News » Βιβλία που ξεχώρισαν | Αγγελικής Δαρλάση ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΤΟ ΘΕΩΡΕΙΟ
Posted on 05 Apr 2023 07:02
Η συγγραφέας ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΦΩΛΙΑ ξεχωρίζει και μας προτείνει το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΤΟ ΘΕΩΡΕΙΟ (εκδ. Μεταίχμιο)
ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΤΟ ΘΕΩΡΕΙΟ της Αγγελικής Δαρλάση
«Το αγόρι στο θεωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση είναι ένα άξια διακεκριμένο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου έργο, καθώς πρόκειται για ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα. Είναι ένα βιβλίο απευθυνόμενο σε εφήβους, που κατορθώνει να αγγίξει την ψυχή τους, καθώς την προσεγγίζει έτσι όπως της πρέπει: με άφατη τρυφερότητα, μα και με αλήθεια, γιατί στα παιδιά πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια!… Το θέμα του εμπνευσμένο από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον Ξεριζωμό, καθώς πραγματεύεται τον αγώνα των προσφύγων να μετατρέψουν σκαλίζοντας τη χόβολη της συμφοράς τους σε λίπασμα, προκειμένου να μπορέσει να «βλαστήσει» μια νέα ζωή γι’ αυτούς. Η πάλη για επιβίωση και αποδοχή, ο πόνος της απώλειας και η προσπάθεια διαχείρισής του, η μνήμη που πονά, μα και που ταυτόχρονα αποτελεί καταφύγιο και παρηγοριά, η νοσταλγία, η αλληλοβοήθεια, η φαντασία ως στήριγμα της ψυχής και του μυαλού είναι ορισμένοι από τους θεματικούς άξονες του έργου.Αρκετές προσφυγικές οικογένειες βρήκαν καταφύγιο και προσωρινή στέγη στο τότε Βασιλικό Θέατρο Αθηνών και νυν Εθνικό. Από το πραγματικό αυτό γεγονός εμπνέεται η συγγραφέας και κεντά, αριστοτεχνικά, την ιστορία του Δρόσου, ενός ορφανού παιδιού, που κάνει πλέον σπίτι του ένα από τα θεωρεία του θεάτρου. Παρέα του ο Σάββας, που μιλά συνεχώς για τον πατέρα του φοβούμενος μήπως η λήθη τον πάρει μακριά του… Παρηγοριά του η αδελφή του, η Αρετή, με την οποία συνδιαλέγεται μοιραζόμενος τις σκέψεις του, τους φόβους, τις αναμνήσεις που αναδύουν άρωμα τριαντάφυλλου, όποτε εκείνη αποφασίζει να βγει από ένα μπαούλο, όπου επιλέγει(…) να «κλείνεται», ως τη μέρα που εξαφανίζεται με μυστηριώδη τρόπο. Η εξαφάνισή της, εκτός από την αγωνία των ηρώων για την τύχη της, καταφέρνει να διεγείρει και την αγωνία των αναγνωστών, ενώ η «λύση του μυστηρίου» θα οδηγήσει, στο τέλος, σε μια ανατρεπτική, όσο και επώδυνη αλήθεια. Προστάτης και «μάνα» του μικρού αγοριού γίνεται η Δόμνα, μια γυναίκα που ισχυρίζεται πως τον γνωρίζει και που γίνεται αποδέκτης της οργής και του θρήνου του Δρόσου για όλα όσα βίωσε, καθώς το παιδικό μυαλό και η ψυχή του αναζητούν υπαίτιους…
