Βιβλία που ξεχώρισαν | Ζακλίν ντε Ρομιγί ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ

News » Βιβλία που ξεχώρισαν | Ζακλίν ντε Ρομιγί ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ
Posted on 17 Jan 2023 11:31

Δυο λόγια για το βιβλίο της Ζακλίν ντε Ρομιγί ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ (εκδ. Πατάκης) από τη συγγραφέα ΜΑΡΤΥ ΛΑΜΠΡΟΥ

fb_Lamprou_Romilly.png

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ της Ζακλίν ντε Ρομιγί

TiPistevo.jpg

Συνήθως στην εποχή μας αναζητούμε ένα βιβλίο στο διαδίκτυο και στα μεγάλα βιβλιοπωλεία, με μεγαλύτερη έκπτωση στην τιμή του. Έχουν σχεδόν κλείσει τα περισσότερα μικρά βιβλιοπωλεία, που μπορούσε κανείς να συζητήσει και να ενθαρρυνθεί να διαβάσει φυλλομετρώντας τα βιβλία. Να τα μυρίσει! Ένας άλλος τρόπος πιο στέρεος, που ευτυχώς διατηρείται ακόμα, είναι οι δημόσιες βιβλιοθήκες και: το στόμα με στόμα. Αλλά και να συμβεί απρόσμενα. Έτσι έγινε με το βιβλίο που σας προτείνω. Ένα απόγευμα στο καφέ του κήπου του Μουσείου, στην οδό Πατησίων, ένας ευγενικός κύριος μού ζήτησε να καθίσει στο τραπέζι μου. Ευχαρίστως! απάντησα, και πριν καθίσει άφησε μπροστά μου το βιβλίο που κρατούσε με τον τίτλο: «Τι πιστεύω» της Ζακλίν ντε Ρομιγύ. Αυθόρμητα το πήρα στα χέρια μου και την επομένη το αγόρασα.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγύ, 1913-2010, υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο των αρχαιολογικών σπουδών. Υπήρξε ελληνίδα όχι μόνο επειδή το 1995 πήρε την ελληνική υπηκοότητα και το 2021 ανακηρύχθηκε ως πρέσβειρα του Ελληνισμού. Το βιβλίο της, «Τι πιστεύω», που εκδόθηκε λίγα χρόνια μετά το τον Μάη του 1968 στο Παρίσι, είναι σήμερα επιτακτικά επίκαιρο. Ακόμη και όποιος δεν ενδιαφέρθηκε ή δε θυμάται κάτι από τη διδασκαλία των αρχαίων συγγραφέων στο σχολείο, θα βρει έναν γνώμονα στις δικές του αναζητήσεις. Γιατί όπως έγραψε και πρόβλεψε η Ζακλίν ντε Ρομιγύ: «Στο μεταξύ δεν ζούμε καλά. Τίποτα δεν λειτουργεί σωστά. Όταν οι άνθρωποι δεν ανήκουν πουθενά, γίνονται θλιμμένοι και κακοί». Στις σελίδες του η συγγραφέας φωτίζει με τρόπο σοφό και συμπυκνωμένο τις θεμελιώδεις αξίες της αρχαίας ελληνικής σκέψης που όσο και να αλλάζουν στον σύγχρονο κόσμο παραμένουν ως φάρος και στάση ζωής για να κρατήσουν όρθιο τον άνθρωπο πολίτη. Την ανθρωπιά απέναντι στον εκβαρβαρισμό στις σχέσεις, δημόσιες και διαπροσωπικές, τα διανοητικά και λογοτεχνικά τσαλαπατήματα με την αρωγή του μάνατζμεντ χωρίς κανένα μέτρο. Είναι ένα βιβλίο εγχείρημα που μέσα από τα τέσσερα κεφάλαια του: «Βλέποντας το φως», «Η κοινή μας περιουσία». «Ο Σιμόεις με τις ασημένιες δίνες», «Χθες και σήμερα», χρειάζεται τη συμμετοχή του αναγνώστη-ριας, την εξάσκηση της μνήμης, την προσήλωση και την καρδιά. Είναι ένα βιβλίο που θα το διαβάσει κανείς πολλές φορές όχι μόνο επειδή είναι ιδιαίτερα συνοπτικό και πυκνό σε νοήματα, αλλά και επειδή κάθε φορά θα του ανοίγονται καινούργιοι δρόμοι μέσα του. Ένα βιβλίο πηγή που εξωθεί στην ουσία χωρίς τη σημερινή βιασύνη, με υπομονή.

Όπως έγραψε η Ζακλίν ντε Ρομιγύ: «Να βρίσκω κάθε καινούργια μέρα το θαύμα που ο σύγχρονος κόσμος καταπνίγει μέσα μας».

Μάρτυ Λάμπρου, συγγραφέας


Η Μάρτυ Λάμπρου γεννήθηκε στη Λιβαδειά και ζει στην Αθήνα. Έχει εκδόσει:
«Το κόκκινο κουτί», νουβέλα, Λεωνίδας Χρηστάκης, 1997. «Κόπιτσες», διηγήματα, 2010, βραχεία λίστα του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω», 2011. «Με λυμένο χειρόφρενο», μυθιστόρημα, Κέδρος 2014. Βραβείο μυθιστορήματος 2014, ίδρυμα Πέτρου Χάρη Ακαδημία Αθηνών. «Ενοικιάζεται το παρόν», διηγήματα, Κέδρος 2016, βραχεία λίστα του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού «ο Αναγνώστης», 2017.
Συμμετοχή σε συλλογικές: «20+1 Ιστορίες», εκδόσεις Καστανιώτη, 1999. «Ιστορίες Μπονζάι 2014, 83 μικρά διηγήματα, μια ανθολογία, εκδόσεις Γαβριηλίδης. 2014. «7+1 Διηγήματα για τον Σεπτέμβριο του 2022 στο CultureBook, επιλογή Βίκυ Κλεφτογιάννη. «Ξένο Σώμα», λογοτεχνικό περιοδικό, «Δ(ε)κατά, 2022.

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License