Καντίνσκι | Σημείο – Γραμμή − Επίπεδο

News » Καντίνσκι | Σημείο – Γραμμή − Επίπεδο
Posted on 05 May 2019 19:25
Σημείο – Γραμμή − Επίπεδο
Τι είναι η μορφή;

%CE%9A%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9D%CE%A3%CE%9A%CE%992A.jpg

Αυτή η ερώτηση κυριαρχεί στο «Σημείο - γραμμή – επίπεδο», ένα από τα κύρια θεωρητικά έργα του Kandinsky γραμμένο και δημοσιευμένο το 1926 κατά την περίοδο που ήταν καθηγητής στο Bauhaus. Αυτό που επιδιώκει εδώ ο συγγραφέας είναι να θέσει τις βάσεις μιας πραγματικής επιστήμης της αφηρημένης τέχνης, σε συσχετισμό με τις συγκινήσεις μας, τη νοητική μας δομή.
Είναι ίσως η πιο τολμηρή απόπειρα από την εποχή της κωδικοποίησης των κανόνων της παραδοσιακής ζωγραφικής, κατά την Αναγέννηση, από τον Alberti.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Από την αναλυτική παρουσίαση της Γαλλικής έκδοσης
Ο Kandinsky στην αναζήτηση μιας μεθόδου

Το Σημείο-Γραμμή-Επίπεδο δημοσιεύτηκε στα 1926 στο Μόναχο από τον εκδοτικό οίκο Albert Langen και με τυπογραφική επιμέλεια του Herbert Bayer. Ήταν ο ένατος τόμος της συλλογής των βιβλίων του Bauhaus, που διευθύνονταν από τους: Walter Gropiusitalic text και Laszlo Moholy-Nagy. Μια δεύτερη έκδοση του βιβλίου έγινε στα 1928. Ο αρχικός τίτλος ήταν Punkt und Linie zu Flache που κατά λέξη σημαίνει «(περί) σημείου και (περί) γραμμής σε σχέση με (το) επίπεδο»1
Ο Kandinsky μας εξηγεί ότι πρόκειται για μια οργανική συνέχεια του βιβλίου «Du spirituel dans l’ Art» (Το πνευματικό στοιχείο στην Τέχνη). Είναι το κύριο θεωρητικό έργο κατά την περίοδο του Bauhaus. Ο Kandinsky κοντεύει τα εξήντα, αλλά συνεχίζει τη θεωρητική του προσπάθεια.
Η εξέλιξη της Ζωγραφικής και η άγνωστη μελλοντική της κατεύθυνση απαιτούν τη σύσταση μιας αληθινής επιστήμης της τέχνης, όπως ήδη την έχει επικαλεστεί στο βιβλίο του «το πνευματικό στοιχείο στην τέχνη». Ο τελικός σκοπός αυτής της επιστήμης θα είναι η μεγάλη σύνθεση που θα ξεπεράσει τα ίδια τα σύνορα της τέχνης, επιτρέποντας έτσι στον καλλιτέχνη να ελέγχει τη δημιουργία του με τα μέσα της «εφαρμοσμένης» επιστήμης.

1 Αν δεχόμαστε τον τίτλο όπως τον προτείνει ο Jean Leppien (που υπήρξε μαθητής του Kandinsky). «Ζυ» για «Zyr» (Zuder).

~Δαμιανός Μωραΐτης


URL στο site της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς:
https://liblivadia.openabekt.gr/el/document/simeio-grammi-epipedo-symvoli-stin-analysi-ton-zografikon-stoicheion-5c724b1d3e91fc7a6f01351d

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Νέο Εφορευτικό Συμβούλιο στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς posted on 27 Jun 2022 12:02Νέο Εφορευτικό Συμβούλιο ορίστηκε στη Βιβλιοθήκη με την αριθ. 55238/Γ4/16-05-2022 ΦΕΚ 406/Υ.Ο.Δ.Δ./18-05-2022 απόφαση της Υπουργού Παιδείας. Η σύνθεσή του έχει ως εξής:

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ανδρέας Ανδρίτσος, Εκπαιδευτικός
  • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Αγγελική-Ειρήνη Κουτσοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός
  • ΜΕΛΗ
    • Ιωάννα Γκικοπούλου, Δικηγόρος
    • Ελένη Πειρουνάκη, Δικηγόρος
    • Αλεξάνδρα Γερογιάκομου, Εκπαιδευτικός

Τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε καλή θητεία. (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License