Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά "ΣΥΛΛΕΓΩ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ"

News » Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά "ΣΥΛΛΕΓΩ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ"
Posted on 07 May 2015 09:18

Πώς μπορεί το φως, η θέα, η μαγεία, οι αριθμοί, η κλίμακα, ο ρυθμός, η ιστορία, να γίνουν εμπειρίες για να ανακαλύψεις μια μουσική, ένα θεατρικό σκηνικό, ένα λογοτεχνικό κείμενο, να απολαύσεις μια βόλτα στο πάρκο; Απλά, επισκεπτόμενος τη Βιβλιοθήκη της πόλης σου!

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Future Library και την στήριξη του Δήμου Λεβαδέων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Συλλέγω εμπειρίες», για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, από τις 12 έως τις 25 Μαΐου 2015.

Το πρόγραμμα προτρέπει τα παιδιά να ανακαλύψουν με διαφορετικό τρόπο τη διοργάνωση στην περιοχή τους ενός σύνθετου καλλιτεχνικού γεγονότος που καλύπτει τη μουσική, το θέατρο, την ανάγνωση αλλά και το περιβάλλον. Έτσι, μέσα από πολλές και ποικίλες προσεγγίσεις, οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν πως η κατανόηση ενός πολιτιστικού γεγονότος εξαρτάται από τον πλούτο και την ποικιλία των εμπειριών μέσα από τις οποίες θα το προσεγγίσεις.

Το υλικό καθώς και οι τίτλοι βιβλίων που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων είναι προσφορά της ΑΜΕ Future Library.

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


Αναλυτικά οι δράσεις του προγράμματος:

«Έλα, φύτρωσε σποράκι, βγάλε ρίζα, φυλλαράκι»

plant-kids.jpg

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας φθάνουν στη βιβλιοθήκη φέρνοντας ένα δώρο, μια συλλογή από σπόρους. Σπόρους για δεντράκια, σπόρους για αρωματικά φυτά. Κάποιους απ’ αυτούς τους φυτεύουμε στη βιβλιοθήκη, σε γλαστράκια, ποτήρια, μικρά δοχεία. Χρειάζονται λίγη φροντίδα, όπως χώμα, φως, νερό, και είναι έτοιμα να φτιάξουν κήπους και να γεμίσουν με χρώματα κι αρώματα την πόλη μας. Υπομονή και φροντίδα.

Πού: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
Πότε: Τρίτη 12/5/2015, 11:00 π.μ. – 12:00 μ.μ.
Συμμετέχοντες: Μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Λιβαδειάς
Εμψυχώτρια: Μπιλιάλη Εύη, ΠΕ 60, Νηπιαγωγός


«Ο μικρός ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ»

Little%20Architect%20K%CE%A0%CE%A3%CE%9D%201.jpg

Εμπνεόμενη από τα καταπληκτικά βιβλία, «Ουρανοξύστες» του Germano Zullo, «Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας» του Frank Viva, «Ο μικρός αρχιτέκτονας και η στρουθοκάμηλος Ρωξάνη» του Χρήστου Μπουλώτη κ.ά., καθώς και τις λέξεις κλειδιά Συλλογή – Φως – Υλικά – Θέα – Κλίμακα – Μαγεία – Πέρασμα του εκπαιδευτικού παιχνιδιού «Συλλέγω εμπειρίες», η αρχιτέκτονας Μάρω Ρόδη πραγματοποιεί το εργαστήριο «Ο μικρός ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ», όπου μαθητές θα δημιουργήσουν το δικό τους κτίριο με ανακυκλώσιμα υλικά σε χαρτί (2D) και χαρτόνι (3D).
Επίσης, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το έργο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Renzo Piano, ο οποίος σχεδίασε το Κέντρο Πολιτισμού "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" στο Δέλτα Φαλήρου το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2016 οπότε και θα δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες.

Που: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
Πότε:
Παρασκευή 15/5/2015, 10:00 π.μ. – 11:30 π.μ.
Δευτέρα 18/5/2015, 10:00 π.μ. – 11:30 π.μ.
Συμμετέχοντες: Μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς
Εμψυχώτρια: Μάρω Ρόδη, αρχιτέκτονας


«Καλημέρα στην Κοιλάδα των Μουσών»

