Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης διαβάζει την «Πετρόσουπα» του Τ.Τ. Μουθ

News » Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης διαβάζει την «Πετρόσουπα» του Τ.Τ. Μουθ
Posted on 07 Mar 2016 10:32

Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς συνεχίζει τις συναντήσεις της. Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η 4η προγραμματισμένη συνάντησή της. Το παραμύθι που διαβάστηκε και επεξεργάστηκε, ήταν η «Πετρόσουπα» του Τζον Τζ. Μουθ σε μετάφραση του Μ. Κοντολέων. Ήρθε από τη μακρινή Κίνα και μιλά για τη δύναμη και τη σημαντικότητα της προσφοράς.

%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B1.jpg

«Τρεις καλόγεροι, ο Χοκ, ο Λοκ κι ο Σο, διασχίζουν μια ορεινή χώρα και προσπαθούν να μάθουν τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Ο δρόμος τους θα τους φέρει σ' ένα χωριό, όπου οι κάτοικοί του ζούνε μέσα στο φόβο -έχουν συνέχεια κλειστά τα παραθύρια τους και ολοσκότεινα τα δωμάτιά τους. Κι αυτό γιατί πριν από κάποια χρόνια, κάποιοι τους είχαν επιτεθεί και τους είχαν βασανίσει. Κι από τότε ο καθένας από αυτούς βλέπει με δυσπιστία όχι μόνο τον κάθε ξένο που έρχεται στα μέρη τους, αλλά ακόμα και τον ίδιο τον γείτονά του. Και τότε οι τρεις καλόγεροι αποφασίζουν να τους μάθουν πώς να φτιάξουν μια πετρόσουπα.
Ανάβουν στο κέντρο της πλατείας μια φωτιά και βάζουν μια χύτρα με νερό για την πετρόσουπα. Ένα θαρραλέο κοριτσάκι τους πλησιάζει και δέχεται να βοηθήσει τους καλογέρους να ψάξουν για να βρουν τις κατάλληλες πέτρες για τη σούπα. Όμως η χύτρα ήταν μικρή και έτσι το κοριτσάκι πηγαίνει σπίτι της και ζητά από τη μαμά της τη χύτρα τη μεγάλη. Όλο περιέργεια κατεβαίνει και η μαμά της στην πλατεία για να δει πως γίνεται μια πετρόσουπα.
Σιγά σιγά από περιέργεια κατέβηκε όλο το χωριό στην πλατεία. Κάθε φορά που οι καλόγεροι έλεγαν ότι τους έλειπε κάτι για να γίνει η σούπα καλύτερη, όλο και κάποιος από το χωριό έτρεχε πρόθυμα στο σπίτι του για να το φέρει. Έτσι φτιάχτηκε η καλύτερη σούπα που είχε φτιαχτεί ποτέ, είχε μέσα όλα όσα έφεραν πρόθυμα οι κάτοικοι του χωριού….. Έτσι έμαθαν πόσο όμορφο πράγμα είναι να μοιράζεσαι με τον άλλο ό,τι κι αν έχεις».

Με τη βοήθεια της εμψυχώτριάς μας, κ. Νιαβή Βασιλικής, τα παιδιά μάζεψαν και έβαλαν στο σακούλι τους παροιμίες που έχουν σχέση με την προσφορά, την αλληλοβοήθεια, την ευγνωμοσύνη… όπως:

Πίνει η κότα το νερό, μα κοιτάει και το Θεό.

Όταν δίνεις να ξεχνάς, όταν παίρνεις να θυμάσαι.

Ό,τι έκανες γειτόνισσα εις το δικό μου γάμο, να μ’ αξιώσει ο Θεός διπλά να σου τα κάμω.

Κράτα με να σε κρατώ, ν' ανεβούμε το βουνό.

Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο, κ.α.

Μέσα στο σακούλι τους έριξαν και ό,τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος, όπως αγάπη, φίλους, αλληλοβοήθεια, ευγνωμοσύνη, εργασία, ταξίδια, εκδρομή στη φύση, οικογένεια, αγάπη για τα βιβλία, αγάπη για τα ζώα και τα πουλιά, όνειρα, υπομονή, θάρρος, αισιοδοξία κ.α.
Το σακούλι στο οποίο έβαλαν τα παιδιά όλα αυτά μέσα φτιάχτηκε με αγάπη από την κ. Ελένη Μιμίκου, υπάλληλο της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

ΒΟΙΩΤΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ - ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΟΥΣΣΑΡΗΣ "ΕΡΚΥΝΑ" posted on 19 Mar 2018 08:32


ΒΟΙΩΤΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΟΥΣΣΑΡΗΣ

ΕΡΚΥΝΑ

Οι πικρές μέρες
θυμίζουν εκείνες
της άγριας βαρυχειμωνιάς,
όταν λυσσομανούν οι άνεμοι
κι η βροχή ουρλιάζοντας
ρίχνεται στα φουσκωμένα
νερά της Έρκυνας.
Οι τρυφερές νύχτες,
ανοιξιάτικο σούρουπο,
στα πεζούλια των γεφυριών
αγκαλιά με την ευωδιά της αγάπης,
κι η μελωδία των αηδονιών
να σμίγει χορεύοντας
με το σιγοψιθύρισμα της Έρκυνας.
Πριγκίπισσα των ονείρων μου,
συντρόφισσα της ζωής,
της μοναξιάς γλυκιά παρέα,
στις πίκρες μου παρηγορήτρα
και στις χαρές φίλη πιστή,
όπου κι αν ταξιδέψω
εικόνισμα στα όνειρά μου,
κι όταν επιστρέφω
τρέχω να σ’ ανταμώσω,
να ξεδιψάσεις την ψυχή μου
από τη δίψα της νοσταλγίας,
πολυαγαπημένη Έρκυνα. (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License