Η Δαρλάση κεντά τρυφερά, λοιπόν, το μύθο, όπως η Ευδοξούλα, μια κοπέλα που επιμένει να μαντάρει το πλέον κατεστραμμένο πέπλο του νυφικού της, - σε μια φάση άρνησης της πραγματικότητας;…- αλλά και τις πληγές της ψυχής των συμπατριωτών της, με την πρωτοβουλία της να οργανώσει μια θεατρική παράσταση: την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Αφορμή μερικές φθαρμένες σελίδες του έργου, που βρίσκει ο Δρόσος σε μια αποθήκη. Τα παιδιά των προσφυγικών οικογενειών καλούνται να ενσαρκώσουν τους ήρωές του. Η επίδραση του εγχειρήματος ευεργετική, γεγονός που αναδεικνύει τη ψυχοθεραπευτική δύναμη της τέχνης. Η δημιουργία ως κίνητρο για ζωή, η τέχνη ως φορέας μηνυμάτων και διδαγμάτων, η απόλαυσή της ως βάλσαμο ψυχής. Η επιλογή του συγκεκριμένου θεατρικού καθόλου τυχαία, καθώς αυτό πραγματεύεται τη συγχώρεση και τη συνέχιση της ζωής, έπειτα από αυτό.. Έπειτα, η θάλασσα της Σαιξπηρικής «Τρικυμίας» γίνεται συμβολικά η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «πριν» και το «μετά» το …ναυάγιο των Ξεριζωμένων, αλλά και κυριολεκτικά η θάλασσα είναι αυτή που τους χωρίζει από την πατρίδα και το παρελθόν, την «πρώτη ζωή», με το «από δω και μπρος»…
Ένας ύμνος στην ελπίδα, την πίστη στη ζωή και τη δύναμη του ανθρώπου. Ένα διαχρονικό θέμα, αυτό της προσφυγιάς, καθώς και σήμερα άνθρωποι εκπατρισμένοι καλούνται να βρουν τη δύναμη να αποδεχθούν το τέλος μιας προηγούμενης ζωής και να χτίσουν, εκ του μηδενός, μια νέα «μαντάροντας» τα βαθιά τραύματα της απώλειας, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν…
Βαλεντίνα Φωλιά, συγγραφέας
Η Βαλεντίνα Φωλιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή της Λιβαδειάς.
Είναι πτυχιούχος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μητέρα ενός αγοριού. Ασχολείται αρκετά χρόνια με παραδόσεις ιδιαιτέρων μαθημάτων, κυρίως σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Μέσα από αυτά τα μαθήματα, θεωρεί πως έχει την ευλογία να έρχεται σ’ επαφή με τον όμορφο κόσμο της παιδικής ψυχής. Εξάλλου, η αγάπη της για τα παιδιά υπήρξε ένας από τους λόγους που την ώθησαν να σπουδάσει στα 32 της χρόνια.
Η ίδια αγάπη θα την οδηγήσει στην ενασχόληση με το εφηβικό βιβλίο. Έτσι, το 2017 το μυθιστόρημά της η «Νίκη της Φωτιάς», με αναφορά στις Αλησμόνητες Πατρίδες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, βραβεύεται στον 62ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Το 2020 της απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο στην κατηγορία «Εφηβικό βιβλίο ανέκδοτης μορφής» στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ορθόδοξου Παιδικού Βιβλίου, που προκήρυξε η Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού και οι Εκδόσεις «Νάμα», για το επίσης ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Ματωμένα Κρίνα».
Η επιλογή αυτού του είδους του μυθιστορήματος υπήρξε απόρροια της πίστης πως η ιστορική μνήμη είναι αυτή που καθορίζει την ιστορική συνείδηση και, επομένως, το παρόν και το μέλλον, το οποίο αποτελούν τα παιδιά και οι νέοι μας.
Στόχος και επιθυμία της είναι με τη γραφή να κατορθώνει να συναντάται με τον αναγνώστη κάθε ηλικίας, να συνδιαλέγεται μαζί του σε ένα βαθύτερο και ουσιαστικότερο επίπεδο επικοινωνίας, κοινωνώντας σκέψεις, προβληματισμούς, οράματα, αξίες και ιδανικά.
Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!
Latest Blog:
Εργαστήρια πειραμάτων posted on 20 Feb 2024 09:09