Βιβλία που ξεχώρισαν | ΑΝΙ ΕΡΝΟ Το γεγονός

News » Βιβλία που ξεχώρισαν | ΑΝΙ ΕΡΝΟ Το γεγονός
Posted on 04 Oct 2023 09:19

Η συγγραφέας και ψυχολόγος Εύα Στάμου παρουσιάζει το βιβλίο «Το γεγονός» της ΑΝΙ ΕΡΝΟ (εκδ. Μεταίχμιο, 2022)

Gegonos.jpg

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ της ΑΝΙ ΕΡΝΟ

Στους αναγνώστες της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς προτείνω το αυτοβιογραφικό αφήγημα της Ανί Ερνό Το γεγονός, ένα βιβλίο που εντυπωσιάζει με τον απλό μα στιβαρό τρόπο που περιγράφει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, χωρίς περιττές συναισθηματολογίες. Το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ το 2022 Γαλλίδας συγγραφέως, αναφέρεται στη δεκαετία του ’60, μια εποχή που οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονταν ακόμα ως αυτόνομα υποκείμενα, αλλά σαν χρηστικά αντικείμενα προς όφελος των αντρών.

Μια ερωτική σχέση που δεν έχει για την Ερνό ιδιαίτερη σημασία, γίνεται η αιτία να μείνει έγκυος και να περάσει δύο μήνες αναζητώντας λύση στο πρόβλημά της, ψάχνοντας στήριξη σε συμφοιτητές και των δύο φύλων, ζητώντας τη βοήθεια ενός γιατρού ο οποίος, δίχως να σεβαστεί την επιθυμία της, της χορηγεί ενέσεις που σταματούν την αποβολή. Επιχειρώντας να προκαλέσει η ίδια έκτρωση με τη χρήση μιας βελόνας πλεξίματος η Ερνό θα καταλήξει στα επείγοντα — μα η περιπέτειά της δεν θα τελειώσει εκεί.

Η Ανί Ερνό μιλά για την εμπειρία της με τρόπο ευθύ και άμεσο, δίχως να στοιχειοθετεί ένα κατηγορητήριο εναντίον του νεαρού που την άφησε έγκυο και του αντρικού φύλου γενικότερα, του ιατρικού συστήματος ή των συμφοιτητών που δεν της συμπαραστάθηκαν όσο θα ήθελε. Τα πάντα είναι ιδωμένα εντός του συγκεκριμένου ιστορικού και κοινωνικού πλαισίου μιας εποχής όπου οι αμβλώσεις ήταν ακόμα παράνομες και μπορούσαν να στοιχήσουν σε έναν γιατρό την άδειά του για μεγάλο διάστημα ή και για πάντα.

Μια προσεκτική ανάγνωση του αφηγήματος της Ερνό καθιστά σαφές στους σύγχρονους αναγνώστες ότι οι επιλογές της γυναίκας που σχετίζονταν με τη σεξουαλική της δραστηριότητα –αν είχε σχέσεις πριν παντρευτεί, αν χρησιμοποιούσε κάποια μέθοδο αντισύλληψης– μπορούσαν να στιγματίσουν μια γυναίκα ανεξίτηλα, καθώς προσδιόριζαν στα μάτια των άλλων την κοινωνική θέση και την ηθική αξία της, καθορίζοντας ουσιαστικά όλη της την ύπαρξη.


ΕΥΑ ΣΤΑΜΟΥ, συγγραφέας


Η Εύα Στάμου -με καταγωγή από το Καπαρέλλι Βοιωτίας- είναι συγγραφέας και Δρ Ψυχολογίας· έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ βιβλίου· κείμενά της έχουν μεταφραστεί στα αραβικά, τα γαλλικά, τα δανικά, τα ιταλικά και τα λιθουανικά.
Το έργο της περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα Ελιγμοί, Ντεκαφεϊνέ, Εθισμός, Η εκδρομή, τις συλλογές διηγημάτων Τα κορίτσια που γελούν (Αρμός) και Μεσημβρινές συνευρέσεις (Μελάνι, υποψήφιο Βραβείου Διαβάζω), τη μονογραφία Ageing and Female Identity in Midlife (London: Scholars’ Press), και το δοκίμιο κριτικής Η επέλαση της ροζ λογοτεχνίας (Gutenberg). Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στα έντυπα: Βήμα της Κυριακής, Αυγή της Κυριακής, Τα Νέα, Νέα Ευθύνη, Το Κοράλλι, Ο Χάρτης, (δε)κατα, Οδός Πανός. Αρθρογραφεί στην Athens Voice, το Fractal και την Athens Review of Books.
Τελευταίο έργο της η συλλογή διηγημάτων «Η επίσκεψη».
Ως ψυχολόγος η Εύα Στάμου εργάστηκε στην Ψυχιατρική κλινική του Γιορκ και δίδαξε Ψυχιατρική Ηθική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Το διάστημα 2015-2017 εργάστηκε στον ναύσταθμο της Λέρου προσφέροντας ψυχοθεραπεία σε πληρώματα διάσωσης προσφύγων. Σήμερα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια στην Αθήνα.

//

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License