Αλαφογιάννη Βασιλική | «Χαμένης Άνοιξης εγκώμια»

News » Αλαφογιάννη Βασιλική | «Χαμένης Άνοιξης εγκώμια»
Posted on 28 Sep 2020 08:52

Η ποιητική συλλογή «Χαμένης Άνοιξης εγκώμια» από τις εκδόσεις Φίλντισι είναι το δεύτερο βιβλίο της συντοπίτισσας Βασιλικής Αλαφογιάννη. Είχε προηγηθεί το οδοιπορικό «Αναζητώντας ελπίδα» (Εκδ. Φίλντισι 2018).

out.jpg

Ήδη από τον τίτλο της συλλογής προδιαγράφεται το συναισθηματικό στίγμα των ποιημάτων της, δηλαδή η συνοίκηση του διάπυρου άλγους (Χαμένη Άνοιξη) με την ελπίδα που ανασταίνεται δοξαστικά (Εγκώμια). Η Βασιλική Αλαφογιάννη μετουσιώνει την ανθρώπινη (και γι’ αυτό καθολική) οδύνη σε λυρισμό και οργανώνει τα ψυχικά συμβάντα σε ελεύθερο - κατά κύριο λόγο- στίχο με πεζολογικές αποχρώσεις. Λιγότερα ποιήματα της συλλογής, ωστόσο, πατούν σε παραδοσιακά στοιχεία, όπως η οργάνωση σε στροφές, η ομοιοκαταληξία και ο ιαμβικός στίχος.

Πρόκειται για βιωματική γραφή, καθώς το ποιητικό υποκείμενο, έκθαμβο, συνδιαλέγεται με τον πόνο της απουσίας. Από αυτό το κύτταρο του πόνου γεννιέται η αδυσώπητη μνήμη, η υπαρξιακή βάσανος και μια διάχυτη αμφιθυμία που ποτίζει τον λόγο. Η θρησκευτική ευλάβεια, η φυσιολατρία και μια υπόκωφη αισιοδοξία κάνουν αντίστιξη με το τραύμα που κινητοποιεί την Βασιλική Αλαφογιάννη. Ο μικρόκοσμος των λέξεων της είναι οι θύρες από όπου οικείες μορφές της μπαινοβγαίνουν, καταργώντας συμβατικούς περιορισμούς. Ο σκοπός των ποιημάτων είναι η αποφόρτιση του ψυχισμού, που απορροφημένος κρατά κάποια απόσταση από κοινωνικές-πολιτικές αναζητήσεις.

Το εξώφυλλο και ο εύστοχα αφαιρετικός σχολιασμός των ποιημάτων ανήκουν στον Βοιωτό εικαστικό Τάκη Βαρελά.

~Κατερίνα Δημόκα


Απαγγελία Λεωνίδας Διαμαντής


2020-09-28_12-00-33.jpg

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License