ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Ελικώνας, το «μέγα και άγιο βουνό»

News » ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Ελικώνας, το «μέγα και άγιο βουνό»
Posted on 02 Dec 2014 08:15

Μεγάλο το ενδιαφέρον των παιδιών, του 2ου τμήματος, στο «Μυθολογικό Εργαστήρι» στην πρώτη τους συνάντηση, Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, που πραγματοποιείται στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς.

Image00003.jpg

Οι συζητήσεις, στο πρώτο μέρος, αφορούσαν τη γνωριμία με τους μύθους, και την επεξεργασία τους, καθώς και την επαφή με αρχαιολογικές έρευνες και αρχαιοελληνικά συγγράμματα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να διαπιστώσουν ότι η Ελληνική Μυθολογία δεν είναι παραμύθι. Η μυθολογία αποτελεί την παλαιότερη ιστορία των κατοίκων που έζησαν στον τόπο αυτό που αργότερα ονομάστηκε Ελλάδα. Πρόκειται δηλαδή για την προϊστορία των Πρωτο-Ελλήνων ή των Προελλήνων.

Στο δεύτερο μέρος η μυθολογική μελέτη εστιάστηκε στο «μέγα και άγιο βουνό» τον Ελικώνα, που βασιλεύουνε οι Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, όπως μας αναφέρει ο Ησίοδος στη Θεογονία.

Το όνομα Ελικών δόθηκε πιθανότατα από το σχήμα του που παραπέμπει στο σχήμα της έλικας.
Λέγεται όμως ότι το όνομά του το χρωστάει στον περίφημο υφαντουργό, τον Ελικώνα, «υφάντη ποικίλων υφασμάτων». Ο Ελικώνας ήταν αυτός χάρισε στη θεά Αθηνά το αραχνοΰφαντο πέπλο που θα φορούσε στο γάμο της Αρμονίας και του Κάδμου, βασιλιά της Θήβας. Μετά το γάμο η Αθηνά κρέμασε το πέπλο σε «ευθυτενή δρυ», πάνω στο ιερό βουνό που τον ονόμασε Ελικώνα.

Σύμφωνα με άλλο μύθο, ο Ελικώνας και ο Κιθαιρώνας ήταν αδέρφια. Ο πρώτος είχε χαρακτήρα πράο και καλό ενώ ο δεύτερος οξύθυμο και κακό. Στην προσπάθεια του Κιθαιρώνα να δολοφονήσει τον αδερφό του γκρεμίζοντάς τον από ένα ψηλό βράχο, τα δυο αδέρφια σκοτώθηκαν μαζί. Οι θεοί τους μετέτρεψαν σε βουνά. Τον άπληστο Κιθαιρώνα καταδίκασαν να κατοικείται από τις Ερινύες ενώ στον Ελικώνα του χαρίστηκε να τον κατοικούν οι Μούσες και οι Νύμφες.

Η φήμη του Ελικώνα έφτασε στην αρχαιότητα στα πέρατα της οικουμένης, θεωρώντας τον την κατοικία των Ελικωνιάδων Μουσών και το κέντρο της τέχνης και των επιστημών.

Υπεύθυνη του εργαστηρίου η Νιαβή Βασιλική και εμψυχώτρια η Χρυσαφούλα θεοδώρου

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License