%CE%9C%CE%97%20logo.png

Όπερα από το Μητροπολιτικό Ωδείο Λιβαδειάς
Το έργο αναφέρεται στις Ελικωνιάδες Μούσες. Οι Μούσες ήταν οι 9 κόρες του Δία και της Μνημοσύνης προστάτιδες των γραμμάτων και των τεχνών που είχαν διδαχτεί από τον θεό Απόλλωνα. Κατοικούσαν σύμφωνα με τη μυθολογία στις ανατολικές υπώρειες του Ελικώνα, στην κοιλάδα των Μουσών. Η μικρή κοιλάδα λόγω του εξαιρετικού φυσικού κάλους αποτέλεσε το ιερό τέμενος των θεραπαινίδων των τεχνών.
Μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα του Θαργηλίωνα (Μαΐου) ανατέλλει στην κοιλάδα των Μουσών. Ο θεός Απόλλωνας που κατοικεί στον γειτονικό Παρνασσό, στο μαντείο των Δελφών, αναζητώντας λίγες στιγμές ξενοιασιάς καταθέτει την καλημέρα του στην κοιλάδα των Μουσών. Επισκέπτεται όμως τις αγαπημένες του μαθήτριες μόνο για να απολαύσει την μελωδική τους συντροφιά; Η μέρα προχωρά και φέρνει και μια άλλη απροσδόκητη επίσκεψη. Τι συμβαίνει όταν οι 9 θυγατέρες του βασιλιά της Μακεδονικής Πιερίας, οι καλλίφωνες Πιερίδες καταφθάνουν στην κοιλάδα των Μουσών και προκαλούν τις Ελικωνιάδες Μούσες σε Μουσικό αγώνα; Η συνέχεια επί της σκηνής!

1004_Muses.jpg

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών καθώς και σε μεγαλύτερους.

Που: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
Πότε: Δευτέρα 18/5/2015. 19:00 μμ.
Εμψυχωτές : Λάμπρου Μαρία, Μπίμη Ευτυχία, Μπουλμπασά Γεωργία, Σπανού Ζωή


«Παίζω με τις παύσεις»

%CE%94%CE%A9%CE%9B.jpg

Νομίζεις ότι όποιος μουσικός κουράζεται σταματά να παίζει όποτε θέλει και για όση ώρα θέλει; Ή μήπως ότι οι παύσεις δεν είναι μουσική; Ανακάλυψε το ρόλο των παύσεων σ` ένα μουσικό έργο…
Δράση για παιδιά που παρακολουθούν προγράμματα μουσικής προπαιδείας.

Που: Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς]
Πότε: Τρίτη 19/5/2015, 4:00 μ.μ.
Συμμετέχοντες: Μαθητές του τμήματος μουσικής προπαιδείας (6 ετών) του Δημοτικού Ωδείου Λιβαδειάς
Εμψυχώτρια: Κοντογιάννη Μαρίνα, μουσικός, με ειδίκευση στη μουσική προπαιδεία που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας


«Ο χορός των Ντορεμί»

o-xoros-twn-ntoremi.jpg

Κάθε χρόνο στη Χώρα του Σολφέζ διεξάγεται ο Ετήσιος Χορός των αδερφών Ντο Ρε Μι προς τιμή του πατέρα τους Βασιλιά Πενταγράμμου του Β΄.
Ο Νόμος στη Μουσικοχώρα το λέει καθαρά: Ανόμοια Μουσικά Όργανα δεν πρέπει να παντρεύονται.
Τι γίνεται όμως όταν η Κυρία Βιόλα ερωτεύεται τον Κύριο Φλάουτο; Θα καταφέρει η αγάπη να κερδίσει;

Το βιβλίο «Ο χορός των Ντορεμί» της Μαριάννας Τεγογιάννη αποτελεί μια τρυφερή ιστορία που διδάσκει το νόημα της αγάπης, της αλληλεγγύης αλλά κυρίως της ισότητας μεταξύ όλων.
Το βιβλίο απέσπασε το Α΄ Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών 2014.
Με βάση λοιπόν το βιβλίο, η ίδια η συγγραφέας πραγματοποιεί ένα καλλιτεχνικό, μουσικοκινητικό και θεατρικό εργαστήρι στο χώρο της βιβλιοθήκης για παιδιά σχολικής ηλικίας και μαθητές Ωδείων.

Που: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
Πότε:
Πέμπτη 21/5/2015, 10:00 π.μ. – 11:00 μ.μ. (Συμμετέχοντες : Δ’ τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς)
Πέμπτη 21/5/2015, 5:00 - 5:45 μ.μ. (Συμμετέχοντες: Μαθητές 5-9 ετών του Δημοτικού Ωδείου Λιβαδειάς)
Πέμπτη 21/5/2015, 6:00 - 6:45μ.μ. (Συμμετέχοντες: Μαθητές 5-9 ετών του Δημοτικού Ωδείου Λιβαδειάς)
Εμψυχώτρια: Μαριάννα Τεγογιάννη, συγγραφέας


«Πράσινη πόλη»

Στο εργαστήριο του WWF «Πράσινη Πόλη», οι μαθητές από δημοτικά σχολεία της Λιβαδειάς θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από βιωματικά παιχνίδια να ανακαλύψουν «τα μυστικά ενός κήπου», να εξερευνήσουν τον κόσμο των αρωματικών φυτών και να εκτιμήσουν την αξία του πράσινου στην πόλη και την ανάγκη να το προστατέψουμε για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη!

kalyterizoi.jpg

Το εργαστήριο του WWF Ελλάς «Πράσινη Πόλη» για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Καλύτερη Ζωή, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της συνεργασίας του WWF Ελλάς με το Δίκτυο Βιβλιοθηκών Future Library.

