Μύθοι για τις Ελικωνιάδες Μούσες

News » Μύθοι για τις Ελικωνιάδες Μούσες
Posted on 23 Jan 2015 11:25

Μύθους σχετικούς με τις Ελικωνιάδες Μούσες, τις κόρες του Δία και της Μνημοσύνης επεξεργάστηκε το 2ο τμήμα του Μυθολογικού Εργαστηρίου στις συναντήσεις του στις 6 και 20/12/14. Όπως οι παρακάτω:

pigasos.jpg

Κάποτε οι Μούσες διαγωνίστηκαν στο τραγούδι με τις εννιά κόρες του Πιέρου, βασιλιά της Πιερίας. Μόλις άρχισαν να τραγουδούν οι κόρες του Πίερου έπεσε σκότος βαθύ σ` όλη την γύρω περιοχή. Όταν άρχισαν να τραγουδούν οι Ελικωνιάδες Μούσες έλαμψε πάλι το φως του ήλιου. Όλα τα κινητά πράγματα του κόσμου μαγεύτηκαν από τις μελωδίες και ακινητοποιήθηκαν, οι ποταμοί, η θάλασσα, τα άστρα και ο Ουρανός, για να ακούσουν το τραγούδι. Ο Ελικώνας μαγεμένος άρχισε να αιωρείται προς τον Ουρανό. Τότε ο Ποσειδώνας φοβήθηκε μήπως το όρος φτάσει πολύ ψηλά και τρυπήσει το θόλο του Ουρανού και οι άνθρωποι ανέβουν στον τόπο της κυριαρχίας των θεών γι’ αυτό έστειλε το γιο του, τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο, να επαναφέρει το όρος στη θέση του. Χτύπησε με δύναμη την οπλή του ο Πήγασος την κορυφή του Ελικώνα και το όρος κάθισε πάλι στη Γη. Στο σημείο που το χτύπησε ανέβλυσε νερό και δημιουργήθηκε η πηγή Ιπποκρήνη. Οι κόρες του Πίερου αναγνώρισαν την ήττα τους και σιώπησαν. Οι Μούσες όμως εξοργίσθηκαν που δεν μίλησαν και μεταμόρφωσαν τις κόρες του Πίερου σε όρνεα, να κράζουν σε όλη τους τη ζωή με αποκρουστικές φωνές.

Η πηγή Ιπποκρήνη βρίσκεται στον Ελικώνα, στο μέγα και άγιο βουνό των Μουσών, σε υψόμετρο 1280 μέτρα, εκεί που βρίσκεται το ιερό και ο βωμός του Δία. Πηγαίνοντας εκεί σήμερα κάποιος θα δει υπολείμματα του ιερού του Διός καθώς και της πηγής Ιπποκρήνης.
Τις Μούσες εκτός από τη Βοιωτία, τις λάτρευαν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπως στην Πιερία, εκεί που γεννήθηκαν, στην Κρήτη και αλλού. Σύμφωνα με ένα μύθο

Sirens.jpg

Στην Κρήτη έγινε αγώνας τραγουδιού μεταξύ Μουσών και Σειρήνων. Στον αγώνα επικράτησαν φυσικά οι Μούσες και τιμώρησαν τις φαντασμένες Σειρήνες κόβοντας τα φτερά τους. Ύστερα εκείνες έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν, ο τόπος ονομάστηκε Άπτερος. Τα φτερά τους οι Μούσες τα έκαναν στεφάνια στα κεφάλια τους. Η Μελπομένη, που ήταν η μητέρα των σειρήνων, αρνήθηκε να στεφανωθεί και να χαρεί με τη δυστυχία των θυγατέρων της.

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License