Pennard Geoffroy de | "Πρέπει να ελευθερώσω το παιδί"

News » Pennard Geoffroy de | "Πρέπει να ελευθερώσω το παιδί"
Posted on 13 Feb 2015 07:02

Ο πρωτότυπος Geoffroy De Pennart, γνωστός για τα απρόβλεπτα παραμύθια του στη σειρά “Ο Λύκος”, συνεχίζει το συγγραφικό του έργο με χιούμορ και ανατροπές που θα ψυχαγωγήσουν αλλά και θα προβληματίσουν τα παιδιά.

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η αφοσίωση και η αγάπη της μαμάς όταν νομίζει ότι το παιδί της κινδυνεύει; Σε ποιον είναι διατεθειμένη να φτάσει και ποιους να ενοχλήσει και να κινητοποιήσει; Ε λοιπόν μία μαμά είναι ικανή να φτάσει μέχρι το βασιλιά για την ασφάλεια του παιδιού της…!!!!

prepei.gif

Πολλά παράδοξα εκ πρώτης όψεως συμβαίνουν σε αυτό το παραμύθι με τον τίτλο "Πρέπει να ελευθερώσω το παιδί"…Αν όμως εστιάσουμε θα αντιληφθούμε με βαθιά απογοήτευση πόσο τα τραγελαφικά γεγονότα της αστείας ιστορίας μας αποτυπώνουν τη σύγχρονη ελληνική και, κοινώς παραδεκτό, στρεβλή πραγματικότητα!!!

Ναι…Το αθώο παραμύθι του Pennart κρύβει πολιτικά μηνύματα και ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των παραμυθιών που λένε αλήθεια!

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή…

Η κυρά-Κατσίκα, σαν καλή μαμά και νοικοκυρά, ετοίμασε ένα ταψί μοσχομυριστά μπισκότα. Το κατσικάκι, σαν κάθε ανυπόμονο παιδάκι, έχει μια λιγούρα. Αποφασίζοντας να απολαύσει τη λιχουδιά ο αέρας κλείνει την πόρτα της κουζίνας και το κατσικάκι κλείνεται μέσα! Το κλειδί έχει σπάσει. Πανικός! "Πρέπει να ελευθερώσω το παιδί", σκέφτεται η κυρά-Κατσίκα. Και βιαστικά απευθύνεται στον κλειδαρά. Εκείνος όμως έχει πιο σημαντικά και προσωπικά πράγματα να κάνει. Τρέχει τότε η δύστυχη μάνα στον αστυφύλακα! Αδύνατον, της λέει κι αυτός! Η αγωνία της κορυφώνεται και ενοχλεί το δήμαρχο! Ακατάλληλη στιγμή, της απαντά χωρίς αιδώ κι εκείνος με τη σειρά του. Μια και δυο στον υπουργό! Λυπάμαι, λέει και αυτός. Δεν μένει άλλη λύση: ο βασιλιάς! Μα, αλίμονο, εκείνος και αν έχει έχει υψηλές απασχολήσεις!

Eισπράττοντας την άρνηση από όλους όσους άκουσαν το πρόβλημά της η κυρά-Κατσίκα θα τα καταφέρει με τη βοήθεια κάποιου που θαρρείς δεν είχε και τη μεγαλύτερη δύναμη να το κάνει. Το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση είχε τον τρόπο και τη θέληση να προσφέρει μια εξυπηρέτηση (το πελατειακό σύστημα στα σπάργανα). Κι αυτό μάλλον μετρά περισσότερο σ’ αυτόν τον κόσμο καθώς ακολουθεί ένα ντόμινο εξελίξεων που οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα, για το οποίο αγωνίζεται διακαώς η πολύπαθη μητέρα, την απελευθέρωση του παιδιού της.

Αν μία μαμά κινεί γη και ουρανό για το καλό του παιδιού της φανταστείτε πόσο ισχυρές είναι δυο μαμάδες μαζί και τι μπορούν να κατορθώσουν και ποιον μπορούν να κινητοποιήσουν με αυτή την αγνή και ανιδιοτελή συμμαχία τους. Περισσότερο αποτελεσματικές από αστυνομικούς, δημάρχους, υπουργούς και βασιλιάδες!

Ευρηματικός και πολλές φορές απρόβλεπτος ο συγγραφέας. Με την αγάπη του και την εκτίμησή του για τους λύκους, (παρεπιπτόντως οι λύκοι με αυτοθυσία υπερασπίζονται και προστατεύουν τα μικρά τους και αποτελούν ιδανικούς γονείς στο ζωικό βασίλειο) θαρρώ, ότι, πέρα από την αδιαπραγμάτευτη και αστείρευτη μητρική αγάπη που παρουσιάζει με εύστοχο τρόπο, καταθέτει μέσα από την ιστορία του και ένα από τα πιο βαθιά πολιτικά σχόλια που θα συναντήσει κανείς σε “παιδικό” παραμύθι. Γιατί οι έχοντες την εξουσία έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα να διαχειριστούν. Τόσο σημαντικά που δε μπορούν να δώσουν λύση στα πιο απλά, τα καθημερινά. Τα ευτελή και καθημερινά θα τα λύσουμε μόνοι μας, ίσως με τη στήριξη των φίλων μας ή ακόμα καλύτερα εκείνων που έχουν το “φιλότιμο” και την προθυμία να συναισθανθούν την ανάγκη μας. Μερικές φορές και με κάποια ανταπόδοση…

Το καταπληκτικό παραμύθι με την ωραία εικονογράφηση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και είναι ένα από τα καινούρια βιβλία της Βιβλιοθήκης μας.

Για παιδιά 4 έως 7 χρονών

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ posted on 30 May 2023 10:11

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 2023

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License