11+1 ηλεκτρονικά βιβλία του Δαμιανού Μωραΐτη

News » 11+1 ηλεκτρονικά βιβλία του Δαμιανού Μωραΐτη
Posted on 21 Apr 2022 07:56

11+1 ηλεκτρονικά βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου του Δαμιανού Μωραΐτη, σε έκδοση του συλλόγου Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, κοσμούν την ψηφιακή μας συλλογή! Μπορείτε να τα βρείτε συγκεντρωμένα εδώ https://bit.ly/3jW8uHQ (κλικ στην κάθε εικόνα).

1.jpg

Έργο ζωής, λοιπόν, από έναν ακάματο εκπαιδευτικό, πάντα δοτικό και παθιασμένο επιστήμονα, σε μια γόνιμη διδακτική και συνάμα συγγραφική πορεία που τη σκιαγραφεί λιτά ο ίδιος με τα παρακάτω λόγια

"…σπούδασα και δίδαξα επί 40 και πλέον χρόνια, αρχικά, για λίγο στην ιδιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια στο Δημόσιο Σχολείο, καθώς αυτή ήταν η επιθυμία μου, από τα μαθητικά μου κιόλας χρόνια.
Τα βιβλία τυπώθηκαν κάποτε, μα δεν εκδόθηκαν ποτέ. Τυπώνονταν στον αναγκαίο κάθε φορά, αριθμό αντιτύπων και μοιράζονταν δωρεάν στους εκάστοτε μαθητές του σχολείου. Όσα έχουν στον τίτλο την λέξη «Θέμα» – δεν αναφέρονται στην διδακτέα σχολική ύλη και είναι μοναδικά στο είδος τους.
Αυτή η επίσημη έκδοση, σε ηλεκτρονική μορφή, περιέχει το απόσταγμα γνώσης και εμπειρίας μου, όχι μόνο στα Μαθηματικά και την εκπαίδευση αλλά και στην ίδια την πορεία της ζωής μου. Κάποια λίγα κομματάκια, προέρχονται από τα μαθητικά μου χρόνια, από τις σημειώσεις που χρησιμοποιούσα ως μαθητής, για να κάνω – με τη βοήθεια του δασκάλου μου – μαθήματα σε μικρότερους μαθητές όπως και μαθήματα επανάληψης στους συμμαθητές μου κάθε Κυριακή.
Άρχισαν να παίρνουν «σάρκα και οστά», ως ολοκληρωμένα βιβλία, όταν συνειδητοποίησα ότι τα Μαθηματικά λειτουργούσαν για μένα ως καταφύγιο και τρόπος συμβολοποίησης των δύσκολων συνθηκών της προσωπικής μου ζωής. Μέσω της τυπικής λογικής τους και των άπειρων συμβόλων τους, οδηγήθηκα σ’ αυτή την δημιουργική και χρήσιμη σύνθεση, που αναμφισβήτητα αποτελεί για μένα ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μου.
Επέλεξα την «προφορικότητα» στον τρόπο γραφής γιατί κάνει τις μαθηματικές έννοιες να φαίνονται οικείες στον αναγνώστη.
Το 2022, με την ηλεκτρονική αυτή έκδοση, κλείνει ένας πολύ μεγάλος κύκλος 50 και πλέον ετών.
Η χρήση σε όλα τα εξώφυλλα του γραφιστικού σχεδίου που έχω ονομάσει «το τραμπαλιζόμενο τρενάκι» ή «το τρένο της γνώσης», θέλει να σηματοδοτήσει δυο πράγματα: Αφενός πως η γνώση, όπως και η ζωή, είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι που δεν πρέπει να αμελούμε να το χαιρόμαστε, παρόλο που κρύβει δυσκολίες και καμιά φορά χτυπήματα – τα χτυπήματα άλλωστε δεν λείπουν από κανένα παιχνίδι – , αφετέρου, να θυμίζει πως οι λέξεις «παιδί», «παιχνίδι» και «παιδεία» έχουν την ίδια ρίζα!
Πολλά από τα θέματα που αναπτύσσονται σήμερα είναι εκτός «εξεταστέας ύλης» και κάποια δεν διδάσκονται καν, όμως θα φανούν χρήσιμα σε μελλοντικούς μελετητές, γιατί πίσω από τις γραμμές φαίνεται η εξελικτική πορεία των Μαθηματικών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μέσα στα έντεκα αυτά βιβλία με περισσότερες από 3500 σελίδες, περιέχονται αρκετά σκίτσα μου και ευτράπελα σχόλια. Αυτά, τα απομονώνω στο δωδέκατο τευχίδιο (τελευταίο)."

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ:

Γ' Λυκείου

Β' Λυκείου

Α' Λυκείου

ΚΑΙ

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: +1+x

Latest Blog:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ posted on 30 May 2023 10:11

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 2023

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License