Νικολαϊδης Παναγιώτης | "Η μυστική ζωή του δυσλεκτικού παιδιού"

News » Νικολαϊδης Παναγιώτης | "Η μυστική ζωή του δυσλεκτικού παιδιού"
Posted on 27 Oct 2014 08:30
"Οι νεράιδες δεν αγγίζουν όλα τα παιδιά με το μαγικό τους ραβδάκι. Όσα παιδιά αγγίζουν, αυτά γίνονται δυσλεκτικά," υποστηρίζει με βεβαιότητα ο Παναγιώτης Νικολαϊδης, δυσλεκτικός και συγγραφέας ο ίδιος. Και συνεχίζει με τόλμη: "Κανένα παιδί με δυσλεξία δεν είναι τεμπέλικο.Είναι ένα ημίθεο πλάσμα που έπεσε από τον Όλυμπο σε μία πραγματικότητα πεζή και απλή."

Dyslexia_by_Reigo.jpg

Πώς βλέπει τον κόσμο ένα παιδί με δυσλεξία; αναρωτιούνται δάσκαλοι, γονείς και όσοι συναισθάνονται τους δυσλεκτικούς μαθητές. "Είναι σαν να είσαι ένα τρισδιάστατο άτομο σε ένα μονοδιάστατο κόσμο", θα δώσει και πάλι την απάντησή του ο συγγραφέας Νικολαϊδης και θα αποδώσει την εμπειρία του στο βιβλίο του "O Παπαρούνας στο σχολείο" από τις εκδόσεις ikid.

Εμείς οι υπόλοιποι οι, με γενναιοδωρία, χαρακτηριζόμενοι ως …"πνευματικά αρτιμελείς" αδυνατούμε να καταλάβουμε τη μυστική ζωή του δυσλεκτικού ατόμου και συνεπώς να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που του εξασφαλίζουν ένα ευτυχισμένο παρόν και ένα ευοίωνο μέλλον.

Όμως δεν πρέπει να πάψουμε να προσπαθούμε ποτέ….γιατί αυτό θα αποτελούσε ήττα παραδεκτή μπροστά στο τρομερό "τέρας" της δυσλεξίας. Και επειδή η βιβλιοθήκη μας δεν καταθέτει τα όπλα αμαχητί, μαζί με την εκδήλωση με θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες στις 3 Νοεμβρίου, αναζητήσαμε και εύστοχα και καινοτόμα βιβλία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AF%CE%B1%20%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B1.gif

Ένα από αυτά είναι: "Η μυστική ζωή του δυσλεκτικού παιδιού" του ψυχολόγου Robert Frank από τις εκδόσεις Θυμάρι. Το βιβλίο διαφέρει από τα υπόλοιπα του είδους γιατί είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της δυσλεξίας και θεώρησε χρέος του να φέρει στο φως αυτή τη δική του μυστική ζωή.

Στόχος του συγγραφέα είναι να βοηθήσει, πρωτίστως όλους εμάς τους εξωτερικούς παρατηρητές, να αντιληφθούμε τι σκέφτεται, πως βλέπει τον κόσμο και τι χρειάζεται για να επιτύχει στη ζωή του ένα δυσλεκτικό παιδί και, στη συνέχεια, να προτείνει πρακτικές μεθόδους και στρατηγικές (που ήδη έχει δοκιμάσει επιτυχώς σε προσωπικό επίπεδο ο συγγραφέας) στους γονείς, με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.

Ο συγγραφέας επικεντρώνεται στα συναισθήματα του δυσλεκτικού παιδιού, περιγράφει τον πανικό που τα πιάνει όταν γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή το μυαλό τους μπορεί να θολώσει και τονίζει ότι η ζωή του δυσλεκτικού παιδιού είναι γεμάτη από τέτοιες θολούρες. Ακόμη, διασαφηνίζει ότι ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών με δυσλεξία είναι γύρω στο μέσο όρο ή και πάνω από αυτόν.Ο εγκέφαλός τους υπερλειτουργεί και χρησιμοποιούν πέντε φορές περισσότερες εγκεφαλικές περιοχές από τα φυσιολογικά παιδιά. Τα δυσλεκτικά παιδιά αναλώνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά ενέργειας από τα άλλα παιδιά σε μια μέρα ρουτίνας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου αποφαίνεται ότι επειδή ο χαρακτήρας αυτής της δυσκολίας είναι πολύ πιο σύνθετος αμφιβάλλει αν θα υπάρξει κάποτε μια θεραπεία εξίσου αποτελεσματική για όλα τα παιδιά, όμως προσδοκεί ότι με τις τεχνικές του θα υποδείξει τρόπους που θα οδηγήσουν το παιδί σε ένα πιο φωτεινό μέλλον.

news-boy-writing-letter-top.jpg

Τέλος, ας μου επιτραπεί να παρεμβάλω μια συμβουλή προς τους γονείς (αποτέλεσμα της προσωπικής μου εμπειρίας ως μητέρας): Όλον τον αγώνα για να μπορέσουν με επιτυχία τα παιδιά μας να περάσουν τις "συμπληγάδες" της δυσλεξίας και κάθε μορφή δυσκολίας πρέπει να είναι κυρίως και πρωτίστως δικός μας που προσφέρουμε χρόνο χωρίς να κοιτάμε το ρολόι, ανιδιοτελή αγάπη και αφοσίωση χωρίς φειδώ. Πολύτιμοι αρωγοί στο δύσκολο ταξίδι μας οι ειδικοί και τα βιβλία… όμως από μόνοι τους δεν φτάνουν. Ας οπλιστούμε με υπομονή, ακάματη διάθεση και καλή ελπίδα και θα ανακαλύψουμε αποτελεσματικούς τρόπους μάθησης που αφορούν το δικό μας παιδί και κανένα βιβλίο ή ειδικός δεν έχει ακόμα αναφέρει….!!!!!!

