2014: ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας - Οι Τρεις Χάριτες του Ορχομενού

News » 2014: ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας - Οι Τρεις Χάριτες του Ορχομενού
Posted on 20 Jun 2014 06:09

Στην τρίτη συνάντηση του «Μυθολογικού εργαστηρίου», στις 31 Μαΐου 2014, τα νεαρά μέλη της ομάδας προσήλθαν χαρούμενα αλλά και γεμάτα περιέργεια για να ξετυλίξουν το κουβάρι των μύθων της ελληνικής μυθολογίας. Σε αυτή τη συνάντηση επεξεργαστήκαμε μύθους που αφορούν τους κατακλυσμούς, κυρίως τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, και τις Τρεις Χάριτες του Ορχομενού. Η ομάδα των παιδιών παρακολούθησε μία σειρά από διαφάνειες σχετικές με τους μύθους. Στη συνέχεια προσπάθησαν να ζωγραφίσουν τα μυθολογικά θέματα και να τα δραματοποιήσουν.

%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70035.jpg

Όσον αφορά τον μύθο του Δευκαλίωνα, ο Ησίοδος στο έργο του «Θεογονία» αναφέρει ότι κάποτε οι άνθρωποι, το χάλκινο γένος, είχαν γίνει τόσο κακοί, που ο Δίας αποφάσισε να τους εξαφανίσει με κατακλυσμό. Τότε ο Προμηθέας συμβούλεψε το γιο του, τον Δευκαλίωνα, να κατασκευάσει μια κιβωτό για να σωθεί. Εκείνος επιβιβάστηκε μαζί με τη γυναίκα του, Πύρρα, για να γλυτώσουν από τη νεροποντή. Τη δέκατη ημέρα η βροχή σταμάτησε και η κιβωτός προσάραξε στον Παρνασσό. Εκεί ο Δευκαλίων και η Πύρρα βγήκαν στην ξηρά και θυσίασαν στον Δία.

Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα ζήτησαν από το Δία να δώσει ζωή στο ανθρώπινο γένος. Αυτός τους συμβούλεψε να καλύψουν τα πρόσωπά τους και να ρίξουν πίσω από την πλάτη τους τα οστά της μητέρας τους. Εκείνοι κατάλαβαν τα λόγια του Δία και άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους, αφού αυτές προέρχονταν από τα σπλάχνα της μάνας Γης. Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες και αυτές που πετούσε η Πύρρα μεταμορφώνονταν σε γυναίκες. Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα απέκτησαν και δικά τους παιδιά: τον Έλληνα, τον Αμφικτύονα, την Πρωτογένεια, τη Μελάνθεια, τη Θυία και την Πανδώρα.

%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70042.jpg

Ο Έλληνας λέγεται ότι ίδρυσε μια πόλη που την ονόμασε Ελλάδα, και που ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η ακριβής της θέση αλλά τοποθετείται κάπου στο οροπέδιο του Δομοκού. Από το γιο του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, Έλληνα, πήρε και το όνομά της η χώρα μας.

Οι Τρεις Χάριτες, Αγλαΐα, Θάλεια και Ευφροσύνη ήταν γέννημα θρέμμα του Ορχομενού. Λέγεται ότι κάποτε στον Ορχομενό στα πολύ παλιά χρόνια, μια μέρα έπεσαν από τον ουρανό τρεις μεγάλες λευκές πέτρες. Αυτές την ημέρα ήταν πέτρες και τη νύχτα μεταμορφώνονταν σε τρεις όμορφες γυναίκες, τις Τρεις Χάριτες, που χόρευαν και τραγουδούσαν στην Ακιδαλία Κρήνη. Πρώτοι οι Ορχομένιοι τις λάτρεψαν, προς τιμή τους έχτισαν ναό και γιόρταζαν τα Χαριτήσια.

Υπεύθυνη του προγράμματος: Βασιλική Νιαβή
Εμψυχώτρια: Κατερίνα Χριστοπούλου

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ posted on 30 May 2023 10:11

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 2023

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License