Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης από τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

News » Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης από τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
Posted on 26 Mar 2015 11:05

Η Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Αυτό είναι πλέον γνωστό…Εκείνο όμως που ίσως αγνοείται από πολλούς είναι ότι η αρχική έμπνευση της ιδέας του εορτασμού ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό!

%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%A3%CE%91.jpg

Η Εταιρεία αποδέχθηκε την εισήγησή του και επιλέχθηκε ως ημέρα του εορτασμού η 21η Μαρτίου, η εαρινή ισημερία, κατόπιν πρότασης της ποιήτριας Λύντιας Στεφάνου, μια συμβολική ημερομηνία «που συνδυάζει το φως από τη μια και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, η οποία συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους» είχε εξηγήσει παλιότερα στο «Βήμα» η ποιήτρια. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης εορτάστηκε στην Ελλάδα το 1998. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO το 1999, μετέφερε την ιδέα στον διεθνή οργανισμό και τον Οκτώβριο, στην 30ή Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"».

Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού της ποίησης δυναμικό παρόν έδωσε η Βιβλιοθήκη μας που με τη συνεργασία του Δήμου Λεβαδέων, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας, των εκδόσεων Καστανιώτη και του συλλόγου "Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς" πραγματοποίησε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.


%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CF%83_00004.jpg

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 18 Μαρτίου στις 7 μμ. στο Media Lab της Βιβλιοθήκης ο ποιητής ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΤΙΕΡΗΣ με κοινό τους φίλους της ποίησης ανέπτυξε το θέμα «Η Ποίηση: ρυθμικά σκεπτόμενο αίσθημα». Ήταν μια συνάντηση αλληλεπίδρασης μεταξύ του πολυμαθέστατου ποιητή και του ακροατηρίου του, μια και ο ποιητής μίλησε με λόγια απλά, κατανοητά αλλά και ουσιαστικά για την ποίηση. Μια ποίηση εύληπτη, κοντά στο αναγνωστικό κοινό και για το αναγνωστικό κοινό, μακριά από την ιδέα της ξύλινης ποίησης και της ποίησης για τους πολύ λίγους.

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου πάλι ο φιλοξενούμενος της Βιβλιοθήκης μας, ποιητής ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΤΙΕΡΗΣ επισκέφθηκε σχολεία της πόλης μας και πέτυχε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με μαθητές του 1ου και 2ου Λυκείου Λιβαδειάς με θέμα το καθόλου εύκολο και πάντα πρωτότυπο "ποιητικό ταξίδι".


Συνάμα από τη Δευτέρα 16 μέχρι Σάββατο 21 Μαρτίου καθημερινά στις 10.45 πμ. μεταδόθηκαν από το ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΕΙΡΙΟΣ FM 95,8 δεκάλεπτα αφιερώματα στην ποίηση με την απαγγελία εξαιρετικών ποιητικών συνθέσεων από τα μέλη της Ομάδας Ανάγνωσης Λογοτεχνίας της Βιβλιοθήκης. (Διαβάζουν οι: Φοίβη Ελευθεριάδου και Κατερίνα Παπέλη., Γαρυφαλλιά Πούλου και Στέλλα Φίτσιου και Ελένη Αναστασίου, Ζωή Καλομοίρη., Μίνα Μπάζα και Χριστίνα Αυγουστιανού, Σοφία Βασιληά και Μαρία Λούλου.

Εκπομπή 1 - Δευτέρα 16 3 2015 - Διαβάζουν η Φοίβη Ελευθεριάδου και η Κατερίνα Παπέλη.

Εκπομπή 2 - Τρίτη 17 3 2015 - Διαβάζουν η Στέλλα Φίτσιου και η Ελένη Αναστασίου.

Εκπομπή 3 - Τετάρτη 18 3 2015 - Διαβάζουν η Γαρυφαλλιά Πούλου και η Ζωή Καλομοίρη.

Εκπομπή 4 - Πέμπτη 19 3 2015 - Διαβάζουν η Μίνα Μπάζα και η Χριστίνα Αυγουστιανού.

Εκπομπή 5 - Παρασκευή 20 3 2015 - Διαβάζουν η Σοφία Βασιληά και η Μαρία Λούλου.

Εκπομπή 6 - Σάββατο 21 3 2015 - Διαβάζουν η Μαρία-Χριστίνα Αθανασοπούλου και Κατερίνα Μπότση.


Τέλος, ποιήματα Ελλήνων δημιουργών "περιπλανήθηκαν" στην πόλη, με τη μορφή έγχρωμων καρτών που διανεμήθηκαν στους έκπληκτους "παραλήπτες" κατοίκους της. Γιατί «Η ποίηση δεν ανήκει σ' αυτούς που τη γράφουν, αλλά σε εκείνους που την έχουν ανάγκη» (Π. Νερούντα).

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License