"Ο ραφτάκος των λέξεων"

News » "Ο ραφτάκος των λέξεων"
Posted on 14 Oct 2020 07:45

%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%A4%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%A3%20%CE%A4%CE%A9%CE%9D%20%CE%9B%CE%95%CE%9E%CE%95%CE%A9%CE%9D.jpg

Το παιδικό βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Ο ραφτάκος των λέξεων» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο έκανε την πρώτη του έκδοση το 2012, το έψαξα. Ακατανόητη, λοιπόν, αυτή η αίσθηση του φρέσκου και επίκαιρου που κράταγα μέσα μου. Είναι που το βιβλίο ανατυπώθηκε πρόσφατα σε σκληρόδετη έκδοση; Χμμ, ίσως. Είναι που η ομώνυμη θεατρική παράσταση επανειλημμένα παίζεται από το 2019; Πιθανόν. Είναι που ο λόγος του Αντώνη Παπαθεοδούλου τυλιγμένος με τις ευρηματικές εικόνες της Ίριδας Σαμαρτζή έχει ισχυρό θερμαντικό αποτέλεσμα (αυτό που στην τάξη ονομάζω διαχρονικό μήνυμα); Σίγουρα, ναι!

Μια φορά καλή κι έναν όμορφο καιρό… ένας ραφτάκος μοναδικός έντυνε μια πόλη μικρή με φροντίδα περισσή. Τα υλικά του όμως κι αυτά μοναδικά: λέξεις βγαλμένες από τα βιβλία, λέξεις βγαλμένες από τα χείλη, προσεκτικά διαλεγμένες για κάθε ανάγκη: ζέστες σαν τη ΛΙΑΚΑΔΑ για τα χειμωνιάτικα ρούχα και δροσερές σαν τις ΒΟΥΤΙΕΣ για τα καλοκαιρινά. Το μυστικό του δεν το γνώριζαν οι πελάτες του ραφτάκου, αλλά τι πείραζε, αφού έτσι κι αλλιώς έφευγαν ικανοποιημένοι; (Και τώρα μια πιο δύσκολη ερώτηση: γιατί δε μένουν για πολύ ικανοποιημένοι οι άνθρωποι;)

Μια φορά κακή κι έναν άσχημο καιρό… μια πόλη που ήταν κάποτε χωριό πολλαπλασιάστηκε, γέμισε πολυκατοικίες, βιτρίνες και πινακίδες. Χαθήκανε εκεί μέσα οι πολίτες, γρήγορα ξεχάσανε τον ραφτάκο τους. Θα χρειαστεί μια ασήκωτη βαρυχειμωνιά, για να αναζητήσουν τον άξιο τεχνίτη που φρόντιζε με λέξεις το σώμα τους. ΄Η μήπως την ψυχή τους;

Βιβλίο για μικρά παιδιά, σύντομο, σε λιγότερο από 10’ έχει διαβαστεί. Εντυπωσιακό το πώς ο Αντώνης Παπαθεοδούλου έπλεξε ανεπαίσθητα τόσους στοχασμούς μέσα σ' αυτά! Ο ραφτάκος του μεταχειρίζεται το πιο θαυμαστό εργαλείο του πολιτισμού, τη γλώσσα, για ν’ αγκαλιάσει την πόλη του. Ο λόγος του σαν σπιτικό λικέρ τονώνει τους ανθρώπους και γλυκαίνει τις ανάγκες τους. Άλλο που εκείνοι εύκολα υπνωτίζονται από τη μόδα, θαμπώνονται από το φανταχτερό και μπουκώνουν από τη φλυαρία της διαφήμισης.

Ο ραφτάκος ξεχνιέται και το επάγγελμα του νικιέται από την αστικοποίηση. Η ατομικότητα αφομοιώνεται από τον συρφετό. Μα ο ήρωάς μας δεν παραπονιέται, χαρίζει απλόχερα το αζήτητο εμπόρευμα. Είναι ίσως που ό,τι αγαπάμε δεν το εμπορευόμαστε ωμά, το προσφέρουμε μαγειριά αγάπης. Ο ξεχασμένος ραφτάκος έχει ξεμείνει πια από ρούχα, από λέξεις, από συντροφιά. Αλλά η καλοσύνη του γινάτι δεν κρατά.

Οι πολίτες θα κινητοποιηθούν, μόνον όταν θα απειληθούν και η ανάγκη για επιβίωση θα κατανικήσει τον μοντερνισμό. Δε γνώριζαν, άραγε, μεγάλοι άνθρωποι, για εκείνες τις βαρυχειμωνιές και τις παγωνιές που ξεσπούν στις κοινωνίες; Που μόνο με όπλα την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά μετριάζονται;

Ας είναι όμως καλά ο ραφτάκος, που θα ξαναβάλει μπροστά την τέχνη του. Κατά βάθος γνωρίζει πως ό,τι δίνουμε κάνει πρώτα εμάς πλουσιότερους. Και τι πλουσιότερο να δώσει κανείς από μια γλώσσα φωτεινή, παρήγορη, μεστή; Μια γλώσσα που θα τρυπώσει μέσα από το δέρμα στο αίμα. Κι από το αίμα στην καρδιά και στο βλέμμα…

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ


Ο ραφτάκος των λέξεων / Αντώνης Παπαθεοδούλου
εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Μεταίχμιο, 2017
ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ
36 σελ. ISBN 978-618-03-1250-8.

Υ.Γ. Οι αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν τα λόγια φτερωτά, έπεα πτερόεντα, που απελευθερώνονται από το κλουβί /στόμα του ομιλητή, για να εισέλθουν στην πύλη/στόμα του ακροατή. Από κει, άραγε, πού πάνε;
~Κατερίνα Δημόκα

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Οι φωτογράφοι Seydou Keita και Malick Sidibe posted on 06 Apr 2021 07:27


Διαδικτυακή παρουσίαση των φωτογράφων Seydou Keita και Malick Sidibe
Δηλώσεις συμμετοχής: https://bit.ly/3fqqsBb

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
- Ομάδα Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς
Την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 και ώρα 7-9 μμ. η Έφη Τσακάλη θα παρουσιάσει τους φωτογράφους Seydou Keita και Malick Sibide από το Μάλι.

event%20%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82.jpg

Προηγήθηκε ο Keita μέχρι τις αρχές του 60 και έπεται ο Sidibe. Ο ΚεΪτά σηματοδότησε την ανεξαρτησία του Μάλι και ο Σιντιμπέ την όποια «επανάσταση» έκανε εκεί η νεολαία.
Ο Σεϋντού Κεϊτά (Seydou Keita) ή αλλιώς ο αποκαλούμενος πατέρας της Αφρικανικής Φωτογραφίας. Ο Seydou Keita αυτοδίδακτος φωτογράφος πορτραίτων, κατέγραψε με τη μεγάλου φορμά μηχανή του, την κοινωνία του Μπαμάκο (πρωτεύουσας του Μάλι), κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης περιόδου αποαποικιοποίησης της χώρας από το Γαλλικό κράτος. Αγάπησε τους ανθρώπους και υπηρέτησε μέσω της φωτογραφίας την ανάγκη τους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Κύριο μέλημά του ήταν η ομορφιά και η ισότητα αυτών που φωτογράφιζε. Έμεινε στην αφάνεια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η ανακάλυψή του έστρεψε το ενδιαφέρον της Δύσης στο ογκώδες έργο του και στην Αφρικανική Φωτογραφία εν γένει.

Ο Μαλίκ Σιντιμπέ (Malick Sidibé) ήταν ένας διάσημος φωτογράφος του Μάλι. Δουλεύοντας κυρίως σε ασπρόμαυρο, αποτύπωσε με τις φωτογραφίες ζωηρά πορτρέτα και σκηνές γιορταστικέ και χαρούμενες. Τα πιο γνωστά έργα του απεικονίζουν την αναπτυσσόμενη ποπ κουλτούρα και τη νυχτερινή ζωή της πρωτεύουσας του Μάλι, τεκμηριώνοντας πρωτίστως τους νέους και το ντύσιμό τους, οι οποίοι ποζάρουν κομψά στο στούντιο, με μοτίβα σκηνικά, τα οποία είτε ταιριάζουν είτε σκόπιμα συγκρούονται με τα ρούχα και τις στάσεις των θεατών. «Το πρόσωπο κάποιου είναι ένας κόσμος,», είπε κάποτε ο καλλιτέχνης. «Όταν το συλλάβω, βλέπω το μέλλον του κόσμου.»
Γεννημένος το 1935 ή το 1936 στη Soloba του Μάλι σε μια οικογένεια αγροτών, μεγάλωσε βοηθώντας τον πατέρα του στη βοσκή ζώων και πήγε σχολείο σε ηλικία 10 ετών. Ξεχωρίζοντας για το καλλιτεχνικό του ταλέντο σε νεαρή ηλικία, ο Sidibé επελέγη να παρακολουθήσει τη Σχολή Τεχνών του Σουδάν και αργότερα εργάστηκε ως μαθητευόμενος στο Boutique Service του Gérard Guillat - Guignard, αναπτύσσοντας την ικανότητα και το ενδιαφέρον του για το φωτογραφικό μέσο. Θα πετύχει διεθνή αναγνώριση, με ατομικές εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Σικάγο, το Μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ, και το Μουσείο Πίνκε στο Angers, μεταξύ άλλων. Κέρδισε το Βραβείο του Χρυσού Λιονταριού για το Lifetime Acheivement στη Μπιενάλε της Βενετίας του 2007, μια από τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο της τέχνης και το Musée Pincé στο Angers, μεταξύ άλλων. Πέθανε το 2016 σε ηλικία 80 ετών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: τηλ. 2261029617 & 6934312101 (κ. Δαμιανός Μωραΐτης) (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License