Ηλιοπούλου Ιουλίτα | "Η Πράσινη Σκουφίτσα"

News » Ηλιοπούλου Ιουλίτα | "Η Πράσινη Σκουφίτσα"
Posted on 02 Apr 2015 06:21
Τι να απέγινε η αγαπημένη όλων των μικρών παιδιών, η αθώα Κοκκινοσκουφίτσα τώρα που πέρασαν τα χρόνια και εκείνη μεγάλωσε; Ζει ακόμα μέσα στο ιδανικό παραμύθι της ή προσγειώθηκε στη δική μας ανιαρή πραγματικότητα;

prasinh.jpg

Τις απαντήσεις θα μας τις δώσει η ξεχωριστή Ιουλίτα Ηλιοπούλου στο ανατρεπτικό παραμύθι της «Η πράσινη Σκουφίτσα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ύψιλον.

Τι συμβαίνει, αναρωτιέται η πρώην Κοκκινοσκουφίτσα, η Ρόζα στο παραμύθι όταν μια κούκλα ξεκολλήσει από το ράφι της, όταν μια ηρωίδα παραμυθιού φεύγει από το παραμύθι της; Χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι κυνηγοί σκότωσαν τον λύκο και η καλοκάγαθη γιαγιούλα της είναι πια στον παράδεισο.

Η Κοκκινοσκουφίτσα μας μεγάλωσε πια! Βρήκε δουλειά στην κοντινή πόλη σε ένα κατάστημα παιχνιδιών, ανακαίνισε το παλιό ξύλινο σπίτι της γιαγιάς της, προσθέτοντας μια βεράντα στον τελευταίο όροφο και μια πύλη, και ζούσε εκεί, κοντά στο δάσος, με μια μεγάλη παρέα, τον σκύλο της τον Βερίκοκο, τον κούκο Κήρυκο, τις γάτες της, τη Σύρε και την Έλα, τον Σολ το αηδόνι κι άλλους πολλούς… Ακόμα και τον λύκο τον Λυκούργο άρχισε να ξεφοβάται. Ρεαλιστικά στοιχεία διανθίζουν το εν λόγω αφήγημα…

Ένα απόγευμα που είχε στο σπίτι της γιορτή, πρωτάκουσε για τα σκοτεινά σχέδια μιας μεγάλης εταιρείας. Κάποιοι φαίνεται ήθελαν να εκμεταλλευτούν την περιοχή του δάσους, χτίζοντας πολυτελή σπίτια. Στην αρχή δεν το πίστεψε. Όταν όμως είδε τα δέντρα να χάνονται σιγά σιγά, κατάλαβε τι γινόταν κι αποφάσισε να σταματήσει την καταστροφή που απειλούσε το έμψυχο και άψυχο φυσικό περιβάλλον!

Η Κοκκινοσκουφίτσα μεταμορφώθηκε αίφνης σε Πράσινη Σκουφίτσα και λαμβάνει ενεργητική δράση!!!!

Ποιους όμως έπρεπε να πολεμήσει; Ποιους να εμπιστευθεί; Τι ρόλο παίζουν ο Κόρδαξ το κοράκι, ο δασοφύλακας ο Αγάθωνας, ο κύριος Αλατζάς ο τραπεζίτης, τα παιδιά, ο Μπούσγος, η Άρτεμη, ο Νότης; Τι θα γίνει στη μεγάλη φωτιά; Θα καταφέρει η πρώην Κοκκινοσκουφίτσα, η Ρόζα να σώσει το δάσος;

%CE%97%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A5%20%CE%99%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%99%CE%A4%CE%91.jpg

Με απρόσμενους συμμάχους τα παιδιά, που γνωρίζει από το κατάστημα παιχνιδιών όπου εργάζεται, θα κατορθώσει τελικά και σε πείσμα των σκοτεινών δυνάμεων να ανατρέψει τα δόλια σχέδια των μεγάλων συμφερόντων.

Το οικολογικό μήνυμα του βιβλίου, ο σεβασμός στη φύση και η διάθεση του ανθρώπου να αγωνιστεί για το δίκιο του περνάει αβίαστα, ευχάριστα, εύστοχα και χωρίς στείρο διδακτισμό στη συνείδηση και την ηθική των μικρών αναγνωστών μας.

Στο παρόν βιβλίο, συνάμα, η Ηλιοπούλου "υφαίνει" ποιήματα αριστοτεχνικά και προσθέτει μαγεία σε αυτή την ιστορία δανειζόμενη τον οικείο χαρακτήρα του γνωστού παραμυθιού και τοποθετώντας την πλοκή σε ένα μοντέρνο και σύγχρονο περιβάλλον.

«Σε μια εποχή αντιποιητική», η ταλαντούχα συγγραφέας μας προτρέπει «να ανοίξουμε ένα παράθυρο στα παιδιά». Με τη ζωγραφική του Γιάννη Κόττη το βιβλίο πλουτίζει ακόμα περισσότερο. Ένα παραμύθι από μια ποιήτρια που επιμένει τίμια, χωρίς συμβιβασμούς και παραίτηση.

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Νέο Εφορευτικό Συμβούλιο στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς posted on 27 Jun 2022 12:02Νέο Εφορευτικό Συμβούλιο ορίστηκε στη Βιβλιοθήκη με την αριθ. 55238/Γ4/16-05-2022 ΦΕΚ 406/Υ.Ο.Δ.Δ./18-05-2022 απόφαση της Υπουργού Παιδείας. Η σύνθεσή του έχει ως εξής:

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ανδρέας Ανδρίτσος, Εκπαιδευτικός
  • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Αγγελική-Ειρήνη Κουτσοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός
  • ΜΕΛΗ
    • Ιωάννα Γκικοπούλου, Δικηγόρος
    • Ελένη Πειρουνάκη, Δικηγόρος
    • Αλεξάνδρα Γερογιάκομου, Εκπαιδευτικός

Τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε καλή θητεία. (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License