Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Λότη | "Το Πάσχα της νόνας Χελώνας"

News » Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Λότη | "Το Πάσχα της νόνας Χελώνας"
Posted on 03 Apr 2015 09:53
Ένα Πάσχα ολότελα ξεχωριστό θα περάσουν τούτη τη χρονιά στο δάσος τα πουλιά, τα έντομα και τα ζωάκια! Η νόνα η Χελώνα και τα δέκα της εγγόνια θα σκαρώσουν κάτι αστείο στον περήφανο τον κυρ Λαγό και θα γελάσουν όλοι τους με την ψυχή τους!

xelona.jpg

Γιατί το πάθημα το άξιζε στ' αλήθεια ο καυχησιάρης φίλος τους. Είχε αρχίσει από καιρό να καμαρώνει ότι θα σπάσει ολονών τ' αυγά, τα πασχαλιάτικα με τα δικά του, που θα ήταν τα καλύτερα, τα δυνατότερα. Είχε την ίδια έπαρση και μεγαλομανία με τον προ-προ-προπαππού του, εκείνον που την έπαθε τα χρόνια τα παλιά, όταν τον νίκησε η προ-προ-προγιαγιά της νόνας της Χελώνας σ' έναν αγώνα δρόμου, όπως λέει ένας μύθος του Αισώπου.

To Πάσχα, ωστόσο, είναι η γιορτή της αγάπης. Έτσι στο τέλος όλοι θα τον συγχωρήσουν, θα φάνε και θα πιούνε, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν όλοι αντάμα σε πασχαλιάτικο τραπέζι που θα στρώσουν μες στο δάσος.

Μια πασχαλινή ιστορία που αντλεί από εξαιρετικά γόνιμο έδαφος, με πρώτο και καλύτερο το πάντρεμα του λαγού,(κατεξοχήν ζώου συνδεδεμένου με το Πάσχα), με τον αισώπειο μύθο. Εδώ βέβαια ο δεύτερος αναπλάθεται χαλαρά και δημιουργικά, με την αυθεντική εκδοχή του να ενσωματώνεται στην πλοκή λειτουργώντας στο μυαλό των πρωταγωνιστών σαν συνέχεια του ιστορικού προηγούμενου.

Κι αν η ιστορία συνήθως επαναλαμβάνεται ως φάρσα, στο Πάσχα της νόνας Χελώνας ούτε τα γεγονότα ευτελίζονται ούτε η ισχύς του διδάγματος αποδυναμώνεται. Απλώς στο κείμενο είναι διάχυτη μια μάλλον χιουμοριστική παρά τιμωρητική διάθεση.

Κι όλα αυτά με φόντο την πασχαλινή φύση, της οποίας ο ρόλος δεν είναι μόνο διακοσμητικός, αλλά και λειτουργικής σημασίας για την πλοκή: άλλοτε μέσα από την πολυχρωμία των λουλουδιών που δίνουν το χρώμα τους στη χελώνα για να βάψει τα αυγά της, άλλοτε μέσα από την επαναλαμβανόμενη αναφορά στα πουλιά, στα ζώα και στα έντομα της άνοιξης, που έτσι ανάγονται σε μία ανάλαφρη παρέα χαρούμενων πανηγυριωτών.

Σε ανάλογο πνεύμα και η εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού, που μας παρασύρει σε ένα μαγευτικό ταξίδι σε καταπράσινα λιβάδια, διάσπαρτα από ολάνθιστα πολύχρωμα λουλούδια.

Αν σε ένα πρώτο επίπεδο η μοντέρνα αυτή εκδοχή της ιστορίας του λαγού και της χελώνας αναδεικνύει την αξία της ιστορικής μνήμης αλλά και της συγχώρεσης και της μεγαθυμίας, σε ένα δεύτερο το Πάσχα της νόνας Xελώνας καθιστά σαφές ότι το λογοτεχνικό έργο είναι ένα δημιουργικό πεδίο σύνθεσης, ένα υφαντό φτιαγμένο από πολλές διαφορετικές κλωστές, αντιπροσωπευτικές διαφορετικών παραδόσεων, εποχών, μορφών, καταβολών. Όσο για το ταίριασμά τους και την ποιότητα της ύφανσης, αυτά εναπόκεινται στην καλή θέληση, στο κέφι και στη φαντασία του τεχνίτη.

To "Πάσχα της νόνας Χελώνας" είναι το 38ο Βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου από τις εκδόσεις Πατάκη και είναι γραμμένο με τη γνώριμη ιδιαιτερότητα και το χιούμορ που διακρίνει τη συγγραφέα.

Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Νέο Εφορευτικό Συμβούλιο στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς posted on 27 Jun 2022 12:02Νέο Εφορευτικό Συμβούλιο ορίστηκε στη Βιβλιοθήκη με την αριθ. 55238/Γ4/16-05-2022 ΦΕΚ 406/Υ.Ο.Δ.Δ./18-05-2022 απόφαση της Υπουργού Παιδείας. Η σύνθεσή του έχει ως εξής:

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ανδρέας Ανδρίτσος, Εκπαιδευτικός
  • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Αγγελική-Ειρήνη Κουτσοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός
  • ΜΕΛΗ
    • Ιωάννα Γκικοπούλου, Δικηγόρος
    • Ελένη Πειρουνάκη, Δικηγόρος
    • Αλεξάνδρα Γερογιάκομου, Εκπαιδευτικός

Τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε καλή θητεία. (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License