Από την παιδική μας συλλογή: "Το μυστικό του παλιού αρχοντικού"

News » Από την παιδική μας συλλογή: "Το μυστικό του παλιού αρχοντικού"
Posted on 04 Nov 2014 08:14
Ένας ανήσυχος μήνας θεωρώ ότι είναι ο μήνας που διανύουμε… Δημιουργικά ανήσυχος μέχρι υπερκινητικός….!!!!!

minaw-efiveias.jpg

Και αυτό γιατί οι εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν για τέταρτη χρονιά τον μήνα Νοέμβριο αφιέρωμα στους εφήβους! Και η βιβλιοθήκη μας, πάντα ευαισθητοποιημένη, πώς θα μπορούσε να λείπει από αυτόν τον μορφωτικό "κατακλυσμό", αυτόν τον καλοδεχούμενο "πόλεμο" της γνώσης και της κριτικής σκέψης;

Έτσι, στα πλαίσια των δράσεων με στόχο την προσωπική αλλά και ομαδική έκφραση των νέων, καθώς και την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που τους αφορούν, η βιβλιοθήκη μας επιχειρεί να προσθέσει ένα λιθαράκι και να δώσει το ιδιαίτερο στίγμα της και πάλι, με τη "φιλοξενία" της εύστοχης ψυχολόγου Χριστίνας Ρασιδάκη και την παρουσίαση του εξαιρετικά ενδιαφέροντος, επίκαιρου και πρωτότυπα γραμμένα βιβλίου της "Σχολείο και εξετάσεις; Δεν ψαρώνω!"

Συνάμα, ποιοτική και ενδιαφέρουσα είναι και η λογοτεχνία για τους εφήβους, όπου κυριαρχεί το μυθιστόρημα με ποικίλη θεματολογία, από την ακραία φαντασία μέχρι θέματα που αφορούν τις διαπολιτισμικές κοινωνίες, την τεχνολογία και τη διαδικτυακή επικοινωνία.

Σημαντικές λογοτεχνικές παρουσίες αποτελούν η Στέλλα Κάσδαγλη και η Λίνα Λυχναρά που ανανεώνουν την πεζογραφία μας με τόλμη, πρωτοτυπία και σπάνιο συγγραφικό ήθος και, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα επισκεφθούν σχολεία της πόλης μας και θα έρθουν σε δημιουργική επαφή αλληλεπίδρασης με τους εφήβους μας.

TO_MISTIKO_TOU_PALIOU_ARXONTIKOU.jpg

Με αφορμή την έλευση των συγγραφέων επιλέξαμε, προτείνουμε και παρουσιάζουμε το βιβλίο «Το μυστικό του παλιού αρχοντικού», της Λίνας Λυχναρά από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα για εφήβους (παιδιά ηλικίας 10 έως 15 ετών), με έναν έφηβο ήρωα που κερδίζει αμέσως τον αναγνώστη και ταυτίζεται μαζί του.

Σε ένα κυκλαδίτικο νησί ο επίμονος αστυνομικός Μίλτος Ζαφείρης δεν θα δεχτεί τα τραγικά συμβάντα όπως φαίνονται… θα θελήσει να τα ερευνήσει περισσότερο. Μία πρόσφατη δολοφονία και ένα φαινομενικά συγκαλυμμένο "δυστύχημα" του παρελθόντος παρουσιάζουν κοινά στοιχεία καθόλου …τυχαία! Δύο όμορφες νεαρές αλλοδαπές νεκρές: μία ρωσίδα και μία αγγλίδα γκουβερνάντα.

Ο έφηβος, πια, Γιάννης που η απώλεια της αγαπημένης του γκουβερνάντας τάραξε το παιδικό του μυαλό και την ευαίσθητη ψυχή του και τον οδήγησε σε απώλεια μνήμης εκείνης της περιόδου της ζωής του κάνει εναγώνιες προσπάθειες ανάκτησής της.

Οι ακάματες έρευνες του αστυνόμου Ζαφείρη και η ελπίδα ότι το αγόρι θα βρει τη μνήμη του και θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, καθώς και τα μυστικά του παλιού αρχοντικού που έχει εμπιστευθεί η νεαρή γκουβερνάντα στον μικρό μας ήρωα, θα ξεδιπλώσουν τον αριστοτεχνικά μπλεγμένο "μίτο" της πλοκής απρόσμενα και το τέλος, πέρα από κάθε φαντασία, θα αφήσει έκπληκτο ακόμα και τον ….αστυνόμο Ζαφείρη.

Ένα διήγημα της σύγχρονης Ελλάδας, ένα πραγματικά ρεαλιστικό αφήγημα, με ήρωες καθημερινούς και όχι εξιδανικευμένους, που έχουν αδυναμίες και ελαττώματα. Ένας κόσμος που δεν είναι μόνο άσπρο και μαύρο αλλά υπάρχει και το γκρι. Ήρωες με καλά κρυμμένα μυστικά που, βγαίνοντας στην επιφάνεια, αλλάζουν τα δεδομένα που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Η παρουσίαση δυναμικών γυναικείων χαρακτήρων, καλών και κακών μεταναστών και διαφορετικών μορφών οικογένειας από την πυρηνική εμπλουτίζουν τις παραστάσεις των νεαρών αναγνωστών.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πρωτότυπη αστυνομική ιστορία με ασταμάτητη δράση, συνεχείς ανατροπές, γρήγορη πλοκή, αναπάντεχο τέλος.Η γλώσσα της, απλή και προσεγμένη, δίνει γρήγορο ρυθμό στην ιστορία, αποφεύγοντας μακροσκελείς και, αναπόφευκτα, βαρετές περιγραφές.Η συγγραφέας σκιαγραφεί επαρκώς τους χαρακτήρες και κρατάει το μικρό αναγνώστη σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα.

%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B1%20%CE%BB%CF%85%CF%87%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%AC.jpg

Χωρίς να έχει διδακτικό στυλ και να προβαίνει σε ανιαρές, παλαιού τύπου νουθεσίες, η συγγραφέας περνάει διαχρονικά μηνύματα για την ισότητα των δύο φύλων, την έννοια της αγάπης, καθώς και για το θέμα της μετανάστευσης και του ρατσισμού.

Τέλος, τα βιβλία που προαναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο, καθώς και αρκετά βιβλία των προικισμένων συγγραφέων, για τις οποίες κάναμε λόγο, φιλοξενούνται στα ιδιαίτερα "κινητικά" και καθόλου σκονισμένα ράφια της βιβλιοθήκης μας και με ιδιαίτερη χαρά προσφερόμαστε να σας τα δανείσουμε…!

Μη διστάσετε να μας επισκεφθείτε!!!!

Για παιδιά και εφήβους

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License