Διαδικτυακή παρουσίαση φωτογραφιών Γιώργου Κατσάγγελου (10/02/2021)

News » Διαδικτυακή παρουσίαση φωτογραφιών Γιώργου Κατσάγγελου (10/02/2021)
Posted on 26 Jan 2021 13:15

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 ώρα 7 μμ – 9 μμ
Διαδικτυακή παρουσίαση φωτογραφιών Γιώργου Κατσάγγελου με τίτλο:
«Ο άνθρωπος στο επίκεντρο - Προσωπικές επιλογές και αναζητήσεις»

event%20%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82.jpg

Ο Γιώργος Κατσάγγελος γεννήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής το 1956.
Αρχικά πτυχιούχος του Φυσικού τμήματος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (1981).
Σπούδασε φωτογραφία με υποτροφία στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης και αποφοίτησε με το Master of Fine Arts από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Από το 1987 έως σήμερα διδάσκει φωτογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Είναι Καθηγητής και από το 2006 έως το 2010 Κοσμήτορας της ίδιας Σχολής.

Διετέλεσε Διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 2002 έως το 2005 και σήμερα είναι πρόεδρος της Εφορείας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογικές εκδόσεις.
Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο του είναι η «Σιωπή», μια «δυνατή» φωτογραφική δημιουργία με θέμα 115 πορτρέτα ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με τους οποίους ο Κατσάγγελος, επί ένα σχεδόν χρόνο μοιράστηκε μαζί τους την καθημερινή τους ζωή μέσα στους ξενώνες επανένταξης, αλλά και στα σπίτια της πόλης όπου ζούσαν.

Ένα ακόμη, μοναδικό στο είδος του, είναι το «Η χειρονομία στη φωτογραφία»

Αξιοσημείωτα ακόμη λόγω τοπικού ενδιαφέροντος τα:
«Διαδρομές στον Ελικώνα» και «Ελικώνας: Το βουνό των μουσών» με Φωτογραφίες του Γιώργου Κατσάγγελου και κείμενα της Αναστασίας Βαλαβανίδου και της Ολγας Ιακωβίδου που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.

Έχει κερδίσει διεθνή βραβεία όπως το 1ο βραβείο Φωτογραφίας, Μουσείο Manege, Saint Petersburg, Ρωσία, 2010, το 1ο βραβείο Φωτογραφίας του Μουσείου Φωτογραφίας Τασκένδης στην Μπιενάλε Ουζμπεκιστάν του 2013, το βραβείο, Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, Στοκχόλμη, 2010 κά.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
- ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
- Ομάδα Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΤΣΑΓΓΕΛΟ
Ο Γεώργιος Κατσάγγελος σπούδασε φωτογραφία με υποτροφία, στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης. Δάσκαλος του ήταν ο Walter Rosenblum. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Από το 2006 έως το 2010 ήταν Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Ήταν Διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 2002 έως το 2005. Είναι Πρόεδρος της Εφορείας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ του MΟΜus του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί με :
-1ο Βραβείο Φωτογραφίας, Μουσείο Manege, Saint Petersburg, Ρωσία, 2010
-1ο Βραβείο Φωτογραφίας, Μουσείο Φωτογραφίας, Τασκένδης, Μπιενάλε Ουζμπεκιστάν, 2013
- Βραβείο για Εθνικές και Διεθνείς Διακρίσεις του ΑΠΘ για την κατάκτηση του Διεθνούς Βραβείου Καλών Τεχνών από τo International Exchange Center to Kobe (Ιαπωνία), 28 Ιανουαρίου 2016.
- Βραβείο Αριστείας του ΑΠΘ 2016
- Βραβείο για Εθνικές και Διεθνείς Διακρίσεις του ΑΠΘ, 29 Ιανουαρίου 2019.
Έργα του υπάρχουν στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο Brooklyn Museum of New York, στο Milwaukee Art Museum, στο Ikonen Museum Recklinghausen, Germany, στο Greek Cultural Center, Stockholm, Sweden στο Hellenic Photography Center, Athens και στο Museum of Photography Thessaloniki.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και αρθρογραφεί σε επί σειρά ετών σε φωτογραφικά περιοδικά και εφημερίδες.

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License