Βιβλία που ξεχώρισαν | ANDRE NATAF Η καθημερινή ζωή των αναρχικών στη Γαλλία

News » Βιβλία που ξεχώρισαν | ANDRE NATAF Η καθημερινή ζωή των αναρχικών στη Γαλλία
Posted on 12 Sep 2023 08:51

Η φιλόλογος και συγγραφέας Άννα Νικολάου παρουσιάζει το βιβλίο «Η καθημερινή ζωή των αναρχικών στη Γαλλία» του ANDRE NATAF (εκδ. Παπαδήμας)

KathimeriniZoiAnarxikonGallia.png

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ του του ANDRE NATAF

Ο συγγραφέας είναι ιστορικός του αναρχικού κινήματος, έχει γράψει μια βιογραφία της Ρόζας Λούξεμπουργκ, μια βιογραφία του Φουριέ, ένα Λεξικό του εργατικού κινήματος και την Αναρχική Επανάσταση.
Γιατί αυτό το βιβλίο; Γιατί είναι βιβλίο ιστορίας, ένα βιβλίο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και μας φανερώνει μια διαφορετική οπτική για ένα σύγχρονο φαινόμενο, το οποίο δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε. Επίσης, μας ενημερώνει πολύπλευρα, με στοιχεία, και δεν μεροληπτεί, αφήνοντας στον αναγνώστη τα τελικά συμπεράσματα.
Και πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για τον αναρχισμό, ένα φαινόμενο που έχει μακρά ιστορική πορεία, και μπορούμε να το αμφισβητήσουμε, να το καταδικάσουμε, αλλά δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε.
Τις ρίζες του μας αποκαλύπτει ο συγγραφέας ταξιδεύοντάς μας στο μακρινό παρελθόν, στο 1809, και στον γιο μιας εργατικής οικογένειας τον Πιέρ – Ζοζέφ Προυντόν, που αγωνίστηκε για την απονομή δικαιοσύνης στους «τελευταίους της γης», τους εργάτες. Συνδέει τη δικαιοσύνη με την απόλυτη ελευθερία και έτσι θεμελιώνει θεωρητικά την αναρχία. Από κει και πέρα τα πράγματα γίνονται θολά. Αναπτύσσεται ένα αναρχοαυτόνομο κίνημα με πολλές όψεις και πολλές αντιθέσεις μεταξύ των πολλών ομάδων του. Οι ενέργειές τους απρόβλεπτες και όχι πάντα βίαιες. Το 1899 ο Σεμπαστιέν Φωρ, η ψυχή του αγώνα του αναρχοαυτονομισμού, εκδίδει την «Εφημερίδα του Λαού» για να υπερασπιστεί τον Ντρέϋφους» στη δίκη που είχε συγκλονίσει τους πάντες εκείνη την εποχή. Στα τέλη του 1800 ιδρύουν πρότυπους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, όπως το τυπογραφείο « Η Χειραφέτηση» και το «Μέλλον», έναν συνεταιρισμό εργατών χυτηρίων. Ακόμη και με την εκπαίδευση ασχολήθηκαν. Το 1904 ιδρύουν το πειραματικό σχολείο «Κυψέλη» με πρωταρχικό στόχο να καλλιεργηθεί η επιθυμία της μάθησης. Αυτοί ήταν τέλος που επιχείρησαν να οργανώσουν τη ζωή σε κοινοβιακή βάση, κάτι που έγινε του συρμού πολλά χρόνια αργότερα.
Κλείνω με μια μικρή συμβουλή. Ας διαβάζουμε πάντα με τα μάτια μας, και τα βιολογικά και τα μάτια του πνεύματος ανοιχτά. Τα πιο όμορφα ταξίδια είναι τα ταξίδια του πνεύματος, όταν το αφήνουμε ελεύθερο να περιπλανηθεί.


ΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, συγγραφέας


Η Άννα Νικολάου γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1971 και κατάγεται από τη Σφάκα Φθιώτιδος. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα από το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λεβαδείας και είναι μέλος του Δ. Σ. του Πιστωτικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας. Είναι επίσης μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών. Αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες και έχει συγγράψει τα έργα τοπικού ενδιαφέροντος "Οι γιορτές της αρχαίας Βοιωτίας" και "Η Βοιωτία του Πλουτάρχου". Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μορφωτικού Συλλόγου έχει εκδώσει τις μελέτες: "Λαογραφικό Μουσείο", "10 Πνευματικές Φυσιογνωμίες της Λιβαδειάς"και "Βοιωτοί Αθάνατοι Ήρωες", καθώς και τετράδια λαογραφικού, ιστορικού, αρχαιογνωστικού περιεχομένου. Το 2021 εξέδωσε την εφηβική νουβέλα "Το μαγικό ταξίδι του Νικόλα στην αρχαία Αθήνα" από τις εκδόσεις "Πηγή".
Το τελευταίο της βιβλίο «Μουσάων πνοή- Ησιόδου αυδή» εκδόθηκε από το Σύλλογο Φιλοπροόδων Άσκρης ‘Ο ΗΣΙΟΔΟΣ».

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License