Πόθος και ευχή δασκάλων,γονιών, ειδικών αλλά και της βιβλιοθήκης μας είναι να βιώσουν όλα τα παιδιά του κόσμου τη χαρά που έχει να τους προσφέρει η ζωή - χαρά που γίνεται ακόμη πιο πολύτιμη λόγω της σκληρής δουλειάς που απαιτεί η καθημερινή συμβίωση με τη δυσλεξία.

Καλή και δημιουργική ανάγνωση…!!!

Για ενήλικες, γονείς και δασκάλους και σε όσους είναι ανάγκη να βελτιώσουν την ενσυναίσθησή τους για τους δυσλεκτικούς μαθητές.

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Οι φωτογράφοι Seydou Keita και Malick Sidibe posted on 06 Apr 2021 07:27


Διαδικτυακή παρουσίαση των φωτογράφων Seydou Keita και Malick Sidibe
Δηλώσεις συμμετοχής: https://bit.ly/3fqqsBb

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
- Ομάδα Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς
Την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 και ώρα 7-9 μμ. η Έφη Τσακάλη θα παρουσιάσει τους φωτογράφους Seydou Keita και Malick Sibide από το Μάλι.

event%20%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82.jpg

Προηγήθηκε ο Keita μέχρι τις αρχές του 60 και έπεται ο Sidibe. Ο ΚεΪτά σηματοδότησε την ανεξαρτησία του Μάλι και ο Σιντιμπέ την όποια «επανάσταση» έκανε εκεί η νεολαία.
Ο Σεϋντού Κεϊτά (Seydou Keita) ή αλλιώς ο αποκαλούμενος πατέρας της Αφρικανικής Φωτογραφίας. Ο Seydou Keita αυτοδίδακτος φωτογράφος πορτραίτων, κατέγραψε με τη μεγάλου φορμά μηχανή του, την κοινωνία του Μπαμάκο (πρωτεύουσας του Μάλι), κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης περιόδου αποαποικιοποίησης της χώρας από το Γαλλικό κράτος. Αγάπησε τους ανθρώπους και υπηρέτησε μέσω της φωτογραφίας την ανάγκη τους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Κύριο μέλημά του ήταν η ομορφιά και η ισότητα αυτών που φωτογράφιζε. Έμεινε στην αφάνεια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η ανακάλυψή του έστρεψε το ενδιαφέρον της Δύσης στο ογκώδες έργο του και στην Αφρικανική Φωτογραφία εν γένει.

Ο Μαλίκ Σιντιμπέ (Malick Sidibé) ήταν ένας διάσημος φωτογράφος του Μάλι. Δουλεύοντας κυρίως σε ασπρόμαυρο, αποτύπωσε με τις φωτογραφίες ζωηρά πορτρέτα και σκηνές γιορταστικέ και χαρούμενες. Τα πιο γνωστά έργα του απεικονίζουν την αναπτυσσόμενη ποπ κουλτούρα και τη νυχτερινή ζωή της πρωτεύουσας του Μάλι, τεκμηριώνοντας πρωτίστως τους νέους και το ντύσιμό τους, οι οποίοι ποζάρουν κομψά στο στούντιο, με μοτίβα σκηνικά, τα οποία είτε ταιριάζουν είτε σκόπιμα συγκρούονται με τα ρούχα και τις στάσεις των θεατών. «Το πρόσωπο κάποιου είναι ένας κόσμος,», είπε κάποτε ο καλλιτέχνης. «Όταν το συλλάβω, βλέπω το μέλλον του κόσμου.»
Γεννημένος το 1935 ή το 1936 στη Soloba του Μάλι σε μια οικογένεια αγροτών, μεγάλωσε βοηθώντας τον πατέρα του στη βοσκή ζώων και πήγε σχολείο σε ηλικία 10 ετών. Ξεχωρίζοντας για το καλλιτεχνικό του ταλέντο σε νεαρή ηλικία, ο Sidibé επελέγη να παρακολουθήσει τη Σχολή Τεχνών του Σουδάν και αργότερα εργάστηκε ως μαθητευόμενος στο Boutique Service του Gérard Guillat - Guignard, αναπτύσσοντας την ικανότητα και το ενδιαφέρον του για το φωτογραφικό μέσο. Θα πετύχει διεθνή αναγνώριση, με ατομικές εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Σικάγο, το Μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ, και το Μουσείο Πίνκε στο Angers, μεταξύ άλλων. Κέρδισε το Βραβείο του Χρυσού Λιονταριού για το Lifetime Acheivement στη Μπιενάλε της Βενετίας του 2007, μια από τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο της τέχνης και το Musée Pincé στο Angers, μεταξύ άλλων. Πέθανε το 2016 σε ηλικία 80 ετών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: τηλ. 2261029617 & 6934312101 (κ. Δαμιανός Μωραΐτης) (read more…)

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License