Μαθήματα Φιλοσοφίας 2019-2021

News » Μαθήματα Φιλοσοφίας 2019-2021
Posted on 29 Oct 2019 12:31

UPDATE: Από τον Μάρτιο 2020 και μετά τα μαθήματα αναβλήθηκαν λόγω καραντίνας και συνεχίζονται online, μέσω της εφαρμογής Zoom, από τον Οκτώβριο 2020 και μετά.

Πίνακας περιεχομένων

Ο σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς», με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας, διοργανώνει σεμινάριο οκτώ (8) συναντήσεων με τίτλο «Φιλοσοφούμε … μετά φιλοκαλίας» και εισηγητή τον κ. Στάντη Ρ. Αποστολίδη.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης μία φορά το μήνα (Παρασκευή) στις 8 μμ.

Κόστος συμμετοχής: 40,00€ για την κάλυψη των εξόδων διοργάνωσης. Για τα μέλη του συλλόγου “Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, που είναι ταμειακά εντάξει για το τρέχον έτος, 30,00€. Τα χρήματα μπορούν να καταβληθούν και τμηματικά (20,00 για την εγγραφή και τα υπόλοιπα στο μάθημα του Ιανουαρίου).
Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 40
Πληροφορίες: Στη Βιβλιοθήκη, και στο τηλ. 22610.89977 (κ. Λ. Διαμαντή).
Δηλώσεις συμμετοχής online (http://bit.ly/2JuoM8U).

%CE%A6%CE%99%CE%9B%CE%9F%CE%A3%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%A5%CE%9C%CE%95...%20%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%20%CE%A6%CE%99%CE%9B%CE%9F%CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%91%CE%A3.png

Το Πρόγραμμα

  1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Τομείς της φιλοσοφικής σκέψης. «Σκοπός» της Φιλοσοφίας: η διατύπωση μιας συνολικής και συνεκτικής ερμηνείας για τον κόσμο. Φιλοσοφία και επιστήμες. Η γένεση των Επιστημών από την ελληνική Φιλοσοφία και η ανατροφοδότηση της Φιλοσοφίας από την σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Ιστορική ανέλιξη της Φιλοσοφίας. Αντιδράσεις κατά της Φιλοσοφίας. Φιλοσοφία της Ιστορίας.
  2. ΦΥΣΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ. Οι θέσεις τους και η κομβική σημασία της διδασκαλίας του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ. ΣΟΦΙΣΤΕΣ και σοφιστική κίνηση. ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ κ.ἄ. Ανάλυση αποσπασμάτων.
  3. ΣΩΚΡΑΤΗΣ και φιλοσοφικός «ορισμός». Οι αντιλήψεις του στον τομέα της Ηθικής, της Πολιτικής και της θρησκείας. Η κεφαλαιώδης στροφή προς τον Άνθρωπο. Η δίκη του Σωκράτη και η σημασία της. Οι επιγενέστερες σχολές: Κυνικοί, Ηδονιστές, Ακαδημία, Περιπατητικοί, Στωικοί.
  4. ΠΛΑΤΩΝ. Ο εισηγητής των Διαλόγων. Η θεωρία των Ιδεών. Ο μύθος του σπηλαίου. Από τον Ιδεαλισμό του Πλάτωνα στον Εμπειρισμό του Αριστοτέλη. Νεώτεροι εμπειριστές: Λόκ, Χιούμ. Η περίπτωση του Μπέρκλεϋ. Ο συστηματοποιός Κάντ.
  5. ΗΘΙΚΗ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ. Συνοπτική επισκόπηση της δυτικοευρωπαϊκής Ηθικής Φιλοσοφίας. Ωφελιμισμός (Μίλλ), Κατηγορική προσταγή (Κάντ), «Νατουραλιστική» Ηθική (Νίτσε). Υπάρχει μία Ηθική;
  6. ΝΙΤΣΕ. Η θέση του στο νεώτερο ευρωπαϊκό στοχασμό. Η αντισυστηματική Φιλοσοφία. Επαναπροσδιορισμός των παραγνωρισμένων «αξιών» του Αρχαίου Πνεύματος. Τάδε έφη Ζαρατούστρας, Λυκόφως των θεών, Αντίχριστος. Εκλεκτά αποσπάσματα. (με τη συνεργασία του Ήρκου Αποστολίδη).
  7. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ. Τρεις βασικοί παράγοντες: Δημιουργός, Έργο, Δέκτης. Τί νοείται ως «έργο Τέχνης»; Η Τέχνη ως μίμηση της Φύσης; «Η Τέχνη για την Τέχνη». Αποκλεισμός της «στρατευμένης» Τέχνης; Τέχνη χωρίς δέκτη; Υπάρχει Τέχνη χωρίς δημιουργική επέμβαση του ανθρώπου; Τέχνη δίχως υλικό «έργο»; Είναι έργο Τέχνης μια πλαστογραφία;
  8. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Πόππερ και Καν. Το «διαψευστικό πείραμα» και οι «επιστημονικές επαναστάσεις». Τί μπορεί να οριστεί ως «επιστημονικό πρόβλημα»;

Λίγα λόγια για τον Στάντη Ρ. Αποστολίδη

ph_Apostolidis_Stantis.jpg

Γιος του λογοτέχνη και κριτικού Ρένου Αποστολίδη, σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και αφοσιώθηκε για 25 χρόνια, μαζί με τον αδερφό του Ήρκο, επίσης φιλόλογο, στη συμπλήρωση και το σχολιασμό της εξάτομης «Ιστορίας του Ελληνισμού», του κλασσικού Γερμανού ιστορικού J. G. Droysen, που μετέφρασε ο πατέρας τους. Το έργο με την ολοκλήρωσή του το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Στη συνέχεια, συγκέντρωσαν σ’ έναν τόμο, όλες τις «Αρχαίες πηγές της Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου», με παράλληλη μετάφραση και τιμήθηκαν κατ’ εξαίρεσιν για δεύτερη φορά από την Ακαδημία Αθηνών (2015).
Παράλληλα, μετείχαν στη συγκρότηση και την ενημέρωση της επτάτομης «Ανθολογίας της Νεοελληνικής Γραμματείας», που είχε ξεκινήσει το 1933 ο παππούς τους, Ηρακλής, και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα.
Ως ιδιαίτερες συμβολές στο χώρο της Νεοελληνικής Γραμματείας εξέδωσαν τις πρώτες φιλολογικά σχολιασμένες εκδόσεις των «Απάντων» του Καβάφη (2002), και του Βιζυηνού (2013), ενώ έχουν αναλάβει και τη νέα έκδοση του συνόλου των λογοτεχνικών και κριτικών έργων του Ρένου Αποστολίδη, παρουσιάζοντας 8 ήδη τόμους («Πυραμίδα 67», «Α2», «Απάντηση & ἡ Δίνη», «Καμένα Φρένα», «Τρεις σταθμοί», «Μαύρο καράβι», «Του Κενταύρου» κ.ἄ.).
Έχει επιμεληθεί ιστορικές μελέτες για την Αναγέννηση και το Βυζάντιο (σειρά της Ιονικής Τραπέζης), λευκώματα για την Ιωνία και τη Θράκη (εκδ. Αδάμ), και αρκετά έργα κλασσικής ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας κ.α.
Διατήρησε επί 19 χρόνια τακτική στήλη βιβλιοκριτικής στην Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας, ίσαμε το κλείσιμό της, κρίνοντας με τα αυστηρότερα κριτήρια έργα φιλολογικά, ιστορικά, λογοτεχνικά καθώς και μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας.
Διδάσκει στην Ιόνιο Σχολή Αρχαία, Νέα και Φιλοσοφία και γνωρίζει τις τέσσερεις βασικές ευρωπαϊκές γλώσσες.

w_%CE%91%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1%20%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%20.%20.%20.%20.jpg

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: +1+x

Latest Blog:

Βιβλία που ξεχώρισαν | Γιάννας Βαρουξή-Μπαδύλα Η ΛΕΝΑΙΝΑ posted on 23 Nov 2022 10:00

[[=]]
Σήμερα η συγγραφέας ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΜΑ μας προτείνει
το βιβλίο της Γιάννας Βαρουξή-Μπαδύλα Η ΛΕΝΑΙΝΑ (αυτοέκδοση, 2020)

[[/=]] (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License