Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αφηγείται θεατρικά το παραμύθι "Βάγια η Κουκουβάγια" (2/4/15)

News » Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αφηγείται θεατρικά το παραμύθι "Βάγια η Κουκουβάγια" (2/4/15)
Posted on 03 Apr 2015 10:11

Ξεχωριστές στιγμές έζησαν οι μικροί μας φίλοι στη Βιβλιοθήκη μας την Πέμπτη 2 Απριλίου όταν η ποιήτρια και συγγραφέας Ιουλίτα Ηλιοπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, αφηγήθηκε με θεατρικό τρόπο το παραμύθι "Βάγια η Κουκουβάγια" που έχει γράψει και εικονογραφήσει η ίδια.

Την αφήγηση παρακολούθησαν τα παιδιά του 10ου και 13ου Νηπιαγωγείου Λιβαδειάς και οι μαθητές της Α’ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς.

Η συγγραφέας μας υπέβαλλε στην ατμόσφαιρα του παραμυθιού με τους ιδιαίτερους ήχους μικρών μουσικών οργάνων και με την γλυκιά μελωδική της φωνή. Μετά την πρωτότυπη "εκκίνηση" της αφήγησης η συγγραφέας συνέχισε υποδυόμενη τους ήρωες της ιστορίας. Περπάτησε στα χνάρια τους, πέρασε τις δοκιμασίες τους, χάρηκε με την υπερνίκηση των εμποδίων που αυτοί κατόρθωσαν. Ερέθισε τη φαντασία των παιδιών και κορύφωσε την αγωνία τους για την εξέλιξη της πλοκής με ερωτήσεις που κάθε τόσο υπέβαλλε σε αυτά και τα καλούσε να μαντέψουν τη σημασία των πράξεων των ηρώων και τις πιθανές εκβάσεις της ιστορίας.

Η ξεχωριστή μας αφηγήτρια αριστοτεχνικά και αβίαστα μετέτρεπε τον λόγο της από πεζό σε έμμετρο ενώ οι ήχοι από τα σείστρα, τα καλαμόφωνα και τα μικρά κρουστά που διάνθιζαν όλη την αφήγηση εξοικείωναν τους μικρούς μαθητές με την ποιητική φόρμα και τη μουσική. Δεν έλειψαν ακόμα και οι προβολές εικόνων του παραμυθιού, ώστε να προσλαμβάνουν την ιστορία οι ακροατές με όλες τους τις αισθήσεις.

Θέμα του παραμυθιού ήταν η υιοθεσία και η αφηγήτρια, με τρόπο απλό και εύληπτο, χωρίς στείρους διδακτισμούς, μας θυμίζει τη γλυκιά γεύση που μένει από την προσφορά αγάπης και τρυφερότητας. Μικροί και μεγάλοι αναλογιστήκαμε και ανακαλύψαμε ξανά τη σπουδαιότητα να γίνεται κανείς γονιός από επιλογή και λαχτάρα αλλά και τη διπλή ευτυχία που κατακτιέται τόσο από την πλευρά των θετών γονιών όσο και από την πλευρά των υιοθετημένων παιδιών.

Έτσι μέσω της αλληλεπίδρασης, των πολλών ερεθισμάτων και παραστάσεων, των νοημάτων και των μηνυμάτων επιτεύχθηκε μια χαρούμενη βιωματική εμπειρία για τους μικρούς μας επισκέπτες.

Στο τέλος η συγγραφέας με ιδιαίτερη προθυμία και αυθορμητισμό απάντησε στις ερωτήσεις των μικρών μαθητών που αφορούσαν τη γέννηση ενός παραμυθιού, την εικονογράφησή του, την επιλογή του τίτλου και τον τρόπο που οι συγγραφείς αναζητούν τον εκδοτικό οίκο που θα αναλάβει την κυκλοφορία του βιβλίου τους.

Ως αντίδωρο οι μικροί ακροατές προσέφεραν στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου το δικό τους εικονογραφημένο παραμύθι και την αυτοσχέδια αφίσα τους "Γιατί αγαπάμε τα βιβλία".

Τέλος προσκαλέσαμε εκ νέου την Ιουλίτα Ηλιοπούλου να φωτίσει με την αιθέρια πνευματική παρουσία της τις δράσεις της Βιβλιοθήκης μας στα πλαίσια της Καλοκαιρινής μας Εκστρατείας.

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License