Κάσδαγλη Στέλλα | "Ήθελα μόνο να χωρέσω"

News » Κάσδαγλη Στέλλα | "Ήθελα μόνο να χωρέσω"
Posted on 09 Oct 2014 10:41
Βιβλιοπροτάσεις: "Ήθελα μόνο να χωρέσω"

H Βιβλιοθήκη μας αποτελεί έναν ευαισθητοποιημένο φορέα και ένα "δοχείο" ερωτημάτων και προβληματισμών γονέων και εκπαιδευτικών που αφορούν τα αινίγματα της εφηβείας. Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνεται την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στη βιβλιοθήκη και αφορά θέματα Διατροφής επεκτείνουμε τις σκέψεις μας και αναρωτιόμαστε για τη διατροφή των εφήβων και τη σχέση με το σώμα τους που συχνά λυγίζει κάτω από το βάρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε όλες τις άλλες σχέσεις της ζωής τους: με τους γονείς, τους φίλους, το αντίθετο φύλο, τον εαυτό τους.

anorej%3Bia.jpg

Επίκαιρο όσο ποτέ το θέμα της νευρικής ανορεξίας πανικοβάλει τους γονείς και γεννά πληθώρα ερωτημάτων: Γιατί μερικοί έφηβοι παθαίνουν διατροφικές διαταραχές; Χρειάζεται να είναι άρρωστος κανείς για να νιώθει ανασφάλεια με το σώμα του και το φαγητό; Πως μπορούμε να θωρακίσουμε τα παιδιά,να τους εμφυσήσουμε την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να αποδέχονται το σώμα και τις ανάγκες του; Πως αναγνωρίζουμε τα επικίνδυνα συμπτώματα και που μπορούμε να απευθυνθούμε για υποστήριξη, θεραπεία ή συμβουλές; Τι κρύβεται τελικά πίσω από τις διαφορετικές διατροφικές διαταραχές;

ithela%20mono%20na%20horeso.jpg

Η συγγραφέας Στέλλα Κάσδαγλη με το βιβλίο της :"Ήθελα μόνο να χωρέσω" από τις εκδόσεις Πατάκη, προσεγγίζει το θέμα πρωτότυπα και εύστοχα. Το πόνημά της είναι βιωματικό, εν μέρει αυτοβιογραφικό: η ίδια υπήρξε έφηβη με ψυχογενή ανορεξία και έχασε και βρήκε πολλά μέσα από αυτή την περιπέτεια.

Η ηρωίδα μας η Ζωή είναι μία έφηβη της οποίας οι γονείς αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ως αποτέλεσμα αυτού αναγκάζεται να αφήσει το παλιό ιδιωτικό σχολείο και να πάει σε ένα δημόσιο.Εκεί η προσαρμογή της θα είναι δύσκολη. Δεν μπορεί να ταιριάξει με τους νέους της συμμαθητές. Η ίδια θεωρεί ότι το βάρος της απωθεί τους ανθρώπους. Αποφασίζει να αλλάξει, να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά και από καθετί που την εμποδίζει να συμμορφωθεί με τα πρότυπα ομορφιάς που έχει εκείνη στο μυαλό της. Πρότυπα που την οδηγούν σε μία σκοτεινή άβυσσο, την νευρική ανορεξία και την αυτοκαταστροφή.

Το πρόβλημα της Ζωής είναι καθαρά ψυχολογικό, προκύπτει από την ανάγνωση του βιβλίου, και για να σωθεί από τους δαίμονές της θα πρέπει εκείνη να παλέψει εναντίον τους και να τους εξοντώσει. Η ηρωίδα μας θα περάσει μέσα από την περιπέτεια της ανορεξίας για να χάσει και να ξαναβρεί τον εαυτό της.

biblio%20xoreso.jpg

Αναμφίβολα η συγγραφέας θέλει να τονίσει ότι κατά τη μεταβατική περίοδο της εφηβείας οι ανασφάλειες, τα ερωτηματικά και οι ευαισθησίες γίνονται τόσο ογκώδεις και ανεξέλεγκτες που συχνά οι έφηβοι ξεπερνούν και το ένστικτο της επιβίωσης. Ο στόχος του έργου είναι τα παιδιά να νιώσουν λιγότερο χαμένα και οι ενήλικες να καταλάβουν κάτι περισσότερο για το μυστήριο που λέγεται διατροφική διαταραχή.

Μέσα στο βιβλίο βρίσκει κανείς πράγματα που δεν υπάρχουν συχνά σε ένα παραδοσιακό βιβλίο: chat, φωτογραφίες, fecebook, groups και gr codes, για να ακούσει ο αναγνώστης τα τραγούδια που ακούνε οι ήρωές του. Ακόμη, μέσα στο βιβλίο παρουσιάζονται και αποσπάσματα από τις διηγήσεις των γονιών που βιώνουν την κατάσταση της νευρικής ανορεξίας στο σπίτι.

kasdagli.jpg

Αξίζει να αναφερθούν και κάποιες αξιόλογες απόψεις της συγγραφέως που σταχυολογήθηκαν μέσα από τις συνεντεύξεις της:

"Μια έφηβη που αρνείται να φάει προσπαθεί να κάνει πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα από το να μοιάσει με μοντέλο."

"Ο έφηβος με ψυχογενή ανορεξία νιώθει ότι αυτοπειθαρχεί. Κυριαρχεί ο φόβος του να βγει από το τρενάκι που ο ίδιος έχει φτιάξει για να βάλει τον εαυτό του."

"Οι άνθρωποι (και όχι μόνο οι έφηβοι) μπορεί να αναζητήσουν μια ψευδαίσθηση ελέγχου σε κάτι τόσο πρωταρχικό όσο το φαγητό ή η στέρησή του."

Και μία συμβουλή για μητέρες:

"Για να θωρακίσετε τις κόρες σας απέναντι στις διατροφικές διαταραχές πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσετε τη δική σας σχέση με την τροφή και το σώμα σας. Και να μάθετε στις κόρες σας να νιώθουν με το σώμα τους και όχι να το αντιμετωπίζουν απ΄έξω επικριτικά."

To βιβλίο, για να επανέλθουμε, κατάλληλο για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, διαβάζεται απνευστί χάρη στην απλή, άμεση γραφή του.Είναι ένα βιβλίο που βοηθά τη μαγική διαδικασία του να ζει κανείς και να αγαπά ολοένα περισσότερο τον εαυτό του….!

Για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

by Ιωάννα Ζωγράφου, φιλόλογος

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησέ το!

αξιολόγηση: 0+x

Latest Blog:

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License