Ηλιόπουλος Βαγγέλης | "Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό"

News » Ηλιόπουλος Βαγγέλης | "Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό"
Posted on 30 Jan 2015 07:57
Επιχειρώντας μοναχικές βόλτες στα μονοπάτια των αναγνώσεων αναρωτήθηκα για την ασφάλεια των παιδιών μας όταν περιπλανώνται μόνα τους στους άγνωστους δρόμους του διαδικτύου.

delete.jpg

Προβληματίστηκα στο κατά πόσο εμείς ως ενήλικες μπορούμε, τελικά, να καθοδηγούμε και να διευρύνουμε θετικά την εμπειρία του κόσμου στα παιδιά. Πώς θα κατορθώσουμε, αντί να μαλώνουμε μαζί τους είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί για τα όρια ανάμεσα στη μάθηση και τη διασκέδαση ή τις «πραγματικές» και «εικονικές» κοινωνικές σχέσεις και τη βία που δυνάμει εμπεριέχουν,να καταλάβουν ότι επιθυμούμε να υιοθετήσουμε μια κριτική συμμετοχική δράση, που δεν υποτιμά αλλά προ(σ)καλεί τα παιδιά σε ασφαλείς διαδικασίες πρόσληψης και καλής χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Η Βιβλιοθήκη μας δεν εφησυχάζει και αποτελεί αρωγό εξόδου από τους λαβύρινθους των προβληματισμών μας και των "δίκαιων" αγωνιών μας… προτείνοντας ως ασφαλείς "οδηγούς" τα καινούργια βιβλία της!!!

Έτσι λοιπόν το επίκαιρο θέμα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού θίγεται εύστοχα από την ταλαντούχα πένα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου στο βιβλίο του "Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό" από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, όπου θύτες και θύματα δυναστεύονται από μία αλυσίδα φόβου που απειλητικά τους έχει τυλίξει μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών.

Ο συγγραφέας με τις αφηγηματικές τεχνικές που χρησιμοποιεί στο εν λόγω έργο αποτυπώνει την ψυχοσύνθεση, τη γλώσσα και τη λογική του εφήβου εύστοχα.

Στις ιστορίες του εφαρμόζεται ένα τυπικό μοτίβο: αρχική κατάσταση, ανατροπή αυτής, δοκιμασία, αποκατάσταση ισορροπίας. Χαρακτηριστικά της γραφής του είναι το χιούμορ, το απρόβλεπτο τέλος και η ενδεικτική λύση κάθε αδιέξοδης κατάστασης που παραπέμπει στην αισιόδοξη θεώρηση ότι όλα τα προβλήματα λύνονται.

Η πρώτη ιστορία αναφέρεται σε μια περίπτωση ηλεκτρονικού εκφοβισμού, στην οποία αρχικά ενοχοποιείται ένας μαθητής, ενώ ο πραγματικός δράστης είναι ένα ενήλικας που συναναστρέφεται παιδιά και χαίρει της μεγάλης εκτίμησης και εμπιστοσύνης τους. Ο εναγώνιος αγώνας του μικρού πρωταγωνιστή για να αποδείξει ότι δεν είναι ο δράστης της παράνομης πράξης στηρίζεται κυρίως στην κοινοποίηση της εμπειρίας του και στην αναζήτηση βοήθειας από ενήλικο άτομο του πολύ οικείου του χώρου που αναμφίβολα εμπιστεύεται. Ο συγγραφέας, λοιπόν, φαίνεται να προωθεί περισσότερο μια ρητορική επικοινωνίας και εμπιστοσύνης στην κουλτούρα των παιδιών προς τους ενήλικες, όταν μάλιστα τυχαίνουν να είναι και ειδικοί στο αντικείμενο (όπως κατά μία ευτυχισμένη συγκυρία συμβαίνει εδώ) και όχι στην προώθηση της ιδέας ότι από τους ενήλικες το μόνο που μπορούν να περιμένουν είναι ο αυστηρός έλεγχος, η αποδοκιμασία και η ενδεχόμενη τιμωρία.

Στη δεύτερη ιστορία, η αφήγηση γίνεται από ένα κινητό τηλέφωνο και αφορά τον εκφοβισμό προς μια μαθήτρια από μια ομάδα συμμαθητών της. Πρωτότυπη ιδέα η εμψύχωση του αψύχου και το παραπόνο που εκφράζει: «Εμείς μηχανήματα είμαστε, ούτε καλά ούτε κακά. Εσείς με τη χρήση που μας κάνετε προσδιορίζετε τι είδους μηχανήματα είμαστε». Η παραγωγή ενός βίντεο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μέσω κινητού που «ανεβαίνει» στο youtube και παραβιάζει την προσωπικότητα της Μαρίας, αποτελεί το έναυσμα για να παρουσιαστούν παραστατικά οι οδυνηρές επιπτώσεις για θύτες και για θύματα. Το διαδίκτυο, ενώ αναγνωρίζεται ως κάτι κοινότοπο στην καθημερινότητα των παιδιών, φαίνεται να ασκεί σημαντική εξουσία στους συμμετέχοντες και να παραβιάζει τα βασικά τους δικαιώματα. Στο τέλος της ιστορίας οι δράστες αποκαλύπτονται, η παρέα διαλύεται και η τραυματική εμπειρία στιγματίζει τη ζωή τους.

epilegmena%20vivlia.jpg

Η τρίτη ιστορία, μια ιστορία εφηβικής φιλίας, που καταλήγει σε ιστορία προδοσίας, παρουσιάζει το διαδίκτυο ως έναν ιδιωτικό και συνάμα δημόσιο χώρο που συνδράμει στην προσπάθεια διαπόμπευσης προσώπων και αποκάλυψης προσωπικών θεμάτων και μυστικών με στόχο το διασυρμό, τη χειραγώγηση, τον εξευτελισμό τους από κάποιους επιτήδειους που κρατούν κρυφή την ταυτότητά τους.

Όλες οι ιστορίες του βιβλίου μπλέκονται άριστα με μία τέταρτη, αυτή του αφηγητή που απαγκιστρώνεται από τους ήρωές του και έτσι δίνει την αίσθηση της γενικής εποπτείας και της αντικειμενικότητας.

Στο παρόν βιβλίο η Βασιλική Νίκα προτείνει δραστηριότητες και δράσεις που έχουν στόχο να προβάλουν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου και μπορούν να υλοποιηθούν με τη σύμπραξη και καθοδήγηση εκπαιδευτικών και γονιών.

Αναμφισβήτητα χρήσιμες είναι οι διευθύνσεις, τα τηλέφωνα και οι γραμμές επικοινωνίας που δίνει η ΕΨΥΠΕ για παροχή κάθε βοήθειας στους μικρούς μας φίλους.

Όσο για την εικονογράφηση… η πάντα έμπειρη και επιτυχημένη Ναταλία Καπατσούλια θα σας αποζημιώσει…!!!

Καλή και εποικοδομητική ανάγνωση!!!

Για παιδιά, εφήβους και ενήλικες που θέλουν να μάθουν πώς σκέφτονται οι πρώτοι.

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License