2014: Το Μυθολογικό Εργαστήρι ξεκίνησε...

News » 2014: Το Μυθολογικό Εργαστήρι ξεκίνησε…
Posted on 10 Jun 2014 06:08

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των παιδιών στις δυο πρώτες συναντήσεις του «Μυθολογικού Εργαστηρίου» που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς (3 και 17 Μαΐου). Οι συζητήσεις αφορούσαν τη γνωριμία με τους μύθους και την επεξεργασία τους, καθώς και την επαφή με αρχαιολογικές έρευνες και αρχαιοελληνικά συγγράμματα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να διαπιστώσουν ότι η Ελληνική Μυθολογία δεν είναι παραμύθι.

Η μυθολογία αποτελεί την παλαιότερη ιστορία των κατοίκων που έζησαν στον τόπο αυτό που αργότερα ονομάστηκε Ελλάδα. Πρόκειται δηλαδή για την προϊστορία των Πρωτο-Ελλήνων ή των Προελλήνων. Ο προϊστορικός άνθρωπος υπήρξε μάρτυρας περιβαλλοντικών αλλαγών και η μυθολογική διήγηση εκφράζει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που ο προϊστορικός άνθρωπος βίωσε.

Η μυθολογική μελέτη εστιάστηκε στις Ελικωνιάδες Μούσες, που ζούσαν στην Κοιλάδα των Μουσών, στην Άσκρη, την πατρίδα του Ησίοδου. Όπως αφηγείται χαρακτηριστικά και ο Ησίοδος στη Θεογονία του «Ας αρχίσουμε από τις Ελικώνιες τις Μούσες το τραγούδι, που βασιλεύουνε στο μέγα κι άγιο βουνό τον Ελικώνα […]» (ελεύθερη απόδοση της μετάφρασης του Π. Λεκατσά). Στη συνέχεια η ομάδα του Μυθολογικού Εργαστηρίου προσέγγισε τη μορφή του «Μουσηγέτη» Απόλλωνα που μαζί με τις Μούσες υμνούσαν τα κατορθώματα του Δία στην κορυφή του Ελικώνα, δίπλα στην Ιπποκρήνη. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Απόλλωνας γεννήθηκε στην Τεγύρα, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον Ορχομενό, ανάμεσα στα χωριά Διόνυσο και Πύργο, σε έναν λόφο που ονομαζόταν Δήλος.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ομάδας, τα παιδιά παρακολούθησαν μία σειρά από διαφάνειες σχετικές με τους μύθους, αναζήτησαν μέσω χάρτη τους τόπους που σχετίζονται με τους μύθους, τους ζωγράφισαν και τους δραματοποίησαν. Με μεγάλη προθυμία και χαρά και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για νέα συνάντηση σε δεκαπέντε μέρες.

Υπεύθυνη του προγράμματος: Βασιλική Νιαβή
Εμψυχώτρια: Κατερίνα Χριστοπούλου

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License