"ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ": ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

News » "ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ": ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Posted on 27 Mar 2015 13:14

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ταξιδιώτης της Γραφής" της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου προσεχώς στη Λιβαδειά!

Μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, ένα εργαστήρι που ταξιδεύει τους μαθητές πίσω στο χρόνο, μέσα από τα μονοπάτια της ιστορίας της γραφής. Από τη μία παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη της γραφής, ενώ από την άλλη δίνει στα παιδιά την ευκαιρία για μια δημιουργική ενασχόληση και γνωριμία με τα "υλικά της γραφής".

Οι μαθητές καλούνται να ακολουθήσουν τη διαδρομή από τις σπηλαιογραφίες μέχρι την ανακάλυψη της σφηνοειδούς, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση της τυπογραφίας και τέλος (τα βιβλία χωρίς χαρτί και μελάνι) τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-books, e-readers). Γράφουν σε πηλό, σε κερί, σε πάπυρο, σε περγαμηνή, σε γραφομηχανή… Μαθαίνουν πώς κατασκευάζονταν αυτά τα υλικά και γράφουν με καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, με πένες, με φτερά χήνας…

Το παραπάνω εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό θα βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη μας από 23 Απριλίου έως 8 Μαϊου 2015, και μπορεί να παρουσιαστεί σε μαθητές της Δ΄ Τάξης Δημοτικού Σχολείου (και όχι μόνο) με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό κ. Βασιλική Νιαβή.

Κόστος συμμετοχής: 1 € ανά άτομο.
Όποιοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλ. 2261081340 & 2261089970 μέχρι και την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015.


Αναλυτικά στοιχεία για την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ταξιδιώτης της γραφής»:
(Πηγή: http://www.eugenfound.edu.gr/)

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα με την ονομασία «Ταξιδιώτης της γραφής» είναι δημιουργία της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, με υλικό σε μορφή βαλίτσας, που παρέχεται μέσω δανεισμού σε βιβλιοθήκες και σχολεία. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Γ', Δ', Ε' ΣΤ' τάξης), καθώς και στους μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου.

image-ie.jpg

Ο «Ταξιδιώτης της γραφής» περιέχει υλικό με το οποίο ο εκπαιδευτικός θα μπορέσει να διδάξει στους μαθητές την ιστορία της γραφής. Πιο συγκεκριμένα, από το υλικό που περιέχεται, ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες κάνοντας με αυτό τον τρόπο την κατανόηση του θέματος μια ευχάριστη διαδικασία ή να χρησιμοποιήσει την παρουσίαση (Powerpoint) που περιέχεται στο CD και μέσα από εικόνες και βίντεο να προβάλει παραστατικά την εξέλιξη της γραφής. Για την καλύτερη προετοιμασία του εκπαιδευτικού και για την περαιτέρω ενημέρωσή του, παρέχονται και δύο βιβλία πολύ κατανοητά και αρκετά πλήρη όσον αφορά την κάλυψη του θέματος.

Επιπλέον, οι μαθητές μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα υλικά και τα όργανα γραφής του παρελθόντος δοκιμάζοντάς τα στην πράξη (γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν στη βαλίτσα και αναλώσιμα υλικά τα οποία αντικαθίστανται κάθε φορά μετά την χρήση τους).

Σκοπός του «Ταξιδιώτη της γραφής» δεν είναι μόνο να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό στο έργο της μάθησης, αλλά και να αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω αναζήτηση της γνώσης μέσα από την κάλυψη της περιέργειας του μαθητή, με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο.

Αναλυτικός κατάλογος του περιεχομένου της βαλίτσας:
- 1 Βιβλίο: Robinson, Andrew, Ιστορία γραφής. - Αθήνα: Polaris, 2007
- 1 Βιβλίο: Ντόναχιου, Κάρολ, Ιστορία της γραφής. - Αθήνα: Μεταίχμιο, 2009
- 1 CD
- 1 Έντυπο δραστηριοτήτων (Μπορεί να φωτοτυπηθεί και να χρησιμοποιηθεί)
- 1 Μαυροπίνακας (Προς χρήση)
- 2 Μεταλλικές γραφίδες (Προς χρήση)
- 2 Ξύλινες γραφίδες (Προς χρήση)
- 1 Φτερό χήνας (Μόνο Παρουσίαση)
- 2 Πένες (Προς χρήση)
- 2 Πένες καλαμένιες (Προς χρήση)
- 1 Πινέλο καλλιγραφίας (Μόνο Παρουσίαση)
- 1 Μπουκαλάκι μελάνι (Προς χρήση) (αναλώσιμο)
- 1 Κάρβουνο ζωγραφικής (Προς χρήση) (αναλώσιμο)
- 1 Κιμωλία (Προς χρήση) (αναλώσιμο)
- 1 Πακέτο πηλός (Προς χρήση) (αναλώσιμο)
- 1 Στυπόχαρτο (Μόνο Παρουσίαση)
- 1 Δίσκος της Φαιστού (Μόνο Παρουσίαση)
- 1 Κεραμικό όστρακο (Μόνο Παρουσίαση)
- 2 Πλάκες γραφής με κερί (Προς χρήση)
- 1 Βιβλίο με δείγματα «χαρτιών» (Μόνο Παρουσίαση)
- 17 Καρτέλες με δείγματα γραφής
Παρατηρήσεις χρήσης υλικού:
(Προς χρήση) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά.
(Μόνο Παρουσίαση) Μπορούν να δουν και να περιεργαστούν τα υλικά αλλά όχι π.χ. να γράψουν πάνω τους.
(Αναλώσιμο) Μπορεί να καταναλωθεί.

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License