Που: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
Πότε:
Παρασκευή 22/5/2015, 10:30 πμ. -12 μ.
Παρασκευή 22/5/2015, 12 μ.-13:30 μμ.
Συμμετέχοντες:
α) Γ1 Τάξη 9ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς (10:30 πμ. -12 μ.)
β) ΣΤ2 Τάξη 7ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς (12 μ.-13:30 μμ.)
Εμψυχώτρια: Νάνσυ Κουταβά, συνεργάτης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF


«Ανεβοκατεβαίνω τον ουρανοξύστη - Παιχνίδι με τις κλίμακες»

scale.jpg

Κλίμακα ή σκάλα; Τι σχέση μπορεί να έχει ένας ουρανοξύστης με μια μουσική κλίμακα; Μήπως χτίζονται με τα ίδια υλικά;

Που: Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς
Πότε: Παρασκευή 22/5/2015, 6:30 μ.μ.
Συμμετέχοντες: Μαθητές του τμήματος μουσικής προπαιδείας (6 ετών) του Δημοτικού Ωδείου Λιβαδειάς
Εμψυχώτρια: Κοντογιάννη Μαρίνα, μουσικός, με ειδίκευση στη μουσική προπαιδεία που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας


«Γνωρίζουμε την Όπερα»

trofonio-logo.jpg

Οι μικροί μαθητές (7-12 ετών ) του Τροφώνιου Ωδείου όλων των οργάνων μυούνται στον κόσμο της όπερας. Τι είναι όπερα; Ποια η Ιστορία της; Τι ξέρουμε για την Εθνική Λυρική Σκηνή; Που βρίσκεται, τι αντιπροσωπεύει, ποιο το έργο της, ποιες οι συλλογές της; Ας ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμοι της Λυρικής Σκηνής!
Ποια είναι άραγε η συνταγή της όπερας; Ποια είναι τα υλικά της; Ας θυμηθούμε ή ας ανακαλύψουμε ξανά τα βασικά στοιχεία της μουσικής (παύση, ρυθμός: ανάλυση,παραδείγματα μέσα από την καθημερινότητα και μέσω της μουσικής)!
Η Κάρμεν του Μπιζέ σε λίγες μέρες στην πόλη μας! Μια ιδανική αφορμή να μάθουμε για τον συνθέτη, το έργο, τις πράξεις! Τα παιδιά είναι ελεύθερα να αυτοσχεδιάσουν,να συνεργαστούν και να δραματοποιήσουν κάποια σκηνή από το έργο.

Που: Τροφώνιο Ωδείο
Πότε: Δευτέρα 25/5/2015. 7.00 μ.μ.- 8.30 μ.μ.
Συμμετέχοντες: Μαθητές του Τροφωνίου Ωδείου
Εμψυχώτριες: Μαρία Κουτσοθόδωρου, δασκάλα μουσικοκινητικής αγωγής και φλογέρας, και Μαρία Δούκα, δασκάλα Μονωδίας και καθηγήτρια πιάνου.


«Στον μαγικό κόσμο της Όπερας!»

opera.jpg

Τι θα δούμε την Πέμπτη 28 Μαΐου από την Εθνική Λυρική Σκηνή που επισκέπτεται την πόλη μας; Τι ακριβώς είναι η όπερα; Μουσικοί ή ηθοποιοί οι συντελεστές της;
Πρόκειται για μια δράση που αποσκοπεί στη γνωριμία με την όπερα, με αφορμή τις προσεχείς δράσεις και εκδηλώσεις της 28ης Μαΐου: α) την παρουσίαση-εισαγωγή από μονωδούς της Λυρικής Σκηνής στην τέχνη της όπερας που θα γίνει στο χώρο της Βιβλιοθήκης, και β) την ακρόαση της όπερας «Κάρμεν» του Μπιζέ.

Που: Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς
Πότε: Δευτέρα 25/5/2015, 8:00 μ.μ.
Συμμετέχοντες: Μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Λιβαδειάς
Εμψυχώτρια: Λιάνα Καραβασίλη, μουσικός, πτυχιούχος ακκορντεόν- πιάνου- αρμονίας- αντίστιξης- φούγκας και διπλωματούχος σύνθεσης

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License