News » Βιβλία που ξεχώρισαν | Νίκου Γ. Μοσχονά ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Posted on 02 Nov 2022 10:51
Στη νέα στήλη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς με τον τίτλο "Βιβλία που ξεχώρισαν", συγγραφείς και συνεργάτες της Βιβλιοθήκης προτείνουν και σχολιάζουν ένα βιβλίο που ξεχώρισαν κι αξίζει της προσοχής των αναγνωστών.
Ο Λιβαδείτης ιστορικός ερευνητής - συγγραφέας ΠΑΝΟΣ Ν. ΣΤΑΜΟΥ μας προτείνει
το βιβλίο του Νίκου Γ. Μοσχονά ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Άνεμοι, κύματα, πειρατές (εκδ. ΛΟΓΟ-ΤΥΠΟ, 2020)
ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Άνεμοι, κύματα, πειρατές του Νίκου Γ. Μοσχονά
Δέκα επτά θαλασσινά διηγήματα της Βενετικής περιόδου, που συνθέτει ο ιστορικός ομότιμος διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Νίκος Μοσχονάς, βασιζόμενος στις έρευνές του στα ιστορικά αρχεία της Κεφαλονιάς ειδικά, αλλά και των Ιονίων Νήσων γενικότερα.
Με τον γλαφυρό του λόγο αναδεικνύει ο συγγραφέας τις εμπειρίες των ναυτικών, μέσα από τις αντίξοες συνθήκες των ταξιδιών, την πάλη με τα κύματα και τους ανέμους, τα ναυάγια, τις επιθέσεις των πειρατών, τις ληστείες των εμπορευμάτων στις θάλασσες και στις στεριές. Θαλασσινά ταξίδια με ρότες ακόμα και μέχρι μακρινά λιμάνια της Μεσογείου.
Τα γεγονότα ανασύρονται μέσα από τις μαρτυρίες των ναυτικών στις λιμενικές αρχές των τόπων, όπου καταθέτουν την περιπέτειά τους, για να τύχουν μιάς αποζημίωσης, αν και όταν τους καταλογιστεί. Οι πηγές προέρχονται από έγγραφα, στα οποία οι υπάλληλοι των βενετικών αρχών καταγράφουν τις καταθέσεις των ναυτικών και βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο της Κεφαλονιάς, των Βενετικών προξενικών αρχών, ή των λιμενικών και διοικητικών αρχών άλλων λιμανιών της Μεσογείου. Πραγματεύεται λοιπόν ο συγγραφέας γεγονότα που συνέβησαν σε ναυτικούς κατά την Βενετική κυριαρχία στα Ιόνια Νησιά.
Είναι ενδιαφέρον όμως για μας τους Βοιωτούς, ότι σε σχετικές αναφορές στο βιβλίο διαπιστώνεται η παρουσία της Λιβαδειάς ως σημαντικό λιμάνι της εποχής εκείνης (σελ. 105, «…η σκάλα της Λιβαδειάς, τα Άσπρα σπίτια …» -1769), σε σχέση με ένοπλη ληστεία, αλλά και σε ανάλογο μαρτυρούμενο γεγονός, που συνέβη στο λιμάνι της Λεβαδειάς, στη Ναύπακτο (σελ. 17, «…καΐκι φορτωμένο με ρεβίθια που τα είχανε φορτώσει στη Σκάλα της Λεβαδειάς μέσα στον κόλπο του Λέπαντο», καταγραφή στο υποπροξενείο του Μεσολογγίου 1724). Όπως έχει υποστηριχθεί σε σχετικό πόνημά μας, όλη η περιοχή της σημερινής Στερεάς Ελλάδας ονομαζόταν Λιβαδειά – Livadia, Livadien κ.λ.π., οπότε πολλοί όρμοι αναφέρονταν (16ο έως αρχές 19ου αι.) ως Λιμένας της Λιβαδειάς!
Είναι βέβαιο, ότι μέσα από πολλές αναγνώσεις του βιβλίου, μπορεί κανείς να αντλήσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη ναυτική παράδοση και την ιστορία της Ελλάδας, αλλά και της περιοχής της Βοιωτικής γης ειδικότερα!
Πάνος Ν. Στάμου, Αξιωματικός ΠΝ ε.α., Διδάκτωρ Ν. Ιστορίας Της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών
Ο Πάνος Ν. Στάμος -με καταγωγή από Λιβαδειά- φοίτησε (1963-1967) στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Είναι Ανώτερος Αξιωματικός Μηχανικός ΠΝ ε.α., πτυχιούχος της Σχολής Υ/Β, της Ανώτερης Ναυτικής Σχολής Πολέμου του ΠΝ και των Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Υποστήριξε Διδακτορική Διατριβή Ν. Ιστορίας στο Ινστιτούτο Ιστορίας Αγ. Πετρούπολης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Είναι ιστορικός ερευνητής και συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Ιστορίας Αγ. Πετρούπολης, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, και με το Ρωσικό Ανθρωπιστικό και Επιστημονικό Ίδρυμα, σε ελληνο-ρωσικά επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα. Ως Οικονομολόγος-Μηχανικός έχει δημοσιεύσει 6 εργασίες οικονομο-τεχνικού ενδιαφέροντος και πάνω από 50 εργασίες ιστορικού ενδιαφέροντος.
Έχει επιμεληθεί-συμπληρώσει και εκδώσει στα ελληνικά το βιβλίο του Γιούρι Πριάχιν «Ο Λάμπρος Κατσώνης στην ιστορία της Ελλάδας και Ρωσίας». Η διδακτορική του διατριβή «Ο Αξιωματικός Λάμπρος Κατσώνης και ο Ρωσικός Στολίσκος στη Μεσόγειο», εκδόθηκε το 2011. Τον 2012 εκδόθηκε το βιβλίο του «Λάμπρος Κατσώνης. Τεκμήρια Ιστορίας-Λαογραφίας-Παράδοσης». Το 2021 εκδόθηκε το βιβλίο του «Ναυμαχία Ναβαρίνου. Η Ρωσική οπτική». Επίσης, το βιβλίο του «Συλλογή με αναφορές στο παρελθόν της Λιβαδειάς» εκδόθηκε από το Δήμο Λεβαδέων το 2021. Ευρίσκονται ακόμη υπό έκδοση 4 βιβλία του.
Έχει επιμεληθεί την έκδοση 9 βιβλίων της Σειράς Βιβλιοθήκη ΚΕΡΙΕ, των Πρακτικών 3 συνεδρίων και τεσσάρων επιστημονικών Ημερίδων. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε πάνω από 40 συνέδρια, Ημερίδες και Συμπόσια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ) από της ιδρύσεως (2004) μέχρι σήμερα, ιδρυτικό μέλος της Θηραϊκής Εταιρίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών. Είναι επίσης, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Εταιρίας Βοιωτικών Μελετών, της Εταιρίας Κυκλαδικών Μελετών, της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, και πολλών επαγγελματικών, πολιτιστικών και κοινωνικού χαρακτήρα Συλλόγων.
//Έχει τύχει διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ρωσία).
Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!
Latest Blog:
Εργαστήρια πειραμάτων posted on 20 Feb 2024 09:09