Περιοδικό ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ

News » Περιοδικό ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ
Posted on 17 Oct 2014 11:22
Βιβλιοπροτάσεις: Περιοδικό :"Στερεά Ελλάς"

Ανεξάντλητοι και απροσδόκητοι οι "θησαυροί" της βιβλιοθήκης μας αποτελούν ευχάριστο ξάφνιασμα για όποιον τυχαία τους ανασύρει από τη "λήθη" των ραφιών ή τoυς ανακαλύπτει αποδελτιώνοντας επιλεγμένα άρθρα με ενδιαφέρουσα θεματολογία (…καλή ώρα όπως εγώ smile.png ) .

Σε αυτή τη θέση της αδόκητης έκπληξης βρέθηκα και εγώ ξεφυλλίζοντας τα άξια λόγου τεύχη του επαρχιακού περιοδικού "Στερεά Ελλάς", του Ρουμελιώτικου περιοδικού, πόνημα της οικογένειας Ασημακοπούλου.

%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A1%CE%95%CE%91%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%A342014.jpg

Το περιοδικό εκδίδεται περίπου μισό αιώνα: από το 1969 ως τις μέρες μας. Στις 20.000 περίπου σελίδες του έχουν δημοσιευθεί μελέτες, έρευνες, μονογραφίες, άρθρα που αγκαλιάζουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και αναφέρονται στην οικονομία, τον τουρισμό, την ιστορία, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τις τέχνες και γενικότερα στην ιδιοπροσωπία της Ρούμελης.

Πολλοί συγγραφείς Ρουμελιώτες και μη, Έλληνες και ξένοι, λόγιοι και καλλιτέχνες κατέθεσαν την αξιόλογη πνευματική τους εργασία, έρευνα και εμπειρία με μεράκι και ενθουσιασμό. Οι νέοι δημιουργοί στο χώρο της μόρφωσης και του πολιτισμού βρήκαν καταφύγιο και βήμα ελεύθερο να εμφανίσουν τα πρώτα τους έργα στο χώρο της λογοτεχνίας, της τέχνης και τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους για έναν κόσμο καλύτερο.

Από τη Βοιωτική κοινωνία μας πρωτοστάτησαν:ο Τάκης Λάππας με ιστορικές μελέτες, αφηγήματα λαογραφικά, δοκίμια και άρθρα, ο διδάσκαλος Θύμιος Δάλκας με άρθρα για τη Βοιωτία και ο δικηγόρος Αριστείδης Ρούσσαρης με μελέτες ιστορικές, λαογραφικές και ποιητικές που έχουν κεντρικό άξονα την πόλη της Λιβαδειάς.

Φυλλομετρώντας τα τεύχη ενημερώνεται κανείς για όλες τις εκδηλώσεις, επιχειρηματικές, μορφωτικές, πολιτιστικές, εορταστικές που έλαβαν χώρα από φορείς και συλλόγους του νομού μας. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές έχει το "Αλουμίνιον της Ελλάδος", το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η "Εστία Μητέρας" και η ορφανική στέγη της "Αγίας Ταβιθά".

Το περιοδικό εμπλουτίζεται από το σπάνιο και παλιό φωτογραφικό υλικό της ιστορικής πόλης της Λιβαδειάς αλλά και των γύρω περιοχών όπως του μαρτυρικού Διστόμου, του βυζαντινού μοναστηριού του Οσίου Λουκά, των αρχαιολογικών και των χριστιανικών χώρων του Ορχομενού και της Χαιρώνειας, των ενετικών και καταλανικών κάστρων της Ρούμελης και αμέτρητων άλλων.

Το πλούσιο αυτό υλικό με την πάροδο του χρόνου αναμφισβήτητα θα αποτελέσει αρχειακό υλικό για τους ερευνητές.

Το περιοδικό "Στερεά Ελλάς" δίκαια το 2011 απέσπασε τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών.Ο έπαινος αποτελεί τιμή για ολόκληρη τη Ρούμελη γιατί αναγνωρίζει και καταξιώνει τη δημιουργική και ακάματη παρουσία του περιοδικού στο χώρο των επαρχιακών περιοδικών.

family%20ashmakopoulou.jpg
Η οικογένεια Ασημακοπούλου, εκδότες του περιοδικού ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ

Εν κατακλείδι σας καλούμε και σας προκαλούμε να ανακαλύψετε και εσείς τους "θησαυρούς" της βιβλιοθήκης μας που αφορούν τον ιδιαίτερο τόπο μας και τους ξεχωριστούς ανθρώπους του. Εμείς δεσμευόμαστε να αποτελέσουμε πολύτιμο αρωγό της κάθε απόπειράς σας…..!!!!!!

Το περιοδικό ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ διατίθεται από τη Βιβλιοθήκη μας τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιοποιημένη μορφή για online ανάγνωση εδώ

Για ενήλικες.

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License