Η βιβλιογκαλιά του μήνα: "Η κατάσκοπος των βιβλίων" της Λίνας Μουσιώνη

News » Η βιβλιογκαλιά του μήνα: "Η κατάσκοπος των βιβλίων" της Λίνας Μουσιώνη
Posted on 21 Jan 2021 12:31

Γράφει η Κατερίνα Δημόκα

Όταν μια μουσειολόγος παρουσιάζει εκθέματα της Τέχνης, το κάνει με αγάπη. Όταν μια συγγραφέας γράφει για τη φιλαναγνωσία το κάνει με πάθος! Έτσι γεννιούνται απολαυστικές ιστορίες όπως "Η κατάσκοπος των βιβλίων" της Λίνας Μουσιώνη και του ευρηματικού εικονογράφου Βασίλη Γρίβα.

%CE%95%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%9D%CE%95%CE%A3%20%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%99%CE%A9%CE%9D%CE%97_Page_0.jpg

Πρόκειται για ένα βιβλίο σύγχρονο στο θέμα και τη μορφή του από τις εκδ. Μεταίχμιο. Προσεγγίζει το πολύπτυχο της Τέχνης με διαθεματικότητα και ταυτόχρονα γίνεται εύληπτο και ελκυστικό στον μικρό αναγνώστη. Οι ζωντανές εικόνες του Β. Γρίβα συνομιλούν με τη φρέσκια γραφή. Τα χρώματα εξισορροπούν τις γωνίες, το φως επικρατεί ακόμα και όπου οι σκιές παραμονεύουν.

Πλοκή: Η Κάλλη επινοεί ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με τα αμέτρητα βιβλία της πολυάσχολης μαμάς Ευρυδίκης. Μα, όσο τρυπώνει στον μαγικό κόσμο του έντυπου λόγου και της εικόνας, όσο αφήνεται στη ροή τους, τόσο τα βιβλία τής κλείνουν το μάτι και αναπλαισιώνουν την καθημερινότητα με σκέψεις και συνειρμούς. Πίνακες, ποιήματα, γλυπτά, φωτογραφίες, αγάλματα και αγγειογραφίες μπαίνουν στο παιχνίδι της Κάλλης, ανακατεύοντας επίκαιρα νοήματα στα πραγματικά γεγονότα της ζωής. Όταν η Ευρυδίκη τελειώνει τις σπουδές της, η χαρά της κόρης είναι απερίγραπτη. Έχει ξανακερδίσει τη συντροφιά της μαμάς, αλλά… και κάτι παραπάνω: τη συντροφιά των βιβλίων, της καλλιτεχνίας. Αυτό το κέρδος είναι ολότελα και παντοτινά δικό της!

Οι ευαίσθητες ισορροπίες στη σύγχρονη οικογένεια, η διάκριση μεταξύ άπλετου και ποιοτικού χρόνου, οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα στον μικρόκοσμο των παιδικών συνόρων, οι δύσκολες απαντήσεις στα αιχμηρά (: αρρώστια, θάνατος, πόλεμος, ρατσισμός κ.α.) είναι μηνύματα που διατρέχουν τις γραμμές του κειμένου. Μα, ω του θαύματος, η μικρή Κάλλη παίρνει κάθε φορά τις απαντήσεις από τις Καλές Τέχνες! Αρκεί να τείνει το χέρι στη βιβλιοθήκη της μαμάς…

ΥΓ: Ένα ευχαριστώ οφείλουν στη Λίνα Μουσιώνη οι μελετηρές μαμάδες για το γερό άλλοθι! Η μελέτη είναι βίωμα, που συστήνει τα βιβλία στα παιδιά. Εντέλει, δυνητικά γίνεται ένας κρίκος να δεθούν οικογένειες και άνθρωποι.


Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
Συγγραφέας Μουσιώνη Λίνα
Εικονογράφηση Γρίβας Βασίλης
Εκδότης ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Χρονολογία Έκδοσης Νοέμβριος 2020
ISBN 978-618-0320718

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License