ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΚΡΙΝΑ της Βαλεντίνας Φώλια

News » ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΚΡΙΝΑ της Βαλεντίνας Φώλια
Posted on 08 Jul 2021 10:04

MAT%CE%A9%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%91%20%CE%9A%CE%A1%CE%99%CE%9D%CE%91.PDF

Εποχή της τουρκοκρατίας: όλα τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Οι υπόδουλοι Έλληνες με σκυμμένο τον τράχηλο υφίστανται δυσβάσταχτα δεινά: την ηθική μείωση, τους εξωφρενικούς φόρους και την ανέχεια, την απειλή της ζωής τους, τον βάναυσο εξισλαμισμό και το παιδομάζωμα (τη μετατροπή των χριστιανών αγοριών σε ζηλωτές γενίτσαρους).
Μέσα στο ιστορικό αυτό έρεβος μία θεοσεβούμενη οικογένεια της Ηπείρου επιβιώνει με άκρα προφύλαξη και βαθιά καρτερία. Στους κόλπους της βλασταίνει ένα παιδί ξεχωριστό, ο Γιάννος, που φέρει τη σοφία της καρδιάς και το ήθος της καλοσύνης. Η αγνή του ψυχή περιβάλλει με φιλική θαλπωρή ακόμα και τον γιο του σκληρού Κοτσάμπαση Βασίλη, που συνδέεται με τον Τούρκο Πασά. Όμως, ο Γιάννος, το απλό τσοπανόπουλο, που ρουφά τη γνώση και τη βυζαντινή μουσική του παπα-Φώτη, μόνο άδολα συναισθήματα βιώνει και μοιράζεται.
Γενναιοψυχία, βέβαια, διακρίνει και όλη την οικογένειά του, η οποία θα αγκαλιάσει προστατευτικά τη δραπέτισσα από το τουρκικό χαρέμι Ντιλέκ, που ικέτευσε για καταφυγή. Τώρα όλοι τους είναι στο έλεος ενός αμείλικτου δυνάστη. Μα πιο πολύ εμπιστευμένοι στη χάρη και τη μακροθυμία του Θεού…

Η συντοπίτισσά μας Βαλεντίνα Φώλια στα “Ματωμένα Κρίνα” από τις εκδόσεις Νάμα ανασυστήνει την περίοδο της Τουρκοκρατίας με αληθοφάνεια, πειστικούς χαρακτήρες και φροντισμένη γραφή. Η γλώσσα του κειμένου είναι γλαφυρή, διάστικτη από λυρισμό, ενώ συμπληρώνεται από το λεξιλόγιο που αρμόζει πραγματολογικά στην εποχή και τους ήρωες. Η ιστορία που εξυφαίνεται είναι τραγική, ανάλογη με το άχθος της σκλαβιάς που για 400 χρόνια ταλάνισε τον Ελληνισμό.
Επίκαιρη η αφήγηση της συγγραφέα, καθώς φέτος γιορτάζουμε τη 200η επέτειο από την Εθνεγερσία. Το έργο της Βαλεντίνας Φώλια τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο εφηβικού ορθοδόξου χριστιανικού βιβλίου.

~ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΟΚΑ

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Νέο Εφορευτικό Συμβούλιο στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς posted on 27 Jun 2022 12:02Νέο Εφορευτικό Συμβούλιο ορίστηκε στη Βιβλιοθήκη με την αριθ. 55238/Γ4/16-05-2022 ΦΕΚ 406/Υ.Ο.Δ.Δ./18-05-2022 απόφαση της Υπουργού Παιδείας. Η σύνθεσή του έχει ως εξής:

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ανδρέας Ανδρίτσος, Εκπαιδευτικός
  • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Αγγελική-Ειρήνη Κουτσοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός
  • ΜΕΛΗ
    • Ιωάννα Γκικοπούλου, Δικηγόρος
    • Ελένη Πειρουνάκη, Δικηγόρος
    • Αλεξάνδρα Γερογιάκομου, Εκπαιδευτικός

Τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε καλή θητεία. (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License