Διάλεξη "Η εξερεύνηση και κατανόηση του Διαστήματος με δορυφόρους" (21/1/2024)

News » Διάλεξη "Η εξερεύνηση και κατανόηση του Διαστήματος με δορυφόρους" (21/1/2024)
Posted on 05 Jan 2024 11:01


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και ο πολιτιστικός σύλλογος Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς στο πλαίσο των διαλέξεων με σύγχρονα θέματα διαστημικής Φυσικής και Αστροφυσικής με τον τίτλο Ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα», σας προσκαλούν στη 3η διάλεξη, με τον τίτλο : «Η εξερεύνηση και κατανόηση του διαστήματος με δορυφόρους» και ομιλητή τον Καθηγητή Διαστημικής Φυσικής και Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος Δρ Ιωάννη Δαγκλή, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 στις 11 π.μ. στην αίθουσα «Κορτέση» της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς (Φ. Νικολάου και Ιερολοχιτών).

Είσοδος Ελεύθερη

Υπενθυμίζουμε ότι ο κύριος στόχος των διαλέξεων είναι οι μαθητές/τριες και οι συμπολίτες μας να γνωρίσουν από κοντά επιστήμονες ερευνητές διεθνούς κύρους με μεγάλη ερευνητική εμπειρία και έργο. Την επιστημονική ευθύνη φέρει ο συμπολίτης μας καθηγητής Αστροφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λουκάς Βλάχος.

medium.jpg

Λίγα λόγια για το θέμα της 3ης διάλεξης με τον τίτλο «Η εξερεύνηση και κατανόηση του διαστήματος με δορυφόρους»

Τα ιστιοφόρα των εξερευνήσεων της εποχής μας είναι οι δορυφόροι. Στα 66 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, του Σπούτνικ, οι μετρήσεις των τεχνητών δορυφόρων έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες και πλούτισαν τις γνώσεις μας για τον Ήλιο, τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, το διαπλανητικό διάστημα και, κυρίως, τα πολύπλοκα φυσικά φαινόμενα που εκδηλώνονται στο γεωδιάστημα, δηλαδή στο άμεσο διαστημικό περιβάλλον της Γης μας. Θα σταθούμε στα σημαντικότερα επιτεύγματα των δορυφορικών εξερευνήσεων και θα συζητήσουμε για τη γνώση που έχουμε αποκομίσει μέχρι σήμερα και για τις μελλοντικές μας επιδιώξεις.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή ΙΩΑΝΝΗ ΔΑΓΚΛΗ:
Ο Ιωάννης Δαγκλής σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Γερμανίας. Έχει εργαστεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, Αμερικής και Ιαπωνίας. Το 2012 εξελέγη Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2020 υπηρετεί ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Έχει συντονίσει 20 διεθνή ερευνητικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας, και μέλος επιτροπών εμπειρογνωμόνων της NASA, της ESA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εθνικών οργανισμών έρευνας της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, κ.α.. Έχει συμμετάσχει στις επιστημονικές ομάδες 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 6 βιβλία διαστημικής φυσικής, 130 ερευνητικά άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, 170 άρθρα εκλαΐκευσης της επιστήμης και 1 βιβλίο αστροφυσικής για παιδιά.


Με την ευγενή υποστήριξη των:

Χορηγοί επικοινωνίας:

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License