Νέα Έκδοση: Τιμητικός Τόμος για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’

News » Νέα Έκδοση: Τιμητικός Τόμος για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’
Posted on 27 Sep 2023 09:39

timitikos-tomos.jpg

Η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε έναν Τιμητικό Τόμο προβάλλοντας την ευδόκιμη δεκαπενταετή αρχιερατεία (2008-2023) του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’.

Πρόκειται για έναν τόμο που τιμά τον Αρχιεπίσκοπο ως ποιμένα και διδάσκαλο σε μια εποχή που έχει ανάγκη να αναδεικνύεται η αδυναμία σε δύναμη, η εξουσία σε αγάπη και η μεγαλοσύνη σε ταπείνωση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συγκεντρώνονται στο πρόσωπο και στο αρχιερατικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Η ασκητική διάθεση και το εκκλησιαστικό φρόνημά του αποτελούν υπόδειγμα πλήρους αφοσίωσης στον Χριστό και στην Εκκλησία. Η Εκκλησία για τον Ιερώνυμο δε συνίσταται σε έναν κατεστημένο θεσμό, αλλά σε έναν οικουμενικό οργανισμό, που υπερβαίνει τις ταξικές διακρίσεις. Ο ίδιος εστιάζει στο όραμα και στις υποχρεώσεις για το αύριο και σε αυτό που θα παραδώσουμε σε αυτούς που έρχονται. Και καθώς η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από μαζοποίηση και συντριβή του ανθρώπου από ιδεολογίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανάγει τον άνθρωπο σε κεντρικό πρόσωπο στη βάση κάθε κοινωνίας. Με δημοκρατικό ήθος και αστείρευτη έμπνευση μετατρέπει την επικοινωνία με τις αρχές και τις εξουσίες του τόπου σε συνεργασία, σεβόμενος την κάθε ετερότητα και αγαπώντας τις κοινωνίες που δεν επιτρέπουν τους αποκλεισμούς. Αναγνωρίζει, επίσης, το σπουδαίο ρόλο του Σχολείου στην αποδοχή της διαφορετικότητας και το θεωρεί ως ένα ειρηνοποιό εργαστήρι.

Επιλογικά, η πνευματική κρίση και η έλλειψη προτύπων της σημερινής εποχής, κινητοποιεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο να προβάλει συνεχώς την απλότητα ως αρετή, την ειλικρίνεια και τη σοβαρότητα ως αρχοντιά μετατρέποντας την ύλη σε πνεύμα. Δεκαπέντε χρόνια μετά, συνεχίζει να οραματίζεται, να καινοτομεί και να ανανεώνει την αρχιερατική του αποστολή με την ευχή να εξακολουθεί να ενεργεί πάνω στο οικοδόμημα της Εκκλησίας του Χριστού σε συνάρτηση πάντα με την κοινωνία.

~ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΧΟΥ

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License