"Του σκοινιού τα μανταλάκια" : Για τη φιλία στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης

News » "Του σκοινιού τα μανταλάκια" : Για τη φιλία στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης
Posted on 26 Mar 2015 10:23

Γιατί οι καλοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα μας λέει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου στο βιβλίο του «Του σκοινιού τα μανταλάκια» που διάβασαν τα παιδιά της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς στις 27-2-2015 με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό Νιαβή Βασιλική. Ένα βιβλίο για τη φιλία και την αγάπη.

papatheodoulou_mantalakia.jpg

«Αν μπορούσατε να ακούσετε τι λένε τα βράδια τα μανταλάκια της μπουγάδας, θα βλέπατε ότι μας μοιάζουν πολύ με εσάς και τους φίλους σας: μαλώνουν για μια κάλτσα, για ένα κασκόλ, ένα μαγιό ή ένα μαντήλι, ησυχάζουν, σπρώχνονται, αλλά μη βγάλετε συμπέρασμα πως δεν είναι καλοί κι αγαπημένοι φίλοι, όταν χρειαστεί να σηκώσουν τη βαριά χειμωνιάτικη μπουγάδα, δίνουν όλοι ένα χεράκι! Γιατί οι καλοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα…!»

Τα παιδιά συζήτησαν και είπαν τη γνώμη τους για τα ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάποιος ώστε να θεωρείται καλός φίλος. Οι απόψεις που ακούστηκαν συγκεντρώθηκαν και έφτιαξαν τη συνταγή της καλής Φιλίας: αγάπη, βοήθεια, συνεργασία, ομαδικότητα, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, σεβασμός, ελευθερία, συντροφικότητα, ανιδιοτέλεια, αμοιβαιότητα, μοιράζομαι.

Αναφέρθηκαν παροιμίες που έχουν σχέση με τη φιλία, όπως:
Αγάπα το φίλο σου με τα ελαττώματά του
Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι Εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.
Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι.
Αν δεν ταιριάζαμε, δε θα συμπεθεριάζαμε.
Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς
Ο καλός φίλος στην ανάγκη φαίνεται
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
Πες μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι.
Φάγαμε ψωμί κι αλάτι …

Έχοντας τα παιδιά στο μυαλό τους τις λέξεις φιλία και αγάπη, έφτιαξαν ζωγραφιές και έγραψαν συνθήματα πάνω σε χρωματιστές λωρίδες χαρτονιού.
Στη συνέχεια οι λωρίδες αυτές ενώθηκαν, όπως οι κρίκοι μιας αλυσίδας, και στόλισαν μια γωνιά της Βιβλιοθήκης. Η κατασκευή αυτή είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η αλυσίδα φανερώνει στα παιδιά ότι ο καθένας αποτελεί τον κρίκο μιας. Τα παιδιά κατανόησαν ότι έχουν υποχρέωση να διατηρούν αρμονικές τις μεταξύ τους σχέσεις, να συγχωρούν και να κάνουν βήματα προσέγγισης ο ένας προς τον άλλον με το σκεπτικό να μην σπάσει κανένας κρίκος της αλυσίδας.

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License