Γνωρίζοντας τους γεωμυθότοπους της Βοιωτίας


Αναζητώντας μυθικά μονοπάτια τα μέλη της ομάδας του Μυθολογικού Εργαστηρίου Ενηλίκων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς με οδηγό τους την υπεύθυνη του Εργαστηρίου κ. Νιαβή Βασιλική, επισκέφτηκαν την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 «γνωστούς και άγνωστους» τόπους της Βοιωτίας. Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού η «πολυτρήρων Θίσβη», όπως την αποκαλεί ο Όμηρος επειδή στα βράχια της φώλιαζαν πολλά περιστέρια. Είδαν την ακρόπολή της με τα σωζόμενα τείχη της, τους δυο πύργους, αρχαίο και μεσαιωνικό. Μπήκαν μέσα στους λαξευτούς τάφους που υπάρχουν γύρω από την ακρόπολη αλλά και στα ριζά του λόφου που βρίσκεται πάνω από το χωρίο.

Είδαν τα μυκηναϊκά αποστραγγιστικά έργα στην πεδιάδα της Θίσβης. Επισκέφτηκαν το φράγμα «Κάβουρα» που είναι κτισμένο πάνω στο μυκηναϊκό, το ανάχωμα, που χωρίζει την πεδιάδα σε δυο μέρη και που τώρα επάνω του περνά ο δρόμος Θίσβης – εργοστασίου καθώς και τις δυο εισόδους - εξόδους του νερού, όπως σώζονται από την αρχαιότητα με κάποιες επιδιορθώσεις. Από αυτές τις εισόδους- εξόδους μεταφερόταν το νερό κάθε δυο χρόνια στο ένα κομμάτι της πεδιάδας και το άλλο καλλιεργείτο.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον «άγνωστο» στους περισσότερους αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Κορσιών, τον σημερινό Πρόδρομο. Ο επόμενος σταθμός ήταν η αρχαία Τίφα ή Σίφαι, η σημερινή Αλυκή, πατρίδα του Τίφυ, κυβερνήτη της Αργούς αλλά και ο τόπος που κατασκευάστηκε η Αργώ, σύμφωνα με μια παραλλαγή του μύθου και όχι στην Κολχίδα, από τον Άργο, ναυπηγό από τις Θεσπιές. Είδαν το κάστρο αλλά και το αρχαίο της λιμάνι που σήμερα βρίσκεται βυθισμένο στη θάλασσα καθώς και ένα κομμάτι του τείχους της.

Τελευταίος σταθμός η αρχαία Άνω Τίφα, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Μαυροβουνίου ή Γουλά , ανάμεσα Ξηρονομής και Αλυκής. Σώζονται λείψανα της οχύρωσης, ένας επιβλητικός πύργος στο κέντρο του λόφου, που λειτουργούσε ως παρατηρητήριο, όπως και λείψανα ιερού της γεωμετρικής εποχής, αφιερωμένο στη λατρεία της Άρτεμις Αγροτέρας.
Η Ομάδα ολοκλήρωσε το οδοιπορικό της στην παραλία της Αλυκής τρώγοντας φρέσκο ψαρί και συζητώντας έχοντας παρέα το θεό Διόνυσο με τα δώρα του, κρασάκι, τσιπουράκι και δροσερή μπύρα.

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License