Βιβλία που ξεχώρισαν | Παύλου Μάτεσι ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

News » Βιβλία που ξεχώρισαν | Παύλου Μάτεσι ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ
Posted on 05 May 2023 10:47

Δυο λόγια για το βιβλίο του Παύλου Μάτεσι ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ από τον συγγραφέα ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΣΣΑΡΑ

PantaKala.png

ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ του Παύλου Μάτεσι

Ήθελα ένα βιβλίο ξεχωριστό, αλλά και ένα βιβλίο που να μην είναι απαραίτητα κλασσικό και εξεζητημένο. Ένα βιβλίο που να απευθύνεται σε όλους μας.
Ένα τέτοιο βιβλίο έχω να προτείνω και δεν είναι κάποια νέα κυκλοφορία, αλλά αρκετά παλιότερο «διαμάντι».

Είναι το ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ του υπέροχου Παύλου Μάτεσι.

Ένα βιβλίο, που σε δύσκολη περίοδο με έκανε, καθώς το διάβαζα, πολλές φορές να γελάσω και κάποιες να συγκινηθώ· να μείνω με μόνιμο χαμόγελο στα χείλη αλλά κυρίως –και ίσως το πιο βασικό, να ξεχαστώ ολωσδιόλου. Ένα βιβλίο, που όταν το έκλεινα και περνούσε λίγη ώρα, ήθελα να ανοίξω πάλι τις σελίδες του και να συνεχίσω να διαβάζω· που δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου και όταν οριστικά πια γύρισα το οπισθόφυλλο του κλείνοντάς το, λυπήθηκα γιατί δεν είχε κι άλλο.

Το ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ του «Αριστοφανικού» Παύλου Μάτεσι είναι ένα βιβλίο που θα το έλεγες και εκτενές χρονογράφημα, δοσμένο – και λογικά- με την απαραίτητη θεατρικότητα που διακρίνει αυτόν τον πολυβραβευμένο θεατράνθρωπο [σπούδασε θέατρο στην Δραματική Σχολή Αθηνών και έχει γράψει 14 θεατρικά έργα από τα οποία τα 11 έχουν ανέβει στην σκηνή από τους σημαντικότερους θιάσους της χώρας μας, αλλά και με οκτώ μυθιστορήματα στο εκδοτικό του βιογραφικό].

Το ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ μας αγκαλιάζει με την ζωή των ανθρώπων μιας γειτονιάς της Αθήνας κάπου εκεί –ίσως και λίγο αδιόρατα, στις δεκαετίες του ’50, του ’60 & του ’70. Την εποχή του οικοδομικού οργασμού της αντιπαροχής και του πολιτικού αναβρασμού μιας Ελλάδας, που αλλάζει ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά και που με βλέμμα πεινασμένο στρέφεται λες στα δυτικά μοντέρνα πρότυπα ζωής χωρίς ωστόσο να έχει αποτινάξει από πάνω της πλήρως τον ελληνικό της μικροαστισμό.

Η γειτονιά με τα κλουβιά διαμερίσματα -ευκαιρίες προίκας, με το μπακάλικο της γωνίας –και τηλεφωνείο όλων των περίοικων, το κομμωτήριο –σημείο σύνδεσης και άρμοσης των γυναικών, το φαρμακείο –απάγκιο ιατρικό και ψυχολογικό για τις δύσκολες ώρες των κατοίκων της, αποτελούν το χώρο-πλαίσιο της μικροκοινωνίας των ηρώων του βιβλίου και τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι ζωές τους· φιγούρες άλλοτε σκληρά πραγματικές και άλλοτε απρόοπτα φασματικές, κατά το συνήθειο άλλωστε του συγγραφέα.

Χαρακτήρες σχεδόν κωμικοί μα και τραγικοί ταυτόχρονα, θεατρικά φτιαγμένοι στην υπερβολή τους, που στην γνωριμία σου μαζί τους γελάς ή το λιγότερο χαμογελάς, που όμως σε βάθος σκέψης κατανοείς πως δεν είναι όλα τόσο απλά κι όχι με τόση αφέλεια φτιαγμένα· πως πίσω από αυτούς τους απλοϊκούς και λαϊκούς ήρωες του βιβλίου κρύβεται ένα βαθύς στοχασμός και μια γενναία στάση ζωής, που «απλά προτιμά να ξεχνά και να διασκεδάζει τον πόνο της», έτσι με «ελαφρότητα» μόνο και μόνο για να συνεχίζει στο δρόμο της βιοπάλης με το κεφάλι ψηλά!

Ως επί το πλείστον ένα βιβλίο δοσμένο με άπειρες κωμικές σκηνές, με όμορφους και έντονους διαλόγους, που δεν απομακρύνονται σε ύφος και στυλ από την αφήγηση, που αναλαμβάνει σε τρίτο πρόσωπο ο συγγραφέας· αντίθετα, δένει αρμονικά μαζί της.

Με γλώσσα απλή, καθημερινή, δοσμένη με το «Ματεσιακό» καυστικό χιούμορ, που φτάνει και στα όρια του δηκτικού, το βιβλίο αποδομεί την μικροαστική ελληνική κοινωνία, απομυθοποιώντας την, και ταυτόχρονα την επαναδομεί με τρόπο που δεν μπορείς να μην γελάσεις, να μην συγκινηθείς… Σε σημεία δε την ερωτεύεσαι γι’ αυτήν της την αφέλεια, επιπολαιότητα και ματαιοδοξία που την διακρίνει, για την αντοχή της στον πόνο και στη βάσανο, για την έντονη ανάγκη της σε ζωή και διάκριση αλλά και για την παλικαρίσια της αφοβία απέναντι στο θάνατο….

Το ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ είναι ένα υπέροχο κοινωνικό μυθιστόρημα, μοναδικό για το χιούμορ και τους χαρακτήρες του, που δύο φορές προσπάθησε να περάσει στη μικρή οθόνη ως σήριαλ (στις αρχές του 1980 την πρώτη φορά και το 2018 την δεύτερη), αλλά που δεν τα κατάφερε έως τώρα…. ίσως τελικά, γιατί δεν του χρειάζεται!

Βασίλης Κασσάρας, συγγραφέας


Ο Βασίλης Κασσάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και μεγάλωσε διαβάζοντας αδιακρίτως οτιδήποτε, ακόμα και τις οδηγίες χρήσης των απορρυπαντικών.
Σπούδασε δημοσιογραφία (με εξειδίκευση στο διεθνές ρεπορτάζ) και σεναριογραφία.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος επί σειρά ετών, χρησιμοποιώντας κυρίως το ψευδώνυμο Βασίλης Στρατής, τόσο στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία -τηλεόραση και ραδιόφωνο ως ρεπόρτερ, συντάκτης και εκφωνητής ειδήσεων, όσο και στην έντυπη -ως αρθρογράφος, μέχρι που αποφάσισε να αλλάξει τις επαγγελματικές του επιλογές, προκειμένου “να αποκτήσει ζωή”.
Αν και η πόλη καταγωγής του είναι η Λιβαδειά Βοιωτίας, ζει στην Αθήνα, ελπίζοντας να μετακομίσει μόνιμα στα Κύθηρα, τα οποία και τελικά βρήκε.

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License