαρτόνια, κουμπιά και άλλα διάφορα, που τα παιδιά χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν τον εαυτό τους έτσι όπως ήταν σήμερα ή θα ήθελαν να είναι…
Το αποτέλεσμα καταπληκτικό…όπως πάντα!
Οι εμψυχώτριες Χαρά Τόλια και Λουκία Τράκη ξενάγησαν τα παιδιά στον κόσμο των καινούριων βιβλίων της βιβλιοθήκης μας! Με τη βοήθεια των καρτών έπαιξαν το παιχνίδι της σκακιέρας και εξασκήθηκαν περισσότερο στην παντομίμα! Με τη βοήθεια και των εθελοντριών Μαρίας-Χριστίνας Αθανασοπούλου και Φένιας Τσιάκου εφτιαξαν 3 ομάδες ( "πράσινοι στρατιώτες", "κόκκινα αστέρια", "χρωματιστά σύννεφα") και εξερεύνησαν αυτό τον καινούριο κόσμο! Νικητές τα "Κόκκινα αστέρια"!
Εφτασαν και οι μέρες της μουσικής! Η πρώτη από αυτές ξεκίνησε με πολύ κέφι και ενθουσιασμό από τα παιδιά. Γνώρισαν μουσικά όργανα, από τα οποία κάποια δεν τα είχαν δει ποτέ ή δεν τα είχαν πιάσει στα χέρια τους ποτέ! Εμαθαν για τα κρουστά όργανα, για τη σχέση του χορού με το ρυθμό και βίωσαν το ρυθμό χορεύοντας και παίζοντας! Εμψυχώτρια η Μαρία Κουτσοθόδωρου από το "Τροφώνιο Ωδείο"
Ένας ακόμη αντίθετος κόσμος που ανοίχτηκε στα μάτια των παιδιών ήταν αυτός της φυσικής! Μικρό-Μεγάλο, Ασπρο-Μαύρο, Κρύο-Ζεστό, Βορράς-Νότος ήταν μερικές από τις έννοιες που γνώρισαν καλύτερα τα παιδιά με τη βοήθεια των πειραμάτων που παρουσίασαν ο Δαμιανός Μωραϊτης με τους εθελοντές Γιώργο Παπαγεωργίου, Φωτεινή Παπαθανασίου, Σοφία Βασιληά, Φένια Τσιάκου.
Δύο όμορφες κοπέλες (Ελένη Μπάτα και Τότα Μαριγούδη) παρουσίασαν τη χρονογραμμή της ομορφιάς! Συζήτησαν με τα παιδιά για το τι θεωρείται όμορφο και γιατί, τους έδειξαν video με εικόνες από διάφορες χώρες και πολιτισμούς από όπου διαπίστωσαν ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική. Μοιράστηκαν στα παιδιά οι καρτέλες της χρονογραμμής και αφού συζητήθηκε το περιεχόμενο της καθεμιάς, τα παιδιά τις έβαλαν στη σειρά…και έτσι έφτιαξαν την ιστορία της ομορφιάς από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα…
Η εμψυχώτρια Ελλη Τσαϊρη διάβασε στα παιδιά ένα από τα καινούρια βιβλία μας «Το σκοτάδι φοβάται το Νικόλα» και υπό τους ήχους χαλαρωτικής μουσικής έκλεισαν τα μάτια και πλανήθηκαν στο σκοτάδι αλλά και στο χώρο αφού τους ζητήθηκε να βρουν αντικείμενα που είχαν δει στην προηγούμενη κατάσταση του φωτός! Οι εικόνες του φωτός και του σκοταδιού αποτυπώθηκαν σε χαρτί μέτρου και στη μεν 1η συνάντηση το πέρασμα από τη μια κατάσταση στην άλλη ήταν ένα κρεβάτι, στη 2η συνάντηση ήταν μια πύλη. Βοηθοί της Έλλης, η Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου και η Φωτεινή Παπαθανασίου.
Τα παιδιά είδαν διάφορες εικόνες, συζητήθηκε τι μπορεί να είχε γίνει πριν και μετά από αυτό που έβλεπαν και στη συνέχεια ζωγράφισαν τις δικές τους εικόνες και μας εξήγησαν τα πριν και τα μετά τους. Εμψυχώτρια η Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου και βοηθοί η Φωτεινη Παπαθανασίου και η Ιωάννα Τσώνη.
Η Λένα, η Τότα και η Λουκία παρουσίασαν στα παιδιά τα καινούρια βιβλία μας. Οι Σούπερ βιβλιοφάγοι, οι γαλαζοαίματοι και οι Θαρραλέοι …ήταν καλά διαβασμένοι, βρήκαν όλες τις απαντήσεις και το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν ισόπαλο. Ο ενθουσιασμός αλλά και ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος!
Φωτογραφήσαμε τα παιδιά και φτιάξαμε ένα παιχνίδι με τις φατσούλες τους! Εκτός από τα βιβλία, τα παιδιά είχαν να θυμηθούν και τους φίλους τους. Γεμίσαμε ένα κουτί με πράγματα, το καλύψαμε και μετά ο καθένας έπρεπε να θυμηθεί τι είχε μέσα στο κουτί…Το σκορ κυμάνθηκε από 4 έως 9 στους περισσότερους με εξαίρεση μόνο 1 από τα 26 παιδιά, που θυμήθηκε 10 αντικείμενα!!!!
Και σήμερα τα παιδιά έμαθαν για κάποιες αντίθετες έννοιες μέσα από πειράματα , συζητήσεις, προβολές εικόνων κλπ. Ασπρο-Μαύρο, Κρύο-Ζεστό, Βορράς-Νότος, Πάνω-Κάτω, οφθαλμαπάτη ήταν κάποιες από τις έννοιες αυτές. Εμψυχωτής ο Δαμιανός Μωραϊτης και βοηθοί η Σοφία και η Φένια.
Η πόλη και το χωριό ήταν οι αντίθετοι κόσμοι που χαρτογράφησαν τα παιδιά. Στην αρχή κάναμε μια κουβέντα γι αυτούς τους αντίθετους κόσμους και στο τέλος διαβάσαμε «Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος». Εμψυχώτρια η Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου και βοηθός η Φωτεινή.
Η μουσική μας μέρα ξεκίνησε με θεωρία μουσικής και τελείωσε με χορό, παιχνίδι και θέατρο! Τα παιδιά έπαιξαν το « μουσικό τηλέφωνο», παλιά επαγγέλματα με τους ήχους των οργάνων που μας παραχώρησε το «Τροφώνειο Ωδείο» και δραματοποίησαν μια καλοκαιρινή ιστορία υπό τους ήχους γνωστών τραγουδιών. Εμψυχώτρια η Μαρία Κουτσοθόδωρου με βοηθούς το Νίκο και τη Φένια.
Τα παιδιά πήραν από μια καρτέλα με ένα αντίθετο, βρήκαν το ζευγάρι τους και ζωγράφισαν τους αντίθετους κόσμους τους. Στη συνέχεια κόλλησαν τα έργα τους σε ένα μεγάλο χαρτί και προσπάθησαν να ενώσουν τους κόσμους που είχαν δημιουργήσει με τη βοήθεια της Μαρίας-Χριστίνας Αθανασοπούλου και της Φωτεινής Παπαθανασίου.
Οι μικροί μας φίλοι συγκεντρώθηκαν και σήμερα στον 3ο όροφο της βιβλιοθήκης μας για να παίξουν τα αγαπημένα τους ομαδικά και ατομικά παιχνίδια. Παζλ, ξύλινες κατασκευές, γκρινιάρης, cluedo, dixit, trivial persuit, εξερευνώντας τον κόσμο, εξερευνώντας την Ελλάδα, ταξίδι στη ράχη μιας χελώνας κ.ά.
Φως, σκοτάδι, χρώμα, μικρό, μεγάλο, βορράς, νότος, άσπρο, μαύρο, ζεστό, κρύο είναι τα αντίθετα που εξήγησαν σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής οι εκπαιδευτικοί Γιώργος Παπαγεωργίου και Δαμιανός Μωραϊτης. Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά την πυξίδα, το μεγεθυντικό φακό, το λέιζερ, το μαγνήτη, το εκκρεμές, έκαναν πειράματα και παρακολούθησαν ανάλογες προβολές.
Τα παιδιά αφού έριξαν μια ματιά σε όλα τα βιβλία χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν το παιχνίδι της σκακιέρας. Στη συνέχεια διάλεξαν κάποιες εικόνες των βιβλίων και έφτιαξαν ένα κολάζ.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014
Τα παιδιά με τα μουσικά όργανα που μας παραχώρησε το «Τροφώνειο Ωδείο», έπαιξαν μουσικά παιχνίδια με την καθοδήγηση της Μαρίας Κουτσοθόδωρου, δραματοποίησαν ιστορίες υπό τους ήχους γνωστών τραγουδιών και άκουσαν πολλά διαφορετικά είδη μουσικής !Μαζί τους σε όλο αυτό το πανηγύρι η Μαρία Παπαλουκά, η Μάρω Καράλα, η Φένια Τσιάκου, η Φωτεινή Παπαθανασίου.
Μια έξτρα δράση που γέμισε με ενθουσιασμό τα παιδιά που βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη. Οι ράπερς Arlekin (Γιώργος Καραδήμος) και Bill Trabe (Βασίλης Τράκης) μας έβαλαν στον κόσμο της ραπ μουσικής με τραγούδια που είχαν γράψει οι ίδιοι στίχους και μουσική, αλλά και με γνωστά τραγούδια. Οι μικροί μας φίλοι ξεφάντωσαν χορεύοντας και δημιουργώντας κι εκείνοι τους δικούς τους στίχους συμπληρώνοντας τον ενθουσιασμό και το κέφι της Μαρίας Παπαλουκά που είχε αυτή την ιδέα! …στο τέλος αυτής της μικρής «συναυλίας» μας έγραψαν τις εντυπώσεις τους και πήραν και το αυτόγραφό τους! Παρόντες και βοηθοί σε όλο αυτό το σκηνικό ο Μάνος Καραδήμος, ο Μάριος Πανταζής, η Φένια, η Φωτεινή, η Μάρω…
Άλλη μια μέρα με παιχνίδια ατομικά και ομαδικά στον 3ο όροφο της βιβλιοθήκης!
Λέξεις αντίθετες, τίτλοι βιβλίων, κατασκευές, ζωγραφική. Τα παιδιά «κρέμασαν» σε ένα πολύχρωμο μομπίλ τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στη φετινή καλοκαιρινή εκστρατεία! Παρούσες και οι εθελόντριες Μαρία, Φένια και Φωτεινή.
Τελευταία μέρα εκδηλώσεων και σήμερα έπρεπε να βρούμε ό,τι χάσαμε! Μια σαϊτα που πετάει, ένα καραβάκι που επιπλέει, μια μπαλίτσα χταποδάκι και ένα μανταλάκι ήταν τα αντικείμενα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των παιδιών. Τέσσερις ομάδες «τα έξυπνα σκυλάκια», «τα γρήγορα πιστόλια», «τα γαλάζια αστέρια» και «η δυνατή ομάδα» ρίχτηκαν στο «ψάξιμο» άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με αποτυχία. Νικητές… «τα γρήγορα πιστόλια»! Επιβράβευση…καραμελίτσες!
Εμψυχώτρια η Μαρία Παπαλουκά και βοηθοί η Φένια και η Φωτεινή.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014
Κλείσιμο της καλοκαιρινής Εκστρατείας 2014 ΄της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς με την εκπαιδευτική δράση "Αρχαίος και Σύγχρονος Κόσμος", εκπαιδευτική -εκδρομή στη Χαιρώνεια, στον Ορχομενό και στις Πηγές Χαρίτων. Μια μικρή αλλά πολύ ΜΕΓΑΛΗ εκδρομή στους θησαυρούς του τόπου μας.!
Ξεναγός η αρχαιολόγος Όλγα Κυριαζή Θ' ΕΠΚΑ. Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας)
Εθελόντριες: Φένια Τσιάκου, Φωτεινή Παπαθανασίου, Μαργαρίτα Μπάτα, Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου
Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!
Latest Blog:
Εργαστήρια πειραμάτων posted on 20 Feb 2024 09:09