Μια ΒΙΒΛΙΟΜΑΤΙΑ στο "Μπαρ Φλωμπέρ" του Αλέξη Σταμάτη

News » Μια ΒΙΒΛΙΟΜΑΤΙΑ στο "Μπαρ Φλωμπέρ" του Αλέξη Σταμάτη
Posted on 04 Mar 2021 09:30

Γράφει η Κατερίνα Δημόκα

Γκυστάβ Φλωμπέρ και γαλλικό ρεαλισμό αναζητούσα. Με τον Αλέξη Σταμάτη και το Μπαρ Φλωμπέρ συναντήθηκα κατ’ εκτροπή του ενδιαφέροντός μου. Κι αφού οι οιωνοί είναι οιονεί οδοδείκτες, αφέθηκα στο πολυμεταφρασμένο έργο των εκδ. Καστανιώτη (2012) που ξεδιάλεξα από τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.

%CE%9C%CE%A0%CE%91%CE%A1%20%CE%A6%CE%9B%CE%A9%CE%9C%CE%A0%CE%95%CE%A10001.jpg

Εκτενές μυθιστόρημα, γενναία αφήγηση, δυνατοί ήρωες, διαβατάρικη κίνηση-μετακίνηση σε ιστορικά άστεα της Ευρώπης, που κρατά όμως απαρχή και απόληξη το αρχετυπικό λίκνο της Ελλάδας. Το μυστήριο σπονδυλική στήλη της ιστορίας. Οι γρίφοι αποδεσμεύονται σταδιακά αλλά με συνέπεια, σκιαγραφώντας έναν καμβά όπου το φως πάλλεται, ξανοίγει και σκοτεινιάζει. Ένας κινηματογραφικός φακός καταγράφει εναλλασσόμενα τοπία, πραγματικά ή νοερά, αποτυπώνοντας τη λεπτομέρεια, αλλά αστοχώντας σκόπιμα να καταυγάσει τον πυρήνα. Η ανάσα ασθματική, το ταξίδι επιταγή εκ των έσω.

Ο Γιάννης Λουκάς, επίδοξος 40χρονος συγγραφέας, με τα χέρια άπραγα και τη γεύση του ανικανοποίητου στα χείλη, αποδύεται σε μία πολυδαίδαλη αναζήτηση, προκειμένου να εντοπίσει τον μυθικό άντρα που κρύβεται στα βάθη ενός λαβύρινθου. Θεότητα είτε αποτρόπαιος Μινώταυρος το έγκλημα υποβόσκει. Ο ήρωας κρατάει για μίτο ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα με τον παραπειστικό τίτλο Μπαρ Φλωμπέρ. Η προσπέλαση του κειμένου έχει νωρίτερα συνταράξει τα ψυχικά μύχια του ήρωα με μιαν ανερμήνευτη ένταση οικειότητας και επανόδου.

Η εξεύρεση του εμβληματικού προσώπου, το οποίο διαθέτει ομορφιά, ευφυΐα, ακαταμάχητη αίγλη και αδίστακτο εκτόπισμα, οιστρηλατεί ολόκληρη την πλοκή. Γίνεται στοχοθεσία στην ως τότε πλαδαρή πορεία του Γιάννη Λουκά. Όσο διερευνά τα κίνητρα και τ’ αχνάρια αυτού του συναρπαστικού άντρα, τόσο το αίνιγμα, αλλάζοντας πρόσωπα, φλερτάρει εξίσου με την κατανόηση και τη διαίσθηση του ήρωα. Το κρύφιο μασκαρεύεται σε λογοπαίγνιο, κώδικα, εικαστικό σημάδι, φωτογραφία της λήθης, θεολογία, ψυχολογικά μοτίβα και καλλιτεχνικούς ρυθμούς.

Το πολιτισμικό γαϊτανάκι (γλωσσών και κωδίκων, χώρων και χωρών, ιστορίας, τέχνης) που ξετυλίγει το μανιασμένο οδοιπορικό του Γιάννη επιφέρει μιαν αίσθηση θολού ονειρώδους και ζεστού συναισθηματικού ρευστού με ισχυρές δόσεις υποβολής. Άλλοτε αδημονείς για το λυτρωτικό τέρμα, άλλοτε βραδυπορείς από το χειμαρρώδες του λόγου. Του λόγου ως λαλούσας αιτίας και αρχιτεκτονικής δομής, που υψώνεται και αναδιπλώνεται με πλαστικότητα παρά τον όγκο της. Τον Λόγο αναζητά κι ο ήρωας. Αυτός αναπέμπει ίσως στον Θεό, στην πηγή της εκβλάστησης, την υπαρξιακή βάσανο, το δονκιχωτικό χρίσμα.

Προσέλαβα το κείμενο με κεραίες εξίσου διανοητικές και ψυχικές. Αφέθηκα στην ποίηση και στο λίκνισμα του -προπαντός ενδογενούς- ταξιδιού. Το τέλος της ιστορίας δραματικό. Κάθαρση τραγωδίας, που απογυμνώνει τον ήρωα, αφαιρώντας του την προσωπίδα και τα βαρίδια/κοθόρνους. Τον εγκαταλείπει έτσι στο μεγαλείο της γύμνιας. Ο Γιάννης θα πραγματώσει το πεπρωμένο του με τη λειψή σφραγίδα του μοιραίου, έχοντας εμβαπτιστεί με ανεπανάληπτη σφοδρότητα στην αυτογνωσία.

Ψάχνω έναν ορισμό, μια τυπολογία, για το κείμενο που διάβασα. Δε βρίσκω έτοιμο τσιτάτο. Λογοτεχνικό παλίμψηστο το ονομάζει ο συγγραφέας λόγω των επιστρωματώσεων που το αρμολογούν. Αριθμητής και παρονομαστής στο υπαρξιακό κλάσμα σταθερά αναζητούνται. Κρατάω τον μοιραίο Λόγο, που ξεκόβει από τους παράγοντες του κλάσματος και μεγαλύνεται στην απολυτότητα της μοναξιάς, στο ανέφικτο του έρωτα, στην καταβύθιση της Εν αρχή δημιουργικότητας…


Πηγή

Κατάλογος Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς


Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Οι φωτογράφοι Seydou Keita και Malick Sidibe posted on 06 Apr 2021 07:27


Διαδικτυακή παρουσίαση των φωτογράφων Seydou Keita και Malick Sidibe
Δηλώσεις συμμετοχής: https://bit.ly/3fqqsBb

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
- Ομάδα Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς
Την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 και ώρα 7-9 μμ. η Έφη Τσακάλη θα παρουσιάσει τους φωτογράφους Seydou Keita και Malick Sibide από το Μάλι.

event%20%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82.jpg

Προηγήθηκε ο Keita μέχρι τις αρχές του 60 και έπεται ο Sidibe. Ο ΚεΪτά σηματοδότησε την ανεξαρτησία του Μάλι και ο Σιντιμπέ την όποια «επανάσταση» έκανε εκεί η νεολαία.
Ο Σεϋντού Κεϊτά (Seydou Keita) ή αλλιώς ο αποκαλούμενος πατέρας της Αφρικανικής Φωτογραφίας. Ο Seydou Keita αυτοδίδακτος φωτογράφος πορτραίτων, κατέγραψε με τη μεγάλου φορμά μηχανή του, την κοινωνία του Μπαμάκο (πρωτεύουσας του Μάλι), κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης περιόδου αποαποικιοποίησης της χώρας από το Γαλλικό κράτος. Αγάπησε τους ανθρώπους και υπηρέτησε μέσω της φωτογραφίας την ανάγκη τους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Κύριο μέλημά του ήταν η ομορφιά και η ισότητα αυτών που φωτογράφιζε. Έμεινε στην αφάνεια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η ανακάλυψή του έστρεψε το ενδιαφέρον της Δύσης στο ογκώδες έργο του και στην Αφρικανική Φωτογραφία εν γένει.

Ο Μαλίκ Σιντιμπέ (Malick Sidibé) ήταν ένας διάσημος φωτογράφος του Μάλι. Δουλεύοντας κυρίως σε ασπρόμαυρο, αποτύπωσε με τις φωτογραφίες ζωηρά πορτρέτα και σκηνές γιορταστικέ και χαρούμενες. Τα πιο γνωστά έργα του απεικονίζουν την αναπτυσσόμενη ποπ κουλτούρα και τη νυχτερινή ζωή της πρωτεύουσας του Μάλι, τεκμηριώνοντας πρωτίστως τους νέους και το ντύσιμό τους, οι οποίοι ποζάρουν κομψά στο στούντιο, με μοτίβα σκηνικά, τα οποία είτε ταιριάζουν είτε σκόπιμα συγκρούονται με τα ρούχα και τις στάσεις των θεατών. «Το πρόσωπο κάποιου είναι ένας κόσμος,», είπε κάποτε ο καλλιτέχνης. «Όταν το συλλάβω, βλέπω το μέλλον του κόσμου.»
Γεννημένος το 1935 ή το 1936 στη Soloba του Μάλι σε μια οικογένεια αγροτών, μεγάλωσε βοηθώντας τον πατέρα του στη βοσκή ζώων και πήγε σχολείο σε ηλικία 10 ετών. Ξεχωρίζοντας για το καλλιτεχνικό του ταλέντο σε νεαρή ηλικία, ο Sidibé επελέγη να παρακολουθήσει τη Σχολή Τεχνών του Σουδάν και αργότερα εργάστηκε ως μαθητευόμενος στο Boutique Service του Gérard Guillat - Guignard, αναπτύσσοντας την ικανότητα και το ενδιαφέρον του για το φωτογραφικό μέσο. Θα πετύχει διεθνή αναγνώριση, με ατομικές εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Σικάγο, το Μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ, και το Μουσείο Πίνκε στο Angers, μεταξύ άλλων. Κέρδισε το Βραβείο του Χρυσού Λιονταριού για το Lifetime Acheivement στη Μπιενάλε της Βενετίας του 2007, μια από τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο της τέχνης και το Musée Pincé στο Angers, μεταξύ άλλων. Πέθανε το 2016 σε ηλικία 80 ετών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: τηλ. 2261029617 & 6934312101 (κ. Δαμιανός Μωραΐτης) (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License