Βιβλιοπροτάσεις: "Ξέρω να λέω ΟΧΙ"

News » Βιβλιοπροτάσεις: "Ξέρω να λέω ΟΧΙ"
Posted on 18 Nov 2014 07:21

ohi.jpg

"Σ΄αυτόν το σύγχρονο κόσμο μας που όλα μοιάζουν να επιτρέπονται και που τα όρια είναι συχνά ακαθόριστα, το όχι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμα περισσότερο τα όχι που θέτουν όρια, που δεν αφήνουν περιθώρια για χειραγώγηση, που βάζουν φρένο στις ανόητες παρορμήσεις μας, που διαφοροποιούν το σωστό από το κακό που όμως δεν είναι ανάρμοστα ούτε εγωιστικά", τονίζει η συγγραφέας Χριστίνα Ρασιδάκη παρουσιάζοντας το βιβλίο της "Ξέρω να λέω ΟΧΙ" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το όχι είναι μία μικρή λέξη με τεράστια σημασία! Αναμφισβήτητα για τα παιδιά και τους εφήβους δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πότε πρέπει να ορθώσουν ένα κατηγορηματικό, γενναίο όχι ή να πουν ναι.Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει στόχο να παρουσιάσει τις αρετές του όχι και να προφυλάξει από τα επικίνδυνα ναι. Το ναι μας κάνει ή νομίζουμε ότι μας κάνει θετικούς, καλόγνωμους, συμπαθητικούς. Η συγγραφέας με έναν πρωτότυπο και πρακτικό τρόπο κατορθώνει να αναδείξει τη θετική δύναμη της λέξης όχι.

Πρόκειται για μια απλή και ευχάριστη παρουσίαση, στην οποία συμμετέχουν η Γεωργία και ο Πέτρος, πρωταγωνιστές του βιβλίου, η πυγολαμπίδα/διαίσθηση, ο γρύλος/συνείδηση, ο σκώληξ που τρυπώνει παντού και άλλοι που καθοδηγούν τα παιδιά στις καθημερινές παγίδες που μπορεί να συναντήσουν. Κακές παρέες, προσβολές, επικίνδυνα παιχνίδια, νταηλίκια στο σχολείο για πιο μικρά παιδιά, ανώνυμους φίλους στο διαδίκτυο, χάπια Happy, διαφημίσεις για τσιγάρα, "περίεργες" προτάσεις για μεγαλύτερα παιδιά. Αναφέρεται και σε ιδιαίτερα θέματα, όπως εκείνο της σεξουαλικής παρενόχλησης, με διακριτικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο με πολύ χιούμορ, απαραίτητη σοβαρότητα, χωρίς άσκοπες φλυαρίες, με εύληπτα χαρακτηριστικά παραδείγματα, εξηγώντας τα "γιατί" και με παραστατική εικονογράφηση (του Γ. Ναζλή) μαθαίνει τα παιδιά να διακρίνουν τους κινδύνους που καραδοκούν και προέρχονται από άγνωστα αλλά και γνωστά πρόσωπα, να τους αποφεύγουν ή να τους αντιμετωπίζουν κατάλληλα. Έτσι ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους, τα μαθαίνει να κρίνουν καταστάσεις, να βάζουν όρια, να μη γίνονται υποχείρια, να ορθώνουν το ανάστημά τους, να εκφράζουν τη γνώμη τους με θάρρος και να αποκτούν αληθινούς φίλους που τους ταιριάζουν.

rasidaki.jpg

Το βιβλίο αποτελεί ένα εγχειρίδιο αυτοβοήθειας για προεφήβους και εφήβους που πειραματίζονται έντονα με τον κοινωνικό τους περίγυρο.Συνάμα είναι ένα εργαλείο καθοδήγησης για τους γονείς που αγωνιούν και προβληματίζονται με ποιο τρόπο να θίξουν καίρια θέματα στα παιδιά τους. Τέλος, αποτελεί ένα βοήθημα για όλους τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν την τάξη σε θέματα, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η σωστή επικοινωνία, η υπεύθυνη και ώριμη συμπεριφορά. Προσφέρει εφαρμόσιμες εναλλακτικές λύσεις και έτσι αποφεύγονται τα διαφόρων ειδών αδιέξοδα.

Το βιβλίο που απέσπασε βραβείο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και που η Βιβλιοθήκη μας προτείνει ανεπιφύλακτα, αποτελεί την αρχή μιας νέας τάσης, γεννημένης από τις ανάγκες της εποχής μας. Γιατί το να μάθουν το θάρρος της γνώμης τους τα παιδιά ή να αντιστέκονται στους κινδύνους με έναν ευθύ, δημιουργικό τρόπο δεν είναι τόσο εύκολο να κατορθωθεί! Και αν επιτευχθεί αποτελεί "προίκα" πολύτιμη για όλη τους τη ζωή…!

Για παιδιά 8-15 χρονών, γονείς και εκπαιδευτικούς

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License