Μανωλοπούλου Καίτη | "Ο αθέριστος Ιούνης-(Δίστομο, 1944)" |

News » Μανωλοπούλου Καίτη | "Ο αθέριστος Ιούνης-(Δίστομο, 1944)" |
Posted on 12 Mar 2015 11:37
"Σε τούτη την ιστορία τίποτα δεν είναι φανταστικό", δηλώνει η συγγραφέας Καίτη Μανωλοπούλου στον πρόλογο του βιβλίου της "Ο αθέριστος Ιούνης - (Δίστομο, 1944)" και μας προϊδεάζει για το συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός που πρόκειται, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, να αφηγηθεί.

june.jpg

Στο βιβλίο κατορθώνεται ένα "πάντρεμα" του τραγικού χθες με το αμήχανο σήμερα, καθώς η συγγραφέας το χωρίζει σε δύο μέρη. Στο πρώτο έχουμε το χρονικό της σφαγής των 218 αθώων τη μοιραία 10η Ιούνη του 1944 αλλά και την παρουσίαση των ειρηνικών χρόνων της προπολεμικής ζωής του χωριού: του χωριού με τα παραδοσιακά σπίτια, τους φούρνους και τα διασίδια στους δρόμους που η γαλήνη του βίαια και απάνθρωπα θα διακοπεί από το τραγικό συμβάν, στιγματίζοντας ανελέητα τη μνήμη και τη συνείδηση.

Με λογοτεχνική γραφή, ύφος απλό και περιγραφικό, χωρίς συναισθηματικές εκρήξεις επιδιώκεται η παρουσίαση των γεγονότων μέσα από τις συγκινητικές αναμνήσεις και μαρτυρίες των επιζώντων συγγενών της συγγραφέως. Έτσι λοιπόν το έργο αποτελεί ένα απαύγασμα προσωπικής, επιτόπιας έρευνας χρόνων.

Στο δεύτερο μέρος νιώθουν οι αναγνώστες τον απόηχο της σφαγής στα νεότερα χρόνια. Επιτυγχάνεται μία περιήγηση στα σύγχρονα μνημεία της σφαγής: το "Παγκόσμιο Φιλί", το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, το Μαυσωλείο. Παρατίθεται ένας κατάλογος των σκοτωμένων. Γίνεται αναφορά σε τρία άλλα χωριά όπου έγιναν αντίστοιχες σφαγές. Κυρίως, όμως, γίνεται παράθεση ενός εγγράφου που πρώτη φορά δημοσιοποιείται και το έφερε στο φως ο Γερμανός ιστορικός αντιφασίστας Dieter Begemann. Έτσι, προκύπτουν σημαντικά και ανατρεπτικά στοιχεία που οδηγούν στην αλήθεια που μέχρι τώρα δε γνωρίζαμε. Ακόμη βλέπουμε τον αγώνα για τη δικαίωση των θυμάτων καθώς και τις προσπάθειες που έγιναν για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος.

Αναμφίβολα επιτυγχάνεται μια λυρική απόδοση της τραγωδίας μέσα από τα ποιήματα της Καίτης Μανωλοπούλου που διανθίζουν ολόκληρο το έργο. Συνάμα, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εποχή κατορθώνει να "ζωντανέψει" τους τραγικούς πρωταγωνιστές στα μάτια της ψυχής των αναγνωστών.

-Η παρούσα έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βεργίνα έχει στόχο να μην αφήσει τη μνήμη να θαμπώσει γιαυτό και είναι χρέος από την πλευρά της βιβλιοθήκης μας να σας το προτείνουμε…! Καλή ανάγνωση….!!!

Για ενήλικες

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Οι φωτογράφοι Seydou Keita και Malick Sidibe posted on 06 Apr 2021 07:27


Διαδικτυακή παρουσίαση των φωτογράφων Seydou Keita και Malick Sidibe
Δηλώσεις συμμετοχής: https://bit.ly/3fqqsBb

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
- Ομάδα Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς
Την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 και ώρα 7-9 μμ. η Έφη Τσακάλη θα παρουσιάσει τους φωτογράφους Seydou Keita και Malick Sibide από το Μάλι.

event%20%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82.jpg

Προηγήθηκε ο Keita μέχρι τις αρχές του 60 και έπεται ο Sidibe. Ο ΚεΪτά σηματοδότησε την ανεξαρτησία του Μάλι και ο Σιντιμπέ την όποια «επανάσταση» έκανε εκεί η νεολαία.
Ο Σεϋντού Κεϊτά (Seydou Keita) ή αλλιώς ο αποκαλούμενος πατέρας της Αφρικανικής Φωτογραφίας. Ο Seydou Keita αυτοδίδακτος φωτογράφος πορτραίτων, κατέγραψε με τη μεγάλου φορμά μηχανή του, την κοινωνία του Μπαμάκο (πρωτεύουσας του Μάλι), κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης περιόδου αποαποικιοποίησης της χώρας από το Γαλλικό κράτος. Αγάπησε τους ανθρώπους και υπηρέτησε μέσω της φωτογραφίας την ανάγκη τους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Κύριο μέλημά του ήταν η ομορφιά και η ισότητα αυτών που φωτογράφιζε. Έμεινε στην αφάνεια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η ανακάλυψή του έστρεψε το ενδιαφέρον της Δύσης στο ογκώδες έργο του και στην Αφρικανική Φωτογραφία εν γένει.

Ο Μαλίκ Σιντιμπέ (Malick Sidibé) ήταν ένας διάσημος φωτογράφος του Μάλι. Δουλεύοντας κυρίως σε ασπρόμαυρο, αποτύπωσε με τις φωτογραφίες ζωηρά πορτρέτα και σκηνές γιορταστικέ και χαρούμενες. Τα πιο γνωστά έργα του απεικονίζουν την αναπτυσσόμενη ποπ κουλτούρα και τη νυχτερινή ζωή της πρωτεύουσας του Μάλι, τεκμηριώνοντας πρωτίστως τους νέους και το ντύσιμό τους, οι οποίοι ποζάρουν κομψά στο στούντιο, με μοτίβα σκηνικά, τα οποία είτε ταιριάζουν είτε σκόπιμα συγκρούονται με τα ρούχα και τις στάσεις των θεατών. «Το πρόσωπο κάποιου είναι ένας κόσμος,», είπε κάποτε ο καλλιτέχνης. «Όταν το συλλάβω, βλέπω το μέλλον του κόσμου.»
Γεννημένος το 1935 ή το 1936 στη Soloba του Μάλι σε μια οικογένεια αγροτών, μεγάλωσε βοηθώντας τον πατέρα του στη βοσκή ζώων και πήγε σχολείο σε ηλικία 10 ετών. Ξεχωρίζοντας για το καλλιτεχνικό του ταλέντο σε νεαρή ηλικία, ο Sidibé επελέγη να παρακολουθήσει τη Σχολή Τεχνών του Σουδάν και αργότερα εργάστηκε ως μαθητευόμενος στο Boutique Service του Gérard Guillat - Guignard, αναπτύσσοντας την ικανότητα και το ενδιαφέρον του για το φωτογραφικό μέσο. Θα πετύχει διεθνή αναγνώριση, με ατομικές εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Σικάγο, το Μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ, και το Μουσείο Πίνκε στο Angers, μεταξύ άλλων. Κέρδισε το Βραβείο του Χρυσού Λιονταριού για το Lifetime Acheivement στη Μπιενάλε της Βενετίας του 2007, μια από τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο της τέχνης και το Musée Pincé στο Angers, μεταξύ άλλων. Πέθανε το 2016 σε ηλικία 80 ετών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: τηλ. 2261029617 & 6934312101 (κ. Δαμιανός Μωραΐτης) (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License