Αντιμετωπίζοντας την ανεργία: Μια άλλη στάση ζωής από τον Γιώργο Πιντέρη

News » Αντιμετωπίζοντας την ανεργία: Μια άλλη στάση ζωής από τον Γιώργο Πιντέρη
Posted on 12 Dec 2014 08:58
Η οικονομική κρίση, στην οποία έχουμε περιέλθει, είναι μία αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα και η ανεργία δεδομένη. Μένει αν η αδράνεια θα είναι η στάση που θα επιλέξουμε απέναντι σε αυτή. Η αδράνεια είναι μία πιθανή στάση απέναντι στην ανεργία. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι και η ιδανική…!

Anergia.jpg

Ο ψυχολόγος Γιώργος Πιντέρης, όντας ανατρεπτικός και ασυμβίβαστος τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή, στο βιβλίο του "Αντιμετωπίζοντας την ανεργία. Το υπαλληλίκι πέθανε", από τις εκδόσεις Ιβίσκος, επιχειρεί σθεναρά να μας βοηθήσει να μην υπομείνουμε μοιρολατρικά το πρόβλημα αλλά να επικεντρωθούμε στη δυναμική λύση του.

Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί ένα βιβλίο επαγγελματικού αναπροσανατολισμού και έναν οδηγό επαγγελματικής ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας.

Προσπαθεί να πείσει τον παραδοσιακό Έλληνα που περιμένει από τη σιγουριά του καναπέ παθητικά μία πρόσληψη στο δημόσιο με τη βοήθεια του "θεού" ή οικείου βουλευτή ότι αυτός ο δρόμος έκλεισε. Η ασφάλεια του δημοσίου δεν θα μας κάνει ευτυχέστερους αλλά η βαρεμάρα του δημοσίου είναι ένας σίγουρος δρόμος προς την κατάθλιψη, υποστηρίζει τεκμηριωμένα ο ψυχολόγος Πιντέρης. Επιπροσθέτως, ο συγγραφέας επιχειρεί να μας προβληματίσει όσον αφορά την άγνοιά μας στους τρόπους να εξοικονομούμε τα απαραίτητα χρήματα για την επιβίωσή μας. Ούτε οι δάσκαλοι ούτε τα πανεπιστήμια, όπου πάμε για να μάθουμε να ασκούμε καλύτερα την επαγγελματική μας δραστηριότητα, μας έμαθαν τρόπους για να βγάζουμε τα αναγκαία χρήματα και να καλύψουμε επαρκώς τις βιοποριστικές μας ανάγκες.

Στόχος της προσπάθειας του συγγραφέα: η απογραφή του εαυτού. Χρήσιμα εργαλεία του: τα ερωτηματολόγια και οι λίστες που αφορούν την μοναδική προσωπικότητα του καθένα, τα ατομικά ενδιαφέροντα,τις ιδιαίτερες επιθυμίες, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τις αδυναμίες μας, εν ολίγοις, τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Τα βήματα αυτά οδηγούν στην αυτογνωσία, στην αναζήτηση της έμπνευσης που θα μας αλλάξει τη ζωή.

Το πρωτότυπο στο βιβλίο είναι ότι περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Εφαρμόζει βήμα-βήμα ο ψυχολόγος στον εαυτό του αυτά τα οποία συμβουλεύει τους αναγνώστες, για να τους δείξει τον τρόπο που πρέπει να εργαστούν για να κατορθώσουν να φτάσουν στην αυτογνωσία.

Προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να αξιολογούν και να κοστολογούν με ακρίβεια τον εαυτό τους σαν παραγωγικές μονάδες και να συνδυάζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα με την ποιότητα ζωής. Να διακρίνουν αν η αμοιβή που κερδίζουν από την εργασία τους είναι ανάλογη των ενεργειακών μονάδων που ξοδεύουν για να τη φέρουν σε πέρας. Να αναρωτηθούν αν ξοδεύουν περισσότερες εμό (ενεργειακές μονάδες) απ΄ό,τι ευρώ κερδίζουν και να καταλήξουν αν συμφέρει ή δε συμφέρει να ασκούν αυτήν την εργασία. Στη δεύτερη περίπτωση προτρέπει σε αναζήτηση νέας απασχόλησης και στην εύρεση καινούργιας "αγάπης."

Εξάρει την αξία της συνεργασίας και της σωστής επιλογής συνεργάτη, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών. Στον καιρό της κρίσης προτείνει να φτιαχτούν μικρές συνεργατικές ομάδες ανθρώπων που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο όχι με βάση τόσο το οικονομικό, όσο με βάση τις ανταλλαγές ειδικών γνώσεων.

Προβάλλει με παραδείγματα τα πλεονεκτήματα του ανεξάρτητου επαγγέλματος σε σχέση με το δημοσιουπαλληλικό.

Βιβλίο εύληπτο, ύφος απλό, καθημερινό, χιούμορ απίστευτο, απευθύνεται στον καθέναν μας και όχι σε μια συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού. Προσπαθεί να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά με …απροσδόκητες εκφράσεις του ύφους:

"Απελευθερώσου από το ρόλο του… φουκαρά!"

"Όποιος ακολουθεί το κοπάδι καταλήγει στο σφαγείο."

Και κάτι από τις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες της Ανατολής που ο συγγραφέας τόσο αγάπησε: "Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος ο δάσκαλος εμφανίζεται." Παραφράζοντας όταν ο καθένας από εμάς είναι έτοιμος για την αναγκαία επαγγελματική ανατροπή όλα τα στοιχεία του σύμπαντος "συνωμοτούν" για να τον διευκολύνουν.

Ας εμπιστευτούμε τον παγκόσμιο συγχρονισμό, ας πάρουμε ριζικές αποφάσεις, ας δραπετεύσουμε από την ανιαρή, επαναλαμβανόμενη, κουραστική και μονότονη ζωούλα μας…. Ας τολμήσουμε!!!!

…Και αν στην αρχή απογοητευτούμε, φοβηθούμε, δειλιάσουμε, βαρεθούμε να περιμένουμε τους καρπούς των κόπων μας, ας μην κάνουμε πίσω αλλά ας θυμηθούμε…

"Μην κρίνεις την ημέρα σου από τη σοδειά που θέρισες αλλά από τους σπόρους που έσπειρες". ~ Robert Louis Stevenson

Καθώς και το λατινικό απόφθεγμα

"Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς"!!!!!!

Καλή τύχη!

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Για κάθε ενήλικα, άνεργο και μη.

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License