Μαθήματα Ιστορίας Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

News » Μαθήματα Ιστορίας Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ
Posted on 06 Mar 2019 09:40

Ο Σύλλογος "Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς", διοργανώνει μία σειρά μαθημάτων Ιστορίας με γενικό τίτλο: «Ο Εθνικός Διχασμός»

Στις δώδεκα ώρες διδασκαλίας του θέματος αυτού θα φωτιστούν πλευρές της ιστορίας, που δίχασε τον Ελληνικό λαό από το 1909 μέχρι και το 1940, οι επιπτώσεις της οποίας είναι εμφανείς ακόμη και σήμερα.

Τα μαθήματα, που θα προσφερθούν δωρεάν από τον πολιτικό επιστήμονα και ιστορικό Γιώργο Θ. Μαυρογορδάτο, απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, και θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ (Πηγές Κρύας, Λιβαδειά).

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ:
1) «Η έκρηξη, 1915 − 1922».
Σάββατο 16 Μαρτίου 6 μ.μ. − 9 μ.μ. και
Κυριακή 17 Μαρτίου 10 π.μ. − 1 μ.μ.
2) «Η παράταση, 1922 − 1940»
Σάββατο 30 Μαρτίου 6 μ.μ. − 9 μ.μ. και
Κυριακή 31 Μαρτίου 10 π.μ. − 1 μ.μ.

Κατά την διάρκεια των μαθημάτων θα προβληθούν και θα σχολιασθούν αποσπάσματα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Τραγωδία του Αιγαίου» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μάρου, που παρουσιάζει την ιστορία της Ελλάδας, με όλα τα τραγικά συμβάντα, από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων μέχρι και τα Δεκεμβριανά, μέσα από κινηματογραφημένα επίκαιρα και άλλα ντοκουμέντα, αποτελώντας πρότυπο και προσφέροντας υλικό για μεταγενέστερες αντίστοιχες έρευνες.

Κόστος συμμετοχής:
Για τα (ταμειακώς εντάξει για το 2019) μέλη του Συλλόγου «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» 10,00€, και
για τα μη μέλη 20,00€.
Ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος προσφέρει τα μαθήματα άνευ αμοιβής. Το κόστος αφορά στα έξοδα διοργάνωσης των μαθημάτων (φιλοξενία, έξοδα κίνησης κλπ.)

Δηλώσεις συμμετοχής online: https://goo.gl/YRGZex

Πληροφορίες: Στο τηλ. 22610.89970, -79 & 2261029216.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ


ΧΟΡΗΓΟΙ:
ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
Ρ/Σ ΣΕΙΡΙΟΣ
Ρ/Σ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ 90,3


*

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του εισηγητή

Ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος (γενν. 1945) είναι Έλληνας πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών το 1967 και πτυχίο Νομικής το 1969. Ήταν ένας από τους τότε ηγέτες του φοιτητικού κινήματος, ως στέλεχος της ΕΔΗΝ.

Το 1970 του χορηγήθηκε διαβατήριο και υποτροφία του ιδρύματος Fulbright ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Πολιτικής Επιστήμης στις ΗΠΑ και το 1979 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ. Το διδακτορικό του έγινε βιβλίο με τίτλο Stillborn Republic: Social Coalitions and Party Strategies in Greece, 1922-1936 που τιμήθηκε με το βραβείο "Woodrow Wilson Foundation Award", ανώτατη διάκριση της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και θεωρείται βασικό εργαλείο για την μελέτη της εποχής εκείνης.

Μετά την πτώση της δικτατορίας, υπήρξε ενεργό μέλος της «Ομάδας Επιστημόνων για ένα Δημοκρατικό Σύνταγμα» και επιμελήθηκε τη δημοσίευση των προτάσεών της. Στη συνέχεια, ήταν σύμβουλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Συντάγματος το 1975. Μετά την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα διορίστηκε ειδικός επιστήμων στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1985 εξελέγη αρχικά επίκουρος και στην συνέχεια τακτικός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης με γνωστικό αντικείμενο την ιστορία της πολιτικής ζωής, τη συγκριτική πολιτική και την πολιτική κοινωνιολογία, και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι και το 2012, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Βιβλία του που έχουν εκδοθεί:

  • ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΟΛΑ - ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Α΄
  • ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΟΡΑΗ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1909-1940
  • ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
  • ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • ΜΕΤΑΞΥ ΠΙΤΥΟΚΑΜΠΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ

Καθώς και τα «1915, Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ» και «ΜΕΤΑ ΤΟ 1922 - Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ», που αποτελούν τη βάση των προγραμματισμένων μαθημάτων.

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License