Βιβλία που ξεχώρισαν | Δ. Φωτιάδη ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

News » Βιβλία που ξεχώρισαν | Δ. Φωτιάδη ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ
Posted on 03 Oct 2022 08:39

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς εγκαινιάζει μια νέα στήλη με τον τίτλο "Βιβλία που ξεχώρισαν", όπου συγγραφείς και συνεργάτες της Βιβλιοθήκης προτείνουν και σχολιάζουν ένα βιβλίο που ξεχώρισαν κι αξίζει της προσοχής των αναγνωστών.

Η Λιβαδείτισα φιλόλογος-συγγραφέας ΕΛΕΝΗ ΡΑΠΤΗ μας προτείνει
το βιβλίο του Δημήτρη Φωτιάδη "Καραϊσκάκης" (εκδ. Ζαχαρόπουλος)

Fotiadis_Karaiskakis.png

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ του Δημήτρη Φωτιάδη

ΈΝΑ έξοχο βιβλίο που ερευνά σε βάθος και διαφωτίζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός κορυφαίου ήρωα του ’21 αλλά και τα συμφέροντα και τις δολοπλοκίες στρατιωτικών-κλεφτοκαπεταναίων και πολιτικών, "με μαρτυρίες αδέσμευτων και αντικειμενικών ατόμων εκείνης της εποχής που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους"*1. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης παιδί του αρματολού Δημήτρη Καραΐσκου και της καλόγριας Ζωής Ντιμισκή (ευλογημένη η ώρα, γράφει ο Φωτιάδης, που έσμιξαν αυτοί οι δυο και γεννήθηκε ένας από τους πιο λαμπρούς ήρωες του Εικοσιένα), θα μεγαλώσει μόνος του μαθαίνοντας την τέχνη της επιβίωσης μέσα από τις κακουχίες της άραχλης παιδικής ζωής του, και την τέχνη του πολέμου στο μεγάλο σχολείο της εποχής, την αυλή του Αλή Πασά. Εκεί θα ανδρωθεί και θα συγχρωτιστεί με άλλους οπλαρχηγούς και κλέφτες, Έλληνες και Τουρκαλβανούς, εκεί θα αναδειχτούν οι σπάνιες ικανότητες και αρετές του, για να αρχίσει στη συνέχεια η πορεία προς τη δόξα· μία δόξα και πορεία που πολλοί θα υποσκάψουν, θα φθονήσουν, θα επιχειρήσουν να αμαυρώσουν…
Μια "ρωμαλέα σύνθεση"*3 με πολλές αλήθειες και υπευθυνότητα, χρήσιμη από κάθε άποψη σε όποιον θελήσει να ασχοληθεί με αυτή την εποχή. Αλήθειες που αφορούν σε γνωστά διαχρονικά και ολέθρια χαρακτηριστικά του έθνους των Ελλήνων, και στον ρόλο και τις τραγικές συνέπειες της ανάμειξης ξένων δυνάμεων και τυχοδιωκτών στις δικές του υποθέσεις (Κόχραν, Τσόρτς -αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τον βίο και το ποιόν αυτού του τελευταίου)· χαρακτηριστικά και αναμείξεις που από κοινού θα ενορχηστρώσουν τον θάνατο του ήρωα*3 και «την εντός δύο ωρών βαρυτάτην του όλου πολέμου των Ελλήνων ήτταν»*4 στον Ανάλατο.

*1. Από τον επιμελητή της έκδοσης Μάνθο Γεωργαντά
*2. Γιάννης Κορδάτος
*3. "Οι πεινασμένες μάνες τρέφουν ήρωες…" : Σοφία Καψούρου
*4.(Γ. Χέρτσβεργκ "Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως").


Ελένη Ράπτη


RptiE.png

Η Ελένη Ράπτη γεννήθηκε στον Ελικώνα Βοιωτίας και μεγάλωσε στη Λιβαδειά. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία του εσωτερικού και του εξωτερικού -Αφρική και Αυστραλία.
Δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της διατήρησης και διάδοσης της λαϊκής παράδοσης, ενώ ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά Τέχνης και Λόγου.
Έχει μία κόρη, τη Λουκιανή, και διαμένει μόνιμα στη Λιβαδειά.

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License