ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 2014-2015

News » ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 2014-2015
Posted on 20 Nov 2014 11:17

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς με την υποστήριξη του Συλλόγου «Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» μετά το επιτυχημένο εργαστήρι αστρονομίας που διοργάνωσε τον Μάιο 2014 και μετά από εκφρασμένη μεγάλη μερίδας του κοινού, διοργανώνει δωρεάν Εργαστήρι Εισαγωγή στην Ερασιτεχνική Αστρονομία.

astronomy-afissa.jpg

Με αφορμή ένα σημαντικό ουράνιο φαινόμενο κάθε μήνα ο Φυσικός Παύλος Γουναλάκης θα μας ταξιδέψει στον ουρανό και θα μας μυήσει στα μυστικά των άστρων.

Μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής στο εργαστήρι είναι η συμπλήρωση της online φόρμας για την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του εργαστηρίου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:

1) Βροχή διαττόντων αστέρων Διδυμίδες Σάββατο 13 Δεκεμβρίου. Ώρα 20:30
Με αφορμή τις Διδυμίδες, μια από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων που γίνονται το χρόνο, θα μιλήσουμε για την προέλευση και την κατάληξη των «μικρών» σωμάτων του Ηλιακού μας συστήματος: Μετεωροειδείς, αστεροδείς, κομήτες . Θα μάθουμε για τις διαστάσεις τους και τις επιπτώσεις μια πτώσης τους στη Γη αλλά και για μια σειρά πτώσεων στην ιστορία της Γης. Ύστερα αν υπάρχει καλός καιρός θα ανεβούμε στην οροφή της βιβλιοθήκης όπου με λίγη υπομονή θα μπορέσουμε να δούμε τις Διδυμίδες.
Υ.Γ. απολύτως απαραίτητο για την παρατήρηση είναι να έρθετε ζεστά ντυμένοι ( σκούφο, γάντια, χοντρό μπουφάν)

2) Παρατήρηση Σελήνης Πέμπτη 8 Ιανουαρίου. Ώρα 21:00
Απ’ τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στον ουρανό είναι η Σελήνη μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Θα μιλήσουμε για τις σχετικές κινήσεις Σελήνης –Γης, τα χαρακτηριστικά του, την αθέατη πλευρά, τις φάσεις , εκλείψεις Σελήνης, παλίρροιες και θα κάνουμε μια μίνι ξενάγηση στην επιφάνεια του. Ύστερα θα μπορέσουμε να το απολαύσουμε από κοντά αναγνωρίζοντας γεωλογικά χαρακτηριστικά όπως κρατήρες και πεδιάδες.

3) Σύνοδος του Άρη και της Αφροδίτης Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου. Ώρα 16:30
Την ημέρα αυτή οι δύο αυτοί πλανήτες θα βρίσκονται πάρα πολύ κοντά και παρουσιάζουν ένα πολύ ωραίο θέαμα. Εμείς θα αναφερθούμε στα χαρακτηριστικά των πλανητών , στις σχετικές τους κινήσεις , τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα που έχουμε μάθει για αυτά αλλά θα κάνουμε και μια μικρή αναφορά στις αποστολές διαστημοπλοίων. Μετά θα ανεβούμε στην οροφή της βιβλιοθήκης (με καλές καιρικές συνθήκες) για να παρατηρήσουμε την σύνοδο με κιάλια και τηλεσκόπιο , την στιγμή που θα απέχουν λιγότερο από μία μοίρα.

4) Μερική έκλειψη ηλίου Παρασκευή 20 Μαρτίου. Ώρα 10:00
Η μερική έκλειψη ηλίου είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φαινόμενο όπου η Σελήνη καλύπτει μερικώς τον Ήλιο (θα ξανασυμβεί , ορατά από την Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια). Με καλό καιρό θα μπορέσουμε να το παρατηρήσουμε από τηλεσκόπιο, κιάλια και χειροποίητα γυαλιά, όλα με φίλτρο ηλίου. Κατά την διάρκεια της παρατήρησης θα μάθουμε για την δομή του αστεριού μας αλλά και για τα είδη και συχνότητες των εκλείψεων.

5) Δίας και Κρόνος Τετάρτη 20 Μαΐου. Ώρα 21:00
Οι δύο γίγαντες πλανήτες κοσμούν τον νυχτερινό της βραδιάς και μας δίνουν την δυνατότητα να τους παρατηρήσουμε και ιδιαίτερα τον Κρόνο που βρίσκεται σε αντίθεση. Θα αναφέρουμε τα χαρακτηριστικά των δύο πλανητών , τις σχετικές τους κινήσεις αλλά και τα τελευταία στοιχεία που έχουμε μάθει απ’ τις διαστημικές αποστολές για αυτούς και τους δορυφόρους τους. Ύστερα θα τους παρατηρήσουμε από την οροφή της βιβλιοθήκης με τηλεσκόπιο και θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τους δακτυλίους του Κρόνου, τις ατμοσφαιρικές ζώνες του Δία αλλά και τους μεγαλύτερους δορυφόρους τους.

Κάθε συνάντηση θα έχει συνολική διάρκεια 2 ώρες (συν 10λεπτο διάλλειμα) και απαιτείται η έγκαιρη προσέλευση των συμμετεχόντων.

Δηλώσεις συμμετοχής online: http://goo.gl/CUq7iW
Πληροφορίες: 22610−89970 ή 89979.


Λίγα λόγια για τον Παύλο Γουναλάκη

gounalakis-pavlos.jpg

Ο Παύλος Μιχαήλ Γουναλάκης είναι Φυσικός με ειδίκευση στην Αστρονομία και εμψυχωτής.

Φοίτησε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή θετικών επιστημών στο Φυσικό Τμήμα όπου αποφοίτησε το 2013 με ειδικότητα στην αστρονομία. Κατέχει άδεια διδασκαλίας από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Ταυτόχρονα παρακολούθησε τα εξής σεμινάρια εμψύχωσης:

  • Οργάνωση & λειτουργία ομάδων εμψύχωσης από την ΑΡΣΙΣ 2005
  • Έμψύχωση ομάδων από το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας 2008
  • Εισαγωγή στο Θεατρικό παιχνίδι από το Κοινωνικό στέκι Καισαριανής 2011

Συμμετέχει ως μέλος του σωματείου ''Κατασκηνώσεις Χαρούμενα παιδιά χαρούμενα νιάτα'', όπου είναι υπεύθυνος του ομίλου Αστρονομίας (Δημιουργικές δραστηριότητες μη-τυπικής μάθησης πάνω στην αστρονομία) από το 2003.

Από το 2010 έχει συντονίσει ευρωπαϊκές επιχορηγούμενες δράσεις του Προγράμματος Νέα Γενιά Εν Δράσει.

  • Ανταλλαγή “C.H.I.L.D.” Αύγουστος 2010 Αίγινα - Ένταξη κοινωνικά αποκλεισμένων νέων. - Πρωτοβουλία “ Οι νέοι σκέφτονται πράσινα” 2012 Ελευσίνα - Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κοινωνικά αποκλεισμένων νέων.
  • Πρωτοβουλία “ Ταξίδι στα παιδικά χαμόγελα” Μάιος 2013 Πελοπ/σος - Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά αποκλεισμένων χωριών.
  • Πρωτοβουλία “Αστρικό εργαστήρι” 2013 Βοιωτία - Διάδοση της φυσικής των Άστρων μέσω μη-τυπικής μάθησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού υλοποίησε τη δράση "Εργαστήρι αφιερωμένο στη μαγεία των άστρων" στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς στις 26/5/14, και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας στις 10/5/14.

Έχει εργαστεί ως εμψυχωτής στις ΜΚΟ Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας & Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού και ασκεί πλέον το επάγγελμα του καθηγητού Φυσικής.

Από τον Δεκέμβριο 2014 ξεκινά την εφαρμογή του εργαστηρίου "Εισαγωγή στην Ερασιτεχνική Αστρονομία" στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: +1+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License