Σβορώνου Ελένη | "Η μητριά με τη χρυσή καρδιά"

News » Σβορώνου Ελένη | "Η μητριά με τη χρυσή καρδιά"
Posted on 10 Mar 2015 07:07
Σύγχρονα προβλήματα, επίκαιρες και εύστοχες αντιμετωπίσεις!!!! Με δεδομένο ότι η ευτυχία μπορεί να είναι εφικτή και όταν η κατάσταση δεν είναι αυτή που τα στενά όρια και πρότυπα της κοινωνίας μας που εθελοτυφλεί, θεωρούν ιδανική, η Βιβλιοθήκη μας προτείνει το εξαιρετικό βιβλίο της Ελένης Σβορώνου "Η μητριά με τη χρυσή καρδιά" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

mitria.jpeg

Ένα επίκαιρο βιβλίο που θίγει με τρυφερότητα και ευφυϊα ένα σύγχρονο, λεπτό, καθόλου σπάνιο πια κοινωνικό φαινόμενο: το διαζύγιο. Καθώς η ανθρώπινη κοινωνία εξελίσσεται, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και έχουν δημιουργηθεί νέες μορφές οικογένειας: όπως η μονογονεϊκή οικογένεια ή η οικογένεια που δημιουργείται από ένα χωρισμένο γονέα και ένα νέο σύντροφο ή ακόμα και η οικογένεια με μία ανύπαντρη μητέρα. Όταν τα παιδιά των χωρισμένων γονέων καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε για εκείνα ούτε για τους γονείς τους που επιθυμούν να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους, χωρίς αυτό να αποκλείει την κατάκτηση της ευτυχίας και από τις δύο μεριές. Το άγχος, η καχυποψία και η άρνηση χαρακτηρίζουν τις πρώτες αντιδράσεις των παιδιών. Ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψην του το γεγονός ότι ο όρος μητριά έχει αρνητική χροιά μέσα στα κλασικά παραμύθια, με τα οποία ολόκληρες γενιές έχουν μεγαλώσει και γαλουχηθεί.

Η ηρωίδα μας είναι ένα μικρό, χαρούμενο κορίτσι με χωρισμένους γονείς. Ζει μια διπλή ζωή με διπλές χαρές και ευχάριστες εκπλήξεις.Οι αγκαλιές και τα φιλιά που εισπράττει γενναιόδωρα από τους δυο γονείς την έχουν πείσει ότι η αγάπη και η αφοσίωση των δύο είναι αστείρευτη, αδιαπραγμάτευτη. Δεν έχει λόγο να μην απολαμβάνει την παιδική της ηλικία και να νιώθει σαθρό το έδαφος που πατάει. Δημιουργική και με φαντασία η μικρή μας φίλη έχει φτιάξει ένα κουτί, στο οποίο ρίχνει όμορφες και άσχημες λέξεις. Μερικές από τις άσχημες λέξεις είναι :"δράκος", "φάντασμα", "φίδι", "αρουραίος", "κακιά μάγισσα", "μητριά". Έτσι επιδιώκει να τις ξορκίσει! Καθώς το κορίτσι μεγαλώνει, αφαιρεί όλες τις άσχημες λέξεις από το κουτί που δεν της προκαλούν πια φόβο… Όλες, εκτός από τη λέξη: "μητριά". Αυτή η λέξη δείχνει να τη στοιχειώνει. Μυστικοί, ανομολόγητοι, καλά θαμμένοι φόβοι που έχουν όλα τα παιδιά μέσα στην αθώα ψυχούλα τους. Είναι όμως όλα, όσα θεωρούμε "φοβερά", πραγματικά απειλητικά για την ευτυχία μας;

Μια μέρα το κορίτσι γνωρίζει μια φίλη του μπαμπά. Περνούν πολύ χρόνο μαζί και η ηρωίδα διασκεδάζει μαζί της και σταδιακά την αγαπά. Τι θα συμβεί όμως όταν ο μπαμπάς ανακοινώσει ότι θα παντρευτεί αυτή τη "φίλη" και η μικρή αντιληφθεί ότι θα αποκτήσει "μητριά"; Θα καταφέρει η αγάπη να νικήσει την προκατάληψη;

Η προκατάληψη όταν σθεναρά συγκρουστεί με τη γνήσια αγάπη πεθαίνει ακαριαία …!!!

Έτσι η μητριά σε αυτή την ιστορία, που έχει μια πραγματικά χρυσή καρδιά, καταφέρνει να προσεγγίσει το θετό της παιδάκι με τρόπο που ανατρέπει όλα τα στερεότυπα, όχι μόνο των παραμυθιών, αλλά και της σημερινής κοινωνίας που εξακολουθούν να είναι πολλά και, δυστυχώς, καταστροφικά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, λοιπόν, έρχεται να καταρρίψει τις προκαταλήψεις και να απενοχοποιήσει τον "άχαρο" ρόλο της μητριάς. Για το λόγο αυτό θεωρείται κατάλληλο για επεξεργασία στο νηπιαγωγείο στα πλαίσια του θέματος: "Η οικογένειά μου" . Ακόμα αποτελεί πολύτιμο αρωγό σε γονείς που θέλουν να συμβιβάσουν στην ψυχή των παιδιών τους έννοιες όχι πάντα ασύμβατες και εχθρικές μεταξύ τους. Απευθύνεται επίσης και σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, καθώς λειτουργεί σαν βάλσαμο στην παιδική ψυχή που έχει βιώσει το χωρισμό των γονιών. Γιατί το να μην αγγίζουμε ευαίσθητα θέματα δεν αποτελεί λύση ούτε βοηθάει να επουλωθούν πληγές….!

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά:"Μικρές καληνύχτες" και η εξαιρετική εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού ικανοποιεί στο έπακρο κάθε απαιτητικό μικρό αναγνώστη.

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Νέο Εφορευτικό Συμβούλιο στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς posted on 27 Jun 2022 12:02Νέο Εφορευτικό Συμβούλιο ορίστηκε στη Βιβλιοθήκη με την αριθ. 55238/Γ4/16-05-2022 ΦΕΚ 406/Υ.Ο.Δ.Δ./18-05-2022 απόφαση της Υπουργού Παιδείας. Η σύνθεσή του έχει ως εξής:

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ανδρέας Ανδρίτσος, Εκπαιδευτικός
  • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Αγγελική-Ειρήνη Κουτσοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός
  • ΜΕΛΗ
    • Ιωάννα Γκικοπούλου, Δικηγόρος
    • Ελένη Πειρουνάκη, Δικηγόρος
    • Αλεξάνδρα Γερογιάκομου, Εκπαιδευτικός

Τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε καλή θητεία